Diskusia 1/1: Thule: Na kraji sveta

Filmová história scifi

Diskusia

Iv
Nemusí to byť až taká vzdialená budúcnosť so všetkými raketami, planetárnymi modulmi, prístrojmi a genetickými čachrami a ostatnými záležitosťami v poviedke (už sa ani nedali vnímať, lebo ich bolo až-až.), aby mal túžbu po slobodnejšom, jednoduchšom živote, ako bol kedysi. Pred všetkými terajšími vymoženosťami, ktoré by mali robiť človeka "údajne" slobodnejším. Téma na poviedku výborná, tak ako aj niekoľko zaujímavých a celkom vtipných prirovnaní. Oceňujem aj autorovu predstavivosť a nápaditosť, ibaže...nie všetko, ako nám to "beží" v hlave je možné "hodiť na len tak papier", aby z toho bola aj poviedka, ktorá sa dá dobre čítať. V dlhých súvetiach som sa úplne strácala, bola doslova drina sa cez to prehrýzť. Treba isto popracovať na štylistike. Vadili mi nie celkom slovenské výrazy, slovné spojenia (zdal sa mu sen, mnoho generácií nazad a pod.). A teda celkovo - menej je niekedy viac.
05.11.2019
Aleš Horváth
Ďakujem lv, beriem na vedomie výhrady.
05.11.2019
Milan "Miňo" Tichý
Celkovo sa mi ten nápad s "očným rasizmom" (neviem ako to správne pomenovať :D ) a "očnou čistotou" páči. Je desivé, kam by mohlo kastovanie ľudí dôjsť a na základe akých bizarností by sa mohli ľudia deliť na čistých a čistejších...Ten príbeh má v podstate viacero rovín, ktoré sa ale proste nestihnú nejako rozvinúť a veľa vecí si musí človek domyslieť. Všetko to však utláča do úzadia trochu chaotický štýl písania. Akoby myšlienky a nápady v hlave bežali rýchlejšie ako prsty na klávesnici. A je to vidieť. Veľmi. Chcelo by to nechať odležať a vrátiť sa k tomu.
17.11.2019
Kei
Nechcela som písať komentáre skôr ako sa odhlasuje :)
Poviedka má zopár pekných momentov, ale ako celok velmi nefunguje. Najväčší problém je asi to, že pôsobí ako keby sa do nej autor snažil vpratať všetko čo ho napadne, ale nedal pozor na náväznosť. Niektoré fakty sa vynoria z ničoho. Napríklad - začnem čítať, z textu sa naladím na scifičko v budúcnosti, hneď na začiatku je akcia - tá takmer zrážka a možno aj zápletka - naznačené rasové problémy, plus dieťa o ktoré prišiel (už toto by stačilo na jednu poviedku) ale zrazu pride nejaké to desatročie hore-dole. A vravím si wtf? Úvodný odsek stráca zmysel z hľadiska deja, (alebo hej? - tá výchylka dráhy) a z jednej štvrtiny textu sa stáva len vymaľovánka prostredia a všetky očakávania, ktoré som si z textu budovala, padli. Vyrazili kamsi na Alfu, ale potom sa len velmi tazko sleduje, odkial kam sa presuva, alebo čo sa deje. ...>>
17.11.2019
Kei
...>> Podobne rozbité je aj štylizovanie. Pomerne naturalisticky popísané udalosti, hovorové vyjadrovanie a do toho rozprávač so vzletnými metaforami... "začal hrať symfóniu na šachovnici", "zatlieskal na tlačidlá" a tak ďalej. Nevravím že je to zle, dokonca sa mi to páči, ale vôbec sa to nehodilo do danej situácie a v takom množstve ako boli v texte. Samozrejme že potom keď prišla prvá zmienka "poletí naprieč časom niekam, kde bude žiť slobodne", tak to bola zase len ďalšia metafora a až neskôr si čitateľ uvedomí, že metafora to nie je. Detský výraz "papká" ma dorazil. Neviem či utajiť úmysel HP cestovať časom bol zámerný, ale ak áno, tak to bola chyba (v tomto prípade). Proste chaos.
17.11.2019
Aleš Horváth
kel, ďakujem za podrobný rozbor. konečne som pochopil v čom je problém.
Budem však oponovať, úmysel cestovať v čase bol aj v uputavke, na konci úvodu aj vlastne na začiatku jadra. Vlastne podstata zápletky je založená na cestovaní časom.
ďalej, hrdina o dieťa neprišiel, tá poznámka/replika bola zle pochopená.
Beriem si to všetko na zodpovednosť a asi posluchnem Miňovu radu a to rozpiplem lopatisticky aby si čitateľ nemusel namáhať hlavu.
17.11.2019
Kei
Aleš, v upútavke? Čo tam čítam, sa s mi s časom vôbec nespája.
Ako písal Miňo je tam veľa vrstiev, na ktoré sa čitateľ môže zamerať a stavať očakávania. To cestovanie časom mi najprv prišlo ako pridružené, ako jeho sen (spomínal si to aj v texte) čo sa proste vyskytlo, lebo HP kdesi doma na kolene si stavia stroj (alebo bol to projekt? alebo len jeho utajený pokus uniknut?).
Možno to bude aj tým, že ťažko môžem brať vážne chlapíka, ktorý v úvode takmer narazí do lode a potom si zlomí anténku a k tomu zahlási - pár metrov vo vesmíre hore dole. Iste. A tiež pozor na časovú následnosť - možno by pomohli oddeľovače (***). Keď si zlomí anténku, zostáva mu do doby ešte jedna otoč, alebo nejaký čas, ale keď spustí časové zariadenie, tak to pripadá ako pár minut, bez časoveho skoku.
Nemusíš súhlasiť, lebo ty to určite vnímaš inak. Ja len interpretujem môj pohľad na slová ktoré si dodal :D
17.11.2019
Aleš Horváth
kel, som vďačný za každú vec, radu i pohľad.
chyba je na mojej strane tým, že nemám betareadera, tak si mnohé veci neuvedomujem.
17.11.2019

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.