Lyra a Pantalaimon sú späť

V tejto recenzií sa pozrieme na ďalšie osudy Lyry, hrdinky Temných hmôt. Jej literárny otec Philip Pullman, ako vždy doposiaľ, sľubuje naozaj skvelé čítanie.
8HitBoy
Podporte scifi.sk
Fantasy trilógiu Temné hmoty (v origináli His Dark Materials) z pera sira Philipa Pullmana zrejme čítala drvivá väčšina návštevníkov scifi.sk. Príbeh mladej Lyry, ktorá za asistencie opancierovaného ľadového medveďa Ioreka Byrnisona a aeronauta Lee Scoresbyho putovala paralelnými vesmírmi, aby zohrala kľúčovú rolu v súboji poznania a dogmatizmu sa dá už bezpochýb považovať za klasiku. Práve preto bolo veľmi prekvapivým a možno aj trošku riskantným krokom, keď sa Philip Pullman rozhodol po približne dvadsiatich rokoch do sveta svojho najznámejšieho diela opäť vrátiť a rozpovedať ďalšie príbehy.

Prvý diel z novej trilógie Kniha prachu (Book of Dust) nám predstavil nového hrdinu, Malcolma Polsteada, mladého chlapca, ktorý pomáhal svojim rodičom v krčmičke v Oxforde. Počas obrovskej povodne sa stal opatrovníkom malého bábätka, po ktorom išli neustále z neznámych dôvodov agenti Magistéria. Malcolm dieťatko hrdinsky ochránil a napokon odovzdal do opatery Jordánskeho kolégia. Áno, tušíte správne, to bábätko bola malá Lyra, desať rokov pred udalosťami Temných hmôt.
Teraz sa Pullman odhodlal na možno ešte odvážnejší krok a predstavuje nám Lyru ako čerstvo dospelú ženu. Dvadsaťročná Lyra síce stále miestami pripomína to malé dievčatko, ktoré sme všetci kedysi milovali, ale je skvelé vidieť, aká vzdelaná žena na úrovni z nej vyrástla. Lyra je výskumníčka a pracuje v Oxforde na kolégiu a miestami možno svojou eleganciou a distingvovanosťou až desivo pripomína svoju matku, Marisu Coulterovú. A práve v situácií, kedy Lyra zažíva svoj veľký vnútorný konflikt a pravidelne sa háda so stelesnením svojej duše, démonom Pantalaimonom, sa opäť dostáva na scénu nenávidené Magistérium a Lyra padá znovu do špirály udalostí, ktoré nemôžu skončiť dobre.
Témou tejto knihy je botanika. Prvých pár kapitol sledujeme Lyrine vnútorné konflikty, to ako ju zmenila dospelosť a jej strach, keď zisťuje, že aj napriek tomu, že od udalostí Temných hmôt prešlo desať rokov, Magistérium za aktívnej pomoci jej strýka Marcela Delamera ju naďalej pozorne sleduje a má s ňou zlovestné plány. A práve v tomto, pre Lyru ťažkom období, Oxfordom otrasie vražda botanika, ktorý sa len prednedávnom vrátil z cesty z ďalej Ázie. Ak predpokladáte, že práve tam nás dej zavedie, hádate správne.
The Secret Commonwealth The Book of Dust: The Secret Commonwealth. Prvá titulka originálneho anglického vydania (2019)
The Secret Commonwealth Disclaimer
Lyra sa za pomoci Malcolma, z ktorého vyrástol veľmi príjemný aj keď zvláštny akademik a za pomoci niekoľkých ďalších postáv, známych z predchádzajúcich príbehov vydáva na ďalekú cestu do Ázie. A hoci podľa slov jej démona Pantalaimona je Lyra už akási iná, opatrná a pesimistická, čo zrejme prišlo s dospelosťou, stále nám toto ich dobrodružstvo pripadá zvláštne povedome. A možno Lyra v sebe nájde aj kus svojej niekdajšej naivnej dobroty potom, čo sa poháda s Pantalaimonom a oddelia sa nielen duševne, ale aj telesne a budú k sebe musieť nanovo hľadať cestu.
Lyra Zlatoústa je jednoznačne najlepšou postavou, akú kedy Pullman napísal a je nutné zdôrazniť, že spolu s Brandonom Sandersonom sú podľa môjho názoru dvaja najlepší súčasní autori fantastiky ohľadom písania ženských postáv. Lyra pôsobí skutočne ako živá osoba, ako váš dobrý známy, ktorého poznáte od detstva a poznáte najtajnejšie zákutia jeho mysle. Pullman skvele zobrazuje vnútorné konflikty, ktoré Lyra zažíva. Ako sa vyrovnala so stratou rodičov, našla svoju staronovú rodinu na Jordánskom kolégiu a vydala sa po stopách svojho učiteľa a priateľa Malcolma. Ako sa v nej bijú snaha žiť bežný život akademika s neustálou ostrahou voči Magistériu, ktoré ju naďalej vníma ako hrozbu. Ako sa v nej bije jej sexualita, prebudená pred pár rokmi v Botanickej záhrade spolu s Willom, chlapcom z nášho sveta, a nie vždy úspešná snaha ostať Willovi verná, aj keď ich oddeľujú mnohé paralelné svety. Lyra je skrátka veľmi zaujímavá a organicky pôsobiaca postava, ktorá čitateľa musí zaujímať. A tak sledujeme jej ďalekú cestu do Ázie a jej zvláštne pustovanie cez Prahu, Konštantínopol a Sýriu, aby napokon odhalila v malom mestečku uprostred púšte temné tajomstvo, ktoré zmení úplne všetko.
Philip Pullman - Philip Pullman
Philip Pullman - Philip Pullman / Zdroj Disclaimer
Druhý diel Knihy prachu je tak z môjho pohľadu o čosi napínavejším a zaujímavejším čítaním, pričom tomu bohato napomáha návrat našej milovanej Lyry. Je skvelé vidieť, ako a kam sa posunul alternatívny steampunkový vesmír z mysle Philipa Pullmana a mnohé postavy, s ktorými som vyrastal. A či sa teším na tretí diel tejto novej trilógie? Absolútne. Kniha prachu rozohráva veľkolepý príbeh a nesmierne sa teším, ako sir Pullman uzavrie svoj fantastický magnum opus.
The Secret Commonwealth (Philip Pullman). Knižný trailer. Disclaimer
9,5/10
Philip Pullman - The Book of Dust: The Secret Commonwealth
Vydavateľstvo: Penguin Books
Jazyk: Anglický
Počet strán: 687
Rok vydania: 2019
ISBN: 978-0-241-37333-0

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB