Mesto plné chlpáčov (Brand New Animal)

Keď ste antropomorfnéj zviera, máte vo svete BNA dve možnosti. Čeliť neustálemu prenasledovaniu ľuďmi alebo nájsť cestu do idilistického mestečka Anima City.
Filmová história scifi
Strach, boj o život a útek. Ľudská nenávisť voči odlišným tvorom je téma, ktorú sme tu mali už niekoľkokrát no to sú prvé emócie, ktoré vám seriál BNA predstaví.
Beastmani, teda zvierací ľudia, nájdu vo svete bežných ľudí len málokedy pochopenie. Existuje pre nich tak bezpečné miesto. Anima City, metropola plná zvierat, kde ľudská rasa nemá dosah.
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 1
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 1 Disclaimer
Našá hlavná hrdinka alebo lepšie povedané, hlavná beštia seriálu, zažíva práve takúto situáciu. Je to dramatickejšie o to viac, že je to pre ňu niečo nové. Pred tým než na seba vzala zvieraciu podobu, žila úplne normálny ľudský život.
Šikovný bežný trik autorov a podaril sa. Je veľmi jednoduché vžiť sa do role, v ktorej sa Mičiru ocitá. Celý svet sa jej rozpadá pod rukami a musí nájsť nejakú cestu, ako sa z toho všetkého dostať. Nádej predstavuje práve idilické Anima City. Hoci ju privíta veľkolepý festival, rýchlo zisťuje, že utópia neexistuje. Anima City je síce bez ľudí, no je ako každé veľkomesto. Nechýba tu zločiť ani temné uličky. A keďže sú všetci v podstate zvieratá, niekedy majú obyvatelia problém ovládnuť svoje pudy.
V prvých dieloch nám je postupne predstavené fungovanie celého mesta, jeho obyvatelia a problémy, ktoré musia v dennodennom živote prekonať. Mierne sa stretávame aj s diskrimináciou, ktorá Beastmanov donútila žiť v takomto usporiadaní. Čo je ale bizarnejšie, je fakt, že Anima City je uzavreté etnické mesto. Nielenže je to útočisko pre Beastmenov a ľudia nemajú povolený vstup, aj samotní zvierací obyvatelia majú zákaz kontaktovať vonkajší svet. To ústi do zopár zaujímavých a napínavých momentov. Našťastie v novom svete nie je Mičiru sama a stretáva aj zopár spriaznených chlpáčov.
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 3
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 3 Disclaimer
Mičiru je typická anime postavička, ktorá je zvedavá a svoj ňufák strká všade tam, kde by nemala. Je to kôpka veselej nemotornej energie. V jej scénach nechýba humor a dokáže zabaviť. Jej miernym protikladom je drsný a záhadný Širó, vlk, ktorý dohliada na poriadok v meste. Postáv tu je, samozrejme, viac, no väčšina z nich sa neukáže na dlho. To je dôsledkom toho, že seriál má iba 12 epizód, a tak sa tu toho veľa nestíha. Respektíve, autori sa snažia napchať toho do BNA až príliš a potom veľa vecí nedostáva priestor, ktorý by si zaslúžili.
Pokiaľ má prvá polovica seriálu pomalý a príjemný nábeh, z časti komédia a z časti detektívka, tá druhá je ako raketa letiaca vesmírom. Tempo je závratné, konflikty sa valia jeden cez druhý a akcia sa stupňuje až po finálny stret s nepriateľom. V stávke je toho oveľa viac, než úvodné momenty seriálu naznačujú. No to je už pri štúdiu Trigger známe, že stále nájdu dôvod, ako v závere vyčarovať nepriateľov väčších než sa nám mohlo zdať. Tentokrát to aspoň nie sú mimozemšťania.
Práve neskrotná rýchlosť druhej polovice seriálu je jej najväčší problém. Prvé diely nám pred očami pomaly a opatrne vytvárajú zaujímavý svet, v ktorom Beastmani žijú. No to všetko sa rúca skôr, než si to dokážeme naozaj vychutnať. Veľa postáv má potenciál, ktorý nie je nikdy naplnený. Veľa scén zo začiatku tak retrospektívne pôsobí ako zbytočná výplň, no je to práve to, čo vás na seriál namotá. Nejedna dobre vyzerajúca vedľajšia postava sa tak objaví na pár scén a potom o nej už nikdy nič neuvidíme.
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 11
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 11 Disclaimer
Sklame aj podanie tém, prevažne tej hlavnej, ktorou je diskriminácia. Hoci sú Beastmeni prenasledovaní ľuďmi, s priamou diskrimináciou zo strany ľudí sa v seriály takmer nestretneme. Nevidíme ani to, čo dohnalo spoločnosť do takéhoto stavu. Je tu zopár náznakov, no pri nich len zamrzí, že im nebolo venovaného viac času. Väčšinou sú odbité komickými scénkami a dráma nedostáva priestor. Rovnako aj spolunažívanie rôznych druhov zvierat predstaví zaujímavé scenáre toho, čo by sa mohlo diať, no ani zďaleka sa nedá povedať, že tomu bol venovaný dostatočný priestor. Finále tak pôsobí mierne umelo a nasilu zlepené, nakoľko nezodpovedá úvodu.
Čo ale zaujme od prvého momentu a nikdy nepoľaví, je vizuálne spracovanie. Tu sa štúdio Trigger vyžíva naplno. Popri generických anime seriáloch, pri ktorých divák nevie, či sleduje jeden seriál alebo 20 rôznych, pôsobí BNA osviežujúco. Energický štýl animácie, kde sú pohyby prehnané a prispôsobené situáciám, je jednoducho štýl, ktorým je Trigger známy. Farby a ich kontrast hrajú taktiež svoju úlohu a keď je Širó rozohní a obrazovku doslova zaplaví červená, každý vie, čo má očakávať.
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 6
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 6 Disclaimer
Hudobný podmaz nebol príliš výrazný, nakoľko mi až na hlavnú zvučku seriálu nič neutkvelo v pamäti. Je používaná často, no s každým jej zahraním sa na ňu nabaľuje viac a viac emócií, ktoré potom vo mne potom o to viac rezonovali už hneď, ako som začul jej prvé tóny. A keď seriál skončí, je ťažké dostať túto pomalú popovú melódiu z hlavy.

Hodnotenie

BNA je veselý, i keď značne uponáhľaný seriál. To charakterizuje aj hlavnú hrdinku Mičiro, ktorá nikdy nestráca čas a bezhlavo sa rúti za tým, čo chce. Až sa ocitne v problémoch väčších, než si myslela. Dostatočný mix humoru a akcie to ale drží nad vodou. BNA nie je perfektný seriál, dal by sa považovať aj za mierny priemer. Napriek rôznym prešľapom a sklamaniam som sa od seriálu nevedel odtrhnúť. Svoje určite spravilo aj skvelé a jedinečné grafické spracovanie. Na príbeh zvieracích ľudí je radosť sa pozerať, či už ide o rozkošných mývalov a iných medvedíkov, alebo krvilačné šelmy, ktoré si skáču po krku.
Plusy
- štýlový vizuál
- zaujímavé postavy
- zábavné akčné scény
Mínusy
- hlavné témy by si zaslúžili viac priestoru
- uponáhľaný záver, respektíve celá druhá polovica seriálu
Réžia: Jó Jošinari
Scenár: Kazuki Nakašima
Štúdio: Trigger
Predloha: originálne dielo
Žáner: akčné fantasy, superschopnosti
BNA ビー・エヌ・エー - Trailer - BNA: Brand New Animal - Official Trailer Disclaimer
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 1
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 1 Disclaimer
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 2
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 2 Disclaimer
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 3
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 3 Disclaimer
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 4
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 4 Disclaimer
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 5
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 5 Disclaimer
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 6
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 6 Disclaimer
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 7
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 7 Disclaimer
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 8
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 8 Disclaimer
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 9
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 9 Disclaimer
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 10
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 10 Disclaimer
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 11
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 11 Disclaimer
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 12
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 12 Disclaimer
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 13
BNA: Brand New Animal - Scéna - BNA - 13 Disclaimer

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
Fanúšik fantastiky v každej jej podobe. Na scifi.sk sa venuje anime a cosplayu ale občas sa pozrie aj na komiksy, mangu, videohry a stolové hry.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB