Ghost in the Shell (2017)

Filmová adaptácia legendárneho anime.
Očakávania, že po úspechu Avatara (2009) sa dočkáme oživenia vysoko rozpočtových a originálnych sci-fi produkcií sa nenaplnili. Tie najveľkolepejšie a najvýpravnejšie sci-fi filmy sa držia osvedčených pokračovaní, ako to môžeme vidieť na príkladoch v univerzách Star Wars a Star Treku, ale hlavne tomuto desaťročiu nevládne nič tak, ako filmové adaptácie komiksov vydavateľstiev Marvel a DC Comics. Skutočne kvalitných a originálnych sci-fi filmov je tak aj naďalej pomenej, ale nájdu sa aj naozajstné klenoty.
"Fantastický fantastický rok za nami" - tak začína svoju prvú rubriku Jurko Malíček na scifi.sk v roku 2018 a myslí to od srdca. A to nie sú plané slová do vetra, pretože je za nimi pocit úžasu, ktorý je iskrou prebúdzajúcou v dušiach nových fanúšikov zanietenie pre vec fantastickú. Ale o tom, aký úžasný bol ten predchádzajúci rok by ste si mali sami prečítať...
Kultový cyberpunk prichádza na filmovéú scénu v na krídlach kontroverzie. Ako to teda dopadlo ?
09.04.2017 12:00 Radian Magazín - Recenzie 0
Vyše dvadsať rokov čakal tento fenomén, ktorý patrí na najvyššie miesta ako v cyberpunk - tak celkovo, čo sa týka konštrukcie deja, bohatosti postáv a otázok, ktoré idú až na hranu ľudskosti - na sfilmovanie. Dokonca ju tieto aspekty niekedy presiahnu a ukážu nám, že ľudskosť je to, čo si máme ceniť ako našu najväčšiu cnosť. Tieto veci a aj iné sa pokúsil obsiahnuť film britkého režiséra Ruperta Sandersa. Ako sa mu to darilo, si ukážeme v recenzii. Varovanie, snažil som sa vyhnúť spojlerom, sú teda len tam, kde je to nevyhnutné pre hodnotenie deja.
Ghost in the Shell patrí medzi vrcholy japonskej animovanej kinematografie. Vlastne, oprava: Ghost in the Shell je povestný Everest japonského anime. Keď sa teda rozmohla informácia o natočení americkej verzie, mnohí sa na ňu tešili. Mnohí sa obávali. A mnohým to bolo jedno. Ako teda dopadol Ghost in the Shell v podaní britského režiséra Ruperta Sandersa? Poďme sa spolu trocha bližšie pozrieť na film, ktorý sa pokúsil znova prerozprávať príbeh o duši v škrupine.
04.04.2017 19:00 cyberstorm Magazín - Publicistika 6
Laeta Kalogridis (Alexander, Shutter Island) bola vybraná ako scenáristka pre 3D hranú verziu americkej adaptácie klasickej japonskej manga/anime Ghost in the Shell pre štúdio DreamWorks Pictures.
Aj vám sa zdá, že v poslednej dobe je to tu nejako moc zarastené Harrym Potterom, Narniou a podobnou fantasy háveďou? Čože sú naše laserové fotónmety horšie než elfské žabiklače? Vesmírne lode s warpom pomalšie než pár koní? Nič sa nestrachujte, Svätý Les si to asi tiež uvedomil a naštartoval svetelnú sekačku na odstránenie fantasy buriny z našej milej galaktickej záhradôčky...