Královská krev plná intríg a pomsty

Už pred nejakým časom vyšiel v Čechách v preklade fantasy komiks Královská krev. A hoci názory naň sú rozporuplné, rozhodol som sa prečítať si oba zväzky naraz. Presvedčil ma autor komiksu, nádherné ilustrácie a obsah sľubujúci intrigy v stredovekom fantasy svete. V tejto recenzii teda zhrniem môj pohľad na obe časti Královské krve naraz, keďže na seba úzko nadväzujú.
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Vydavateľstvo Crew rozdelilo komiks, ktorý pôvodne vyšiel vo Francúzsku v roku 2010 v štyroch zväzkoch, do dvoch veľkoformátových kníh. V prvej s názvom „Svatokrádežná svatba“ sa nachádzajú úvodné dva zväzky série, „Noces sacrilèges“ a „Crime et châtiment“, kým v pokračovaní s názvom Pomsta a vykoupení nájdeme ukončenie príbehu v podobe „Des loups et des rois“ a „Vengeance et rédemption“. Scenáristom a autorom príbehu je známy filmár, spisovateľ a mystik Alejandro Jodorowsky, ktorý je známy svojimi až surrealistickými dielami.
Královská krev. Obálky súborného českého vydania (Crew, 2019-2020).
Královská krev. Obálky súborného českého vydania (Crew, 2019-2020). Disclaimer
Jodo tentoraz prakticky takmer úplne opustil svoju mystickú úroveň a pustil sa do stredovekej fantasy. Hlavným hrdinom oboch kníh je kráľ Alvar, vládca nemenovaného mocnárstva. Ten práve zvádza na boj s nepriateľom život a smrť a je ťažko zranený. Poprosí teda svojho bratranca, aby ho vzal do bezpečia a vymenil si s ním zbroj, a tak zachoval bojovú morálku vojska. Alvarova strana vyhrá, no samotného Alvara bratanec zradí a zanechá napospas osudu. Napokon sa síce zo zranení za pomoci ženy menom Batia vylíže, stratí však pri tom pamäť. Tá sa mu o niekoľko rokov neskôr vráti, a tak začne Alvar svoju cestu za pomstou.
V druhej knihe historicko-fantastického príbehu s názvom Pomsta a vykoupení sa posunieme o niekoľko rokov ďalej, ústredný motív však ostáva rovnaký. Pomsta a túžba o zabezpečenie rodovej línie. V predchádzajúcej časti sme zanechali kráľa v momente, keď v náručí odnáša od zavraždenej manželky svojho syna. Na začiatku druhej knihy však zisťujeme, že z princa namiesto úspešného fešného vladára vyrástol slabý Quasimodo. Navyše vonku znova zúri vojna so susedom a zastaviť ju môže jedine sobáš Alvarovho syna s dcérou susedného kráľa. Podarí sa to však?
Royal Blood 1-3. Trailer na komiks. Disclaimer
Pomsta a vykoupení je podobne ako Svatokrádežná krev plná intríg, zrád a vrážd. V tomto obe časti nezaostávajú za klasickými historickými dielami ako Prekliati králi, Já Claudius či s Martinovou Piesňou ľadu a ohňa, kde sa to láskou, intrigami a pomstou len tak hemží. Komiks veľmi pripomína aj legendárnych Borgiovcov, taktiež od Jodorowského, no v komikse o skazenom pápežovi boli intrigy a despotizmus vykreslené lepšie, reálnejšie než tu. Možno za to môže meanší dôraz na iné postavy, možno uveriteľnosť správania postáv. O tom si povieme trošku neskôr.
Kým prvá časť je ešte ako tak realistická a fantastických motívov je tam, ak nepočítame poletujúce duše, naozaj poskromne, v druhom diele je to naopak. V príbehu narazíme na vlkolaka, upírov i obrovské kryštály zasadené do krajiny, o ktorú kráľ Alvar a jeho rival bojujú.
Hlavným protagonistom je celý čas kráľ Alvar, resp. jeho rod. Ľudom milovaný, blížnymi nenávidený vládca, ktorého hneď na začiatku prvého dielu zradí jeho bratranec. Kráľ je dosť komplikovaná postava a jeho typickou črtou je tvrdosť. Jeho jedinou túžbou je pomsta. Pomsta bratrancovi, pomsta vlastnej žene, pomsta slepému pastierovi. Alvar je vznetlivý a hnev a žiarlivosť mu často zatemnia myseľ. Na druhej strane je ochotný pre kráľovstvo urobiť čokoľvek a v týchto okamihoch ešte dokáže vyvolať aké-také sympatie. Tie však časom miznú a často ich nahrádza pohŕdanie. Alvar sa mení na despotu, vraha a (krvi)smilníka. Kým v prvej časti bol Alvar hlavnou postavou, v Pomste a vykúpení skôr ustupuje do pozadia a prenecháva svoje miesto synovi a vnukovi.
Kráľ Alvar však nehýbe dejom ako jediný. Vraví sa, že kam čert nemôže, pošle ženu, a v tomto prípade ich je celý zástup. Dalo by sa povedať, čo žena, to Alvarova femme fatale. Je pritom jedno, či ide o jeho manželku, ktorá sa počas kráľovej neprítomnosti vydala za jeho bratranca, škaredú hrbatú Batiu, ktorá ho zachránila, či jeho(ne)dcéru, s ktorou sa oženil. Všetky boli v istom čase kráľovými milenkami a všetky ho časom znenávideli. Práve „ženy jeho života“ rozbiehajú kolesá pomsty, nenávisti a pavučiny intríg, do ktorých sa vďaka svojej povahe kráľ vždy tak ľahko chytí. Podobne je to aj s Alvarovými potomkami. Či už s tými reálnymi, alebo tými pomyselnými. Ak existuje niečo, po čom hlavný predstaviteľ túži viac ako po pomste, tak je to zabezpečenie silného zdravého kráľovského rodu, ktorý vydrží vládnuť aj po jeho smrti. Žiaľ, v tomto má Alvar smolu, pretože jeho dediči sú buď postihnutí alebo to jeho potomkovia vôbec nie sú. Panovník navyše nie je práve otcom roka, takže sa neustále stretávame s opakujúcim sa motívom otcovraždy.
Sang Royal. Obáky prvých, francúzskych vydaní (Glénat, 2010-2020).
Sang Royal. Obáky prvých, francúzskych vydaní (Glénat, 2010-2020). Disclaimer
Po výtvarnej stránke niet komiksom nič vytknúť. Dongzi Liu je famózny a jeho kresby fenomenálne. Je pritom jedno, či ide o epické znázornenie stretu dvoch bojujúcich armád, sexuálne scény, ktorých ozhodne nie je málo, alebo postavy a mimiku hrdinov. Dalo by sa povedať, že kresba potláča príbeh do úzadia a čitateľ pri pohľade na ňu aj zabúda, o čom vlastne bola reč. Tomuto komiksu naozaj výrazne sluší veľký formát.
Osobne najväčší problém mám s teatrálnosťou scenára. Mnohé postavy konajú až zbytočne prehnane, často tak pripomínajú excentrických hrdinov klasických tragédií. Úplne zbytočný a nereálny mi príde motív kastrácie, ktorý Jodo v diele použil (dokonca dvakrát), a následná honba za udržaním panovníckeho rodu. Podobne je to aj s hlavnou témou celého diela. Kým pomsta na Alvarovom bratrancovi ešte dávala zmysel, tá, ktorú zosnovala hrbatá žena starajúca sa o zraneného kráľa už podľa mňa nie. Podobne mi nedávalo zmysel konanie Alvarovej (ne)dcéry. Reálne, ak by dospel dej až tak ďaleko, tak by mala byť nahnevaná nielen na kráľa, ale aj na matku, ktorá jej nešťastie v podstate zosnovala.
Alejandro Jodorowsky
Alejandro Jodorowsky / Zdroj Disclaimer
Dongzi Liu
Dongzi Liu / Zdroj Disclaimer
Alejandro Jodorowsky Prullansky (* 17. februára 1929 Tocopilla, Chile) je chilsko-francúzsky filmár, herec, mystik, filozof, autor komiksov, dramatik a spisovateľ, niekedy radený k surrealizmu. Narodil sa na severe Čile blízkosti Iquique v židovskej rodine z Ukrajiny. V 50. rokoch odišiel do Paríža a následne v 60tych rokoch do Mexico City. Na konte má tri filmy a jeden neuskutočnený sen s názvom Duna. V 1966 vydáva svoj prvý komiks Anibal 5. Z jeho komiksovej tvorby musíme spomenúť spirituálnu scifi jazdu Incal, na ktorom spolupracoval s legendárnym Jean "Moebiom" Giraudom. Do rovnakého sveta neskôr umiestnil svoj druhý majsterštik Kastu Matabarónov (ilustroval Juan Giménez). Do renesančného Ríma sa v roku 2004 vydal v grafickom románe Borgia, na ktorom spolupracoval s Milom Manarom. Svoju duchovnú náuku, ktorú často vsúva do svojich diel, nazval psychomágia.
Dongzi Liu (*1982) je čínský umělec a kreslič žijúci v Pekingu, ktorý sa podieľal na concept artoch niektorých videohoer. V poslednej dobe spolupracoval s Jodorowským na historicko-fantastickom komikse Sang Royal.

Verdikt: Chápem, že nie každému Královská krev sadne. Príbeh je možno pre niekoho až prepchaný klišé, zo stránok doslova tečie krv a znázornenie erotických scén je pre niekoho až príliš explicitné. Hlavný hrdina kráľ Alvar je žiarlivý blbec a svojím správaním vyvoláva u blízkych jedine nenávisť a oprávnenú túžbu po kráľovražde. Navyše jeho konanie ako aj konanie iných postáv je dosť afektované a nelogické. Ak sa však dokáže čitateľ povzniesť nad uvedené nedostatky, dostaneme silný príbeh o láske, zrade a najmä pomste, ktorá sa vinie dejom ako tenká červená línia. Navyše grafické spracovanie vyrážajúce dych robí z komiksu jedinečné vizuálne dobrodružstvo.

Hodnotenie: 85% (Královská krev 1: Svatokrádežná svatba) a 85% (Královská krev 2: Pomsta a vykoupení)

Královská krev 1: Svatokrádežná svatba (Sang Royal - Tome 01: Noces sacrilèges & Sang Royal - Tome 02: Crime et châtiment)
Séria: Královská krev 1
Scenár: Alejandro Jodorowsky
Kresba: Dongzi Liu
Vydavateľstvo: CREW
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2019
Počet strán: 112
Väzba: viazaná bez papierového obalu
ISBN: 978-80-7449-701-8
Preklad: Richard Podaný

Královská krev 2: Pomsta a vykoupení (Sang Royal - Tome 03: Des loups et des rois & Sang Royal - Tome 04: Crime et châtiment)
Séria: Královská krev 2
Scenár: Alejandro Jodorowsky
Kresba: Dongzi Liu
Vydavateľstvo: CREW
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2020
Počet strán: 120
Väzba: viazaná bez papierového obalu
ISBN: 978-80-7449-876-3
Preklad: Richard Podaný

Plusy:
- dych vyrážajúca kresba
- historické fanbtasy plné intríg
- zaujímavá hlavná postava
- Jodorowsky
Mínusy:
- predvídateľný príbeh
- ťažko uveriteľná motivácia niektorých postáv
- slabšie vykreslenie niektorých kľúčových charakterov

Ukážku na knihu si môžete prečítať Královská krev 1 a Královská krev 2

Odkazy:

Za poskytnutý recenzný výtlačok ďakujeme vydavateľstvu Crew.
Vydavateľstvo Crew.
Vydavateľstvo Crew. Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.