Valerian a mesto tisícich planét (2017)

Valerián (Dane DeHaan) a Laureline (Cara Delevigne) sú špeciálni vládni agenti a ich úlohou je udržovať poriadok vo vesmíre. Na rozkaz veliteľa (Clive Owen) sa Valerián a Laureline vydávajú na misiu do ohromného medzigalaktického mesta Alfa, ktoré je neustále rastúcou metropolou, ktorú obývajú tisíc...
Očakávania, že po úspechu Avatara (2009) sa dočkáme oživenia vysoko rozpočtových a originálnych sci-fi produkcií sa nenaplnili. Tie najveľkolepejšie a najvýpravnejšie sci-fi filmy sa držia osvedčených pokračovaní, ako to môžeme vidieť na príkladoch v univerzách Star Wars a Star Treku, ale hlavne tomuto desaťročiu nevládne nič tak, ako filmové adaptácie komiksov vydavateľstiev Marvel a DC Comics. Skutočne kvalitných a originálnych sci-fi filmov je tak aj naďalej pomenej, ale nájdu sa aj naozajstné klenoty.
"Fantastický fantastický rok za nami" - tak začína svoju prvú rubriku Jurko Malíček na scifi.sk v roku 2018 a myslí to od srdca. A to nie sú plané slová do vetra, pretože je za nimi pocit úžasu, ktorý je iskrou prebúdzajúcou v dušiach nových fanúšikov zanietenie pre vec fantastickú. Ale o tom, aký úžasný bol ten predchádzajúci rok by ste si mali sami prečítať...
Lákali nás teda na podarené scifi s prísľubom, že ak sa nám páčil Piaty element, budeme milovať aj toto dielo. Splnilo sa to? Ak čakáte pozitívny verdikt, ste na zlej adrese.
"Najlepšie náročnejší divák urobí, keď už od začiatku bude brať Valeriana ako rituálny film k popkornovej žranici. Dobrú chuť!" Tento a ďalšie pocity z nového Valeriana nájdete v recenzii od Petra Šufliarskeho.
Luc Besson sa Piatym elementom natrvalo zapísal do sŕdc scifi fanúšikov na celom svete. Sfilmovaním jeho obľúbeného komiksu Valérian and Laureline si splnil detský sen a divákovi ponúkol síce pestrofarebnú, no citovo prázdnu šou.