Dardaria. Ako sa stať geekom a nezblázniť sa

Dobrých slovenských vecí je málo. O to viac sú cenné. Dardaria je rýdzo slovenská, bohovsky dobrá a úžasne delikátna.
Martin-san
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Budem úprimný, keď som túto knižku prvýkrát videl, nečakal som od nej veľa. Musím však skonštatovať, že po prečítaní pár stránok som zistil, že opak je pravdou. Svižne napísaný príbeh so zaujímavými postavami zaručuje stálu zábavu pri čítaní. Dokonca si dovoľujem povedať, že v danom žánri sa jedná o neobjavený klenot na slovenskom trhu. Takže teraz trochu k príbehu.
Marián Kubicsko - rozhovor o knihe Potvorobijci Disclaimer
Oskar je kapitán florbalového tímu a jeden z najpopulárnejších ľudí na škole. Žije si klasický život obľúbeného chalana, za ktorým sa obracajú dievčatá. Má veľa kamarátov a chodí s najkrajším dievčaťom na škole. Raz, keď príde neskoro na tréning, zrazu príde o všetko. Tréner ho vyhodí z tímu, jeho priateľka sa s ním rozíde a razom príde o celú svoju popularitu a svojich doterajších kamarátov. Jediný, kto mu ostane, je jeho kamarát Benny, ktorý za neho robí projekty. Benny je úplný opak Oskara. Geek, ktorý s priateľkou Zuzou ukážu Oskarovi svet, v ktorom trávia všetok svoj voľný čas - Dardariu.
Dardaria je klasické MMORPG (Massively-Multiplayer Online Role-Playing Game), v ktorom si hráč vytvorí postavu a plní questy. Oskar sa začne stávať Geekom (s veľkým G) a v Dardarii trávi čoraz viac času. S Bennym a Zuzou začne objavovať Dardariu a aj jej mýty navôkol tajomného Don Diabla. Ten je medzi hráčmi uctievaný ako nesmrteľný. Všetko sa zmení, keď Oskar Don Diabla naozaj stretne. Čitateľ sa môže tešiť na napínavé dobrodružstvo, ktoré zmení život všetkým našim hrdinom v oboch svetoch.
A práve v tomto je Dardaria úplne úžasná. Celá kniha slúži ako príručka pre hocijakého ne-Geeka, ktorý by chcel náš svet pochopiť. Ako aktívny hráč MMORPG hier môžem povedať, že autor našu komunitu vystihol presne a Dardariou nám robí dobrú povesť. Kniha je mierená pre všetky vekové kategórie. Či hovorím o deckách, ktoré sa cez túto knižku chytia na Geekovskú vlnu a o dva roky neskôr budú rozoberať "Tragický osud Anakina Skywalkera", alebo o dospelých ľuďoch, ktorí môžu v hrách nájsť svoj útek z nekonečného kruhu svojho života. Všetko toto sa autorovi podarilo. Knihe nechýba napätie ani humor. Avšak osobitný bod tejto recenzie treba prenechať ilustráciám.
Brian Terrero predviedol svoj obrovský talent a k tomuto príbehu dodal ilustrácie, ktoré posúvajú celý príbeh na úplne novú úroveň. Nikdy som nebol typ na umenie a kresby, ale Brian ma donútil zmeniť názor. Komplexné a nádherné ilustrácie plné detailov a hĺbky ma prinútili iba tak si ich prezerať a obdivovať ich kvalitu. Určite odporúčam pozrieť si viac projektov od tohto ilustrátora.
Dardaria. Ako sa stať geekom a nezblázniť sa z toho - Scéna - Ukážka ilustrácií 2
Dardaria. Ako sa stať geekom a nezblázniť sa z toho - Scéna - Ukážka ilustrácií 2 Disclaimer
A čo záverečné hodnotenie? Knižka má úžasný príbeh plný zvratov, ale aj skrytých významov. Nádherné ilustrácie sú plusom sami o sebe. Kvalitne vytvorené kladné aj záporné postavy sa postarajú o realistický pocit z príbehu. A práve opis pravého priateľstva je na tom najkrajší. Knižku teda hodnotím veľmi kladne a teším sa na ďalšiu tvorbu od tohto slovenského autora.
Poslednou vetou chcem vyjadriť svoj obdiv Brianovi Terrerovi za skvelé doplnenie knihy originálnymi ilustráciami a v neposlednom rade aj priamo pánovi Kubicskovi, ktorý túto knižku napísal.
Marián Kubicsko: Dardaria. Ako sa stať geekom a nezblázniť sa
Vydavateľstvo: CooBoo (Albatrosmedia.sk)
Jazyk: slovenský
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2019
Počet strán: 296
Väzba: brožovaná
EAN: 9788056613535
Ďakujeme vydavateľstvu CooBoo (Albatrosmedia.sk) za poskytnutý recenzný výtlačok.
Recenziu napísal: Martin-san

Martin-san

Martin-san
Weeb a odveký knihomol. Medzi moje obľúbené knižné žánre patrí Fantasy, Scifi a historické knihy. Čestný člen Jojo bizzare adventure Fanbase a spoluzakladateľ Scifi.sk LOONA fanklubu

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.