Terminátor 3. Znova a ...lepšie?

Poznáte to. Rok 1984, Sarah Connor, Kyle Reese a T-800. O sedem rokov neskôr Sarah Connor, jej syn John, T-1000 a T-800. Zasa. A o pár rokov do tretice, ale tentoraz s T-X. Potom nevydarený prequel s názvom Salvation a pár rokov pokus o reštart s Genysis. A teraz? Sarah Connor a T-800. A samozrejme nejaký ten záporák.
cyberstorm
Filmová história scifi
Úprimne povedané, keď som sa pred nejakým časom dozvedel, že sa do kín chystá znova ďalší terminátor, pregúľal som očami a zafrflal som, že to snáď nemyslia vážne. Moc ma nepovzbudilo ani tvrdenie, že sa tentoraz do hry vracia aj James Cameron, nakoľko podobne ako jeho kolega Ridley Scott, patrí podľa mňa už skôr o výsluhového dôchodku. Jeho Avatar je, hoc nádherný, no predsa len zlepenec všetkého možného: od málo známej animačky Battle for Terra, cez Pocahontas až po Tanec s vlkmi. Na druhú stranu, dá sa na to celkom dobre pozerať. Ale že by som bol nejako veľmi nadšený ďalším riedením frančízy, to teda nie.
Terminátor: Temný osud. James Cameron.
Terminátor: Temný osud. James Cameron. / Zdroj Disclaimer
Napokon bol Cameronov návrat taký len polovičný. Presne v duchu jeho nedávneho projektu Alita: Battle Angel. Na snímke sa síce podieľa, avšak len z pozície producenta a nie režiséra. Preto som ani nemal veľké očakávania. Paradoxne ale možno práve preto sa táto recenzia bude niesť v mierne optimistickom znení. Nový Terminátor totižto nie je zlý. Len je už vyčerpaný.
Terminator: Dark Fate. Official Trailer (2019) Disclaimer
Píše sa rok 2019 a v Mexickom meste sa objaví neznámy muž, ktorý ma za cieľ zlikvidovať mladú ženu menom Dani. Ak tipujete, že tým mužom je nejaký nový terminátor, tak sa mýlite...nie, robím si srandu. Jasné že je. Koncept ostal zachovaný, takže áno, je to ďalší plecháč, ktorý chce zlikvidovať poslednú nádej ľudstva. Tá má však ochranku. A keby len jednu! Hneď v úvode sa k nej pridá vylepšená vojačka z budúcnosti menom Grace. Postupom času sa k nim pridá jedna milá babička a...ale to by som predbiehal.
Nového Terminátora režíroval Tim MIller, chlapík, ktorý sa preslávil najmä réžiou Deadpoola. A je to tak trocha vidno: film sa nesie tak trocha v temnom ironickom humornom tóne, i keď za brucho ako pri Deadpoolovi sa chytať isto nebudete.
Hneď spočiatku upozorňujem, že čo sa týka konceptu, tvorcovia sa prakticky vôbec nepohli z miesta a znova ponúkajú divákom starý osvedčený recept: záporák chce niekoho zlikvidovať, klaďasi ho musia ochrániť. V tomto smere našťastie zahodili starý koncept donekonečna sa opakujúcich vyslancov Skynetu a nahradili ho “šokujúco“ niečím iným. A taktiež terminátora samotného. Už žiadny plechový T-800, tekutý T-1000 či sexy ale smrtiaci T-X. Nový model sa volá Rev-9 (podľa wiki je to odkaz na deviatu kapitolu biblického Zjavenia Jána, kde sa spomína Apollyon - Ničiteľ). Je to chladnokrvný zabijak kombinujúci v sebe vlastnosti prakticky všetkých predchádzajúcich modelov: od pevného skeletu T-800 až po tekutosť T-1000. A hej, dokáže sa rozdeliť na dve samostatne pohybujúce sa jednotky, takže sa hlavní hrdinovia neraz ocitnú ako vo švédskej trojke: dvaja na jedného.
Terminator: Dark Fate. Scény s Rev-9. Disclaimer
Film má už behom prvých pár minút našľapnuté na akčnú jazdu. V podstate až na chvíľkové pasáže u Dani doma, kedy si obzrieme bežný mexický príbytok, sa jazda ani na okamih nezastaví. Alebo takmer nie. Snímka je preplnená rýchlymi naháňačkami a výbuchmi, naháňačkami a streľbou, útekmi, naháňačkami, súbojmi, bitkami a naháňačkami... Ozaj, spomenul som už naháňačky? Pretože tých si naozaj užijete viac než dosť. Najnovší Terminátor tak miestami pripomína Need for Speed než film. Uteká sa na všetkom. Na autách, na lietadlách, na padákoch, peší aj na vlaku. Má to ale logiku: Rev -9 je setsakra otravný nezničiteľný hajlzík. A navyše, má aj charakter a ironické poznámky, takže svojim spôsobom celkom sympaťák (ale na dvojicu Arnie a Patrick aj tak nemá – poznámka autora).
Terminátor: Temný osud. Gabriel Luna v roli Rev-9.
Terminátor: Temný osud. Gabriel Luna v roli Rev-9. / Zdroj Disclaimer
Čo sa týka hereckého obsadenia hlavných rolí, (takmer) niet čo vytknúť. Arnie hrá svoju známu rolu a napriek svojmu veku má stále svoju neprekonateľnú charizmu a humor („I am funny.“), takže čo sa tohto týka, vrníme blahom. Podobne je to aj s Lindou Hamilton. Tá už dávno nie je tou vystrašenou obeťou z prvej časti ani matkou túžiacou chrániť jej syna z T2. Stala sa z nej cynická badass babička s pancierovou päsťou , ktorá má už toho dosť za sebou, ale ktorá sa ale v podstate už len trápi .
Terminátor: Temný osud. Hlavné postavy filmu.
Terminátor: Temný osud. Hlavné postavy filmu. / Zdroj Disclaimer
Po hereckej stránke to celkom dobre ide aj Natalii Reyes, ktorá v snímke stvárnila hlavnú rolu, mladú Dani, ktorej ide o život. Žiaľ, titul hereckého polena snímku získava Mackenzie Davis, ktorej rolu vojačky Grace, napriek jej výške a atletickej postave, jednoducho nežeriete. Hoc sa hýbe skvelo, má takmer nulovú expresiu výrazov. Celkovo jej snaha presvedčiť nás, že jej na svojej chránenkyni záleží,sa míňa účinku. Nevzbudzuje žiadne pozitívne pocity a na rozdiel od Lindy Hamilton aka Sarah Connor, sa o ňu ani na okamih vôbec nebojíte a je vám v zásade úplne jedno, čo sa s ňou stane. To už Rev-9 v podaní sympatického Gabriela Luny (poznáte ako Ghost Ridera z Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.) vie lepšie hrať.
A ako je to vlastne s časovými líniami? No, aby som bol úprimný, komplet celá značka terminátora, snáď až na pôvodný film z 1984, mal v tom miš-maš. Reálne, také množstvo paradoxov, ktoré by pri narábaní s časovými líniami vznikli, by nedal dokopy ani Doctor. A tak namiesto toho, aby sa tvorcovia snažili nadviazať na predchádzajúce časti novým dielom rozhodli sa, podobne ako pri Highlanderovi, jednoducho všetky ostatné časti ignorovať a stvorili tretí diel, priame pokračovanie Terminátora 2. Už po tretí krát.
Po trikovej stránke nemožno filmu absolútne nič vytknúť. Podobne aj choreografia napĺňa najvyššie očakávania a miestami ste si nie úplne istí, či náhodou nepozeráte nejaký premakaný wuxia film. Na druhú stranu, aj napriek týmto nesporným kvalitám, vám snímok nijako neuviazne v pamäti a zaradíte ho k ďalším jeho predchodcom.
A čo ďalej? Podľa informácií má Cameron plány na celú novú trilógiu, v ktorej by sme sa kúsok po kúsku približovali k robotickej apokalypse. Takže čosi podobné, ako nevydarený Terminator: Salvation, ktorého pokračovania sme sa nedočkali. Je však možné, že sa na základe nízkych tržieb, ktoré zatiaľ nový terminátor zarobil, žiadne ďalšie pokračovania nebudú.
Zhrnutie: Nie že by bol Terminator: Dark Fate zlý, ale jednoducho, je ním človek prejedený. Podobne ako sa to časom stane u komiksových marvelovkách, je nový Ternminátror veľkým kusom zábavy, ale nič viac. Po kvalitatívnej stránke v rámci frančízy je film asi tak na úrovni T3: Vzbura strojov, nepodarky Salvation a Genysis necháva za sebou. Žiaľ, napriek výmene hlavných úloh sa nikam prakticky neposunul. Záverom teda možno povedať, že Terminator: Dark Fate neočarí, neohúri, ale je fajn vidieť, že to starčekom ešte šlape.
Terminátor: Temný osud. Linda a Arnie kedysi a dnes.
Terminátor: Temný osud. Linda a Arnie kedysi a dnes. / Zdroj Disclaimer
Verdikt:75%
Terminátor: Temný osud / USA Terminator: Dark Fate
USA, 2019, 129 min
Hrajú: Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger, Mackenzie Davis, Edward Furlong, Tom Hopper, Brett Azar, Gabriel Luna, Natalia Reyes, a iní
Produkcia: James Cameron, David Ellison
Réžia: Tim Miller
Scénar: Josh Friedman, David S. Goyer, Justin Rhodes, Billy Ray
Kamera: Ken Seng
Hudba: Junkie XL

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

jurinko
Genisys bol nepodarok? Oproti Salvation islo o vysoku kinematografiu a oproti T3 tam bolo omnoho viac noviniek a prepojeni (T3 bolo vlastne T2, len so slabsim zaporakom a mensou charizmou). Imho je poradie kvality filmov: T2, (mikropauza) T1, (pauza na kavicku a zachod) Genisys, T3, (dlha, dlha, unavna a takmer nekonecna pauza) a Salvation. Hm? :-)
04.11.2019
cyberstorm
Jurinko, ono je to vzdy o uhle pohladu recenzenta. Rozumiem ze Genysis sa snazil priniest nieco nove (ale to aj Salvation), na druhu stranu s tymi casovymi liniami to tak neskutocne domotali, ze ma po filme bolela hlava. Nie, Genysis nebol dobry film. Celkovo si myslim ze Terminator je uz vypelichana franciza, ktorej by mali dat pokoj. A podla vsetkeho to aj tak dopadne. Pre mna osobne mal najvacsiu sancu nejak sa posunut vpred Salvation, hoc vieme ake slabe to napokon bolo. Na druhu stranu, mna by prave zaujimala ta vojna s AI (je jedno ci Skynet alebo Legion alebo digitalny Fico), predsa len to mohlo byt zaujimave. Zial nevyslo.
Anyway, kludne napis recku, rad si precitam :) Aspon znova niecim po dlhsej dobe prispejes ;)
04.11.2019
Veronika Valent
Cyberstorm, ako fanúšička T-čiek som si aj ja v predpremiére išla pozrieť film, ktorý si celkom dobre vystihol. Páčil sa mi Tvoj postreh s Grace, naozaj bola nemastná-neslaná, narozdiel od dedka Schwarzeneggera z nej nešla emócia. Mne osobne sa film páčil asi viac ako Tebe, bez problémov by som mu ešte zo 5 percent pridala, ale nie som objektívna, skôr nostalgická. Pre mňa vidieť pôvodné hviezdy v starej úlohe bola dokonalá lahôdka. (Pristihla som sa pri tom, ako som viackrát pocítila obrovský obdiv k tomu, čo museli pri natáčaní podstúpiť. ) Moja najväčšia kritika filmu patrí úplne zbytočným opakovaným narážkam na problém ilegálnej migrácie z Mexika, ktoré možno budú za pár rokov úplne nezrozumiteľné, a ktoré filmu výrazne uberajú z nadčasovosti. Ďalšia vec, čo ma tak trochu sklamala, bol nedostatok humoru, na ktorý som bola ako divák T- čiek zvyknutá. Inak to bol slušne vylepšený T.
04.11.2019
jurinko
Ze by som mal napisat recku na Genisys? A to uz by som preco robil? (Inak, ohladom "prispievania" by sme mohli ist do takych tych zenovych veci a''la Tron: Niekedy je najlepsie zdanlivo nerobit nic. Ale to by bolo asi na filozofickejsiu debatu, nez takato diskusia umoznuje ;-) )
Co sa tyka "francizy" Terminatora, neda sa nesuhlasit so zaverom Honest Trailers ohladom T2: "Bad they kept making sequels." :-)
05.11.2019
cyberstorm
Jurinko: mal som na mysli recku na najnovsieho terminatora, ale kludne mozes napisat recku na cokolvek ;)
05.11.2019
cyberstorm
Veronika: Dik ;) Ako, ruku na srdce - mohlo to byt omnoho lepsie, ale cinkali na sentimentalnu strunu a bali sa vybocit zo zavedenych kolaji.
05.11.2019
Veronika Valent
Vďačne... :-) Nielenže nevybočili, ale oni v podstate len spojili jednotku z dvojkou a celé to nahodili do nového vizuálu. Stará dvojka hercov bola jediná čerešnička na torte. Mne tomu chýbala iskra, ani na sekundu som sa nebála, nebola som prekvapená, ale vďaka rýchlym scénam som sa nenudila. Jednoducho film neprekvapil, neurazil.
06.11.2019

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB