The Stand ukázal prvé fotky

Už čoskoro budeme môcť pozrieť si novú adaptáciu Kingovho románu The Stand (č. ako Svědectví). V hlavých úlohách sa nám okrem iného predstavia Alexander Skarsgård, Whoopi Goldberg, James Marsden a mnohí ďalší.
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Whoopi Goldberg ako 108-ročná matka Abagail, ktorá spolu so svojimi nasledovníkmi reprezentuje posledné zvyšky ľudstva. (James James Minchin / CBS)
Whoopi Goldberg ako 108-ročná matka Abagail, ktorá spolu so svojimi nasledovníkmi reprezentuje posledné zvyšky ľudstva. (James James Minchin / CBS) / Zdroj Disclaimer
Server VANITYFAIR nedávno zverejnil prvé fotky z pripravovanej seriálovej adaptácie Kingovho postapokalyptického románu The Stand.
Preživší (Robert Falconer/CBS)
Preživší (Robert Falconer/CBS) / Zdroj Disclaimer
Svet je v troskách. Stačilo pár náhod, maličkých chýb, sem-tam nejaké tá nepozornosť a z vojenského laboratória unikol smrtiaci kmeň vírusu superchrípky. Výsledok? Viac ako 99 % ľudskej populácie mŕtvych a to necelé jedno percento na pokraji vyhynutia. Akoby to nestačilo, práve vtedy sa rozhostí bitka epických rozmerov, prastarý boj medzi dobrom a zlom. A pár preživších si bude musieť vybrať, na ktorej strane nakoniec budú stáť, či na strane ľudskosti a matky Abagail alebo na strane Randalla Flagga. Na strane dobra či zla.
Nadine Cross v podaní Amber Heard sa stáva opatrovateľkou siroty menom Joe (Gordon Kyle Diez Cormier). (ROBERT FALCONER / CBS)
Nadine Cross v podaní Amber Heard sa stáva opatrovateľkou siroty menom Joe (Gordon Kyle Diez Cormier). (ROBERT FALCONER / CBS) / Zdroj Disclaimer
Keď vydal v roku 1978 Stephen King svoj postapokalyptický román, nenazval ho The Virus, Pandemic ani nijak inak nihilisticky. Napriek tomu však chcel napísať knihu o globálnej pandémii, ktorú nazval The Stand a ktorá zlikvidovala väčšinu až na nepatrný zlomok ľudskej populácie. Kniha tak predstavuje sociálny experiment, v ktorom nastáva boj o život a padajú všetky zaužívané princípy spoločnosti. Ak neexistujú žiadne pravidlá, myslenie hŕstky preživších sa zmení a tí sa musia rozhodnúť: ísť naplno cestou Darwinizmu a oddať sa temným, sebeckým inštinktom alebo robiť, čo je v záujme iných? „Chcel som písať o statočnosti,“ hovorí King. „V určitom okamihu si musia ľudia vybrať a postaviť na odpor.“
Jovan Adepo ako Larry Underwood a Heather Graham ako Rita Blakemoor. (Robert Falconer / CBS)
Jovan Adepo ako Larry Underwood a Heather Graham ako Rita Blakemoor. (Robert Falconer / CBS) / Zdroj Disclaimer
Odessa Young ako nastávajúca matka Frannie Goldsmith. (James Minchin / CBS)
Odessa Young ako nastávajúca matka Frannie Goldsmith. (James Minchin / CBS) / Zdroj Disclaimer
Na minisérii, ktorá by mala mať 10 častí, spolupracovali showrunneri Benjamin Cavell a Taylor Elmore. Tí už majú za sebou westernový seriál Justified, ktorý sa dočkal šiestich sezón. V hlavných úlohách sa nám predstavia legendárna Whoopi Goldberg v úlohe láskavej matky Abagail, 108-ročnej černošky, ktorá predstavuje v knihe i v seriáli sily dobra a humanizmu. Proti nej a jej komunite bude stáť Alexander Skarsgård v roli Randalla Flagga, démonického černokňažníka s osudným úsmevom, spolu so svojimi stúpencami. Ten je známy aj z iných Kingových diel, napr. z románov Dračie oči a Srdce v Atlantíde či z knižnej série Temná veža, kde je známy pod menom Temný muž (v rovnomennom filme z 2017 si ho strihol Matthew McConaughey).
Alexander Skarsgård v roli démonického Randalla Flagga (Robert Falconer/CBS)
Alexander Skarsgård v roli démonického Randalla Flagga (Robert Falconer/CBS) / Zdroj Disclaimer
Spolu s nimi stretávame množstvo ďalších postáv. Stua Redmana, jedného z hlavných postáv, si zahral James Marsden, ktorého poznáme aj zo seriálu Westworld. Jovan Adepo z Watchmenov si pre zmenu zahral hudobníka Larryho Underwooda, ktorého prvý singel dosiahol predajnosť práve v čase začínajúcej nákazy. Heather Graham zasa stvárnila úspešnú bohatú dámu z New Yorku, ktorá sa nedokáže prispôsobiť systému nového sveta. Nicka Androsa, nepočujúceho muža, ktorý skvelo rozumie ľudskej povahe, si zahral Henry Zaga, Nadine Cross, mladú problematickú impulzívnu ženu priťahujúcu problémy zase Amber Heard. Jednu zo zásadných postáv, ovdoveného profesora sociológie Glena Batemana, ktorý funguje ako akýsi nosič Kingových myšlienok o tom, čo môže povstať z ruín apokalypsy, stvárnil Greg Kinnear. Jedna z hlavných postáv je Frannie Goldsmith, ktorú stvárnila Odessa Young (A Million Little Pieces). Tá počas nástupu pandémie práve zistila, že je tehotná. Ona sama je proti vírusu, podobne ako väčšina protagonistov, imúnna, no bude imúnne aj jej dieťa? Spolu s ňou stretávame aj jej suseda, Harolda Laudera (Owen Teague), ktorý je pravdepodobne tiež imúnny. Samozrejme, to ani zďaleka nie sú všetky postavy a ich osud sa na súmraku ľudstva bude riadne preplietať a mnohé, tak ako sme koniec-koncov u Kinga zvyknutí, sa nedočkajú ani len druhej epizódy.
Owen Teague ako Harold Lauder (Robert Falconer/CBS)
Owen Teague ako Harold Lauder (Robert Falconer/CBS) / Zdroj Disclaimer
Owen Teague ako Harold Lauder a Odessa Young v roli Frannie Goldsmith. (Robert Falconer/CBS)
Owen Teague ako Harold Lauder a Odessa Young v roli Frannie Goldsmith. (Robert Falconer/CBS) / Zdroj Disclaimer
Nová miniséria posúva dej v porovnaní s Kingovým románom aj pôvodným seriálom z 1994 dopredu a začína sa v čase, keď už epidémia udrela a skosila väčšinu populácie Zeme. Neuvidíme tak celý sled udalostí, ktoré k nej viedli, Naopak, prvá epizóda pod taktovkou režiséra Josha Boonea sa bude začínať scénou s preživšími v maskách a ochranných pomôckach, čistiacimi oblasť od mŕtvych. Práve títo muži a ženy patria k tým posledným živým ľuďom a snažia sa ako tak znovu naštartovať spoločnosť.
The Stand. Obálka prvého vydania (Doubleday, 1978).
The Stand. Obálka prvého vydania (Doubleday, 1978). / Zdroj Disclaimer
Svědectví. Obálka druhého českého vydania (Beta, 2008).
Svědectví. Obálka druhého českého vydania (Beta, 2008). / Zdroj Disclaimer
Kingov mnohovrstevnatý vyše 1000 stranový román zostáva jedným z najväčších úspechov autora a nová miniséria, ktorú koncom tohto roka odvysiela CBS All Access, je už druhým pokusom o adaptáciu tohto veľdiela (tým prvým bol seriál z r. 1994). Smutnou realitou však ostáva, že The Stand bude poznačený skutočnými udalosťami okolo vírusovej pandémie Covid-19. Jeho natáčanie sa skončilo tesne pred vypuknutím pandémie, začiatkom marca, a premiéra koncom roku môže byť poznamenaná druhou alebo treťou vlnou Covidu. Je teda otázne, ako spoločnosť seriál prijme, či nebude unavená alebo znechutená z krutej reality dnešných dní.
The Stand - Plagát
The Stand - Plagát / Zdroj Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

(1978)

Odpor

(2020)

The Stand

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(1978)

Odpor

(2020)

The Stand