Kráľovská krv nie úplne dokonalá.

Nedávno dorazil na trh komiks Kráľovská krv, prvá časť historickej fantasy od Alejandra Jodorowského a mladého výtvarníka Dongzi Liu.
Filmová história scifi
Královská krev 1: Svatokrádežná svatba. Prvé české vydanie (Crew, 2019)
Královská krev 1: Svatokrádežná svatba. Prvé české vydanie (Crew, 2019) / Zdroj Disclaimer
Temnejšia fantasy je v poslednej dobe na vzostupe, na čom má nepochybne zásluhu aj úspech série Hra o tróny. Na rovnakej vlne sa vezie aj nový komiks od Alejandra Jodorowského, na českom trhu pomerne známeho a minimálne vydavateľmi obľúbeného autora. Královská krev je štvordielna fantasy sága, sľubujúca mocenské boje, zradu, krv a násilie. Vydavateľstvo Crew na československý trh vypustilo prvé dva albumy v jednom zväzku a poďme sa pozrieť, či sa prísľub aj naplní.
Royal Blood 1-3. Trailer na komiks. Disclaimer
Hneď prvé stránky nás vrhnú doprostred stretu dvoch armád. Akciou ani krvou sa nešetrí. Muži zomierajú, časti tiel a šípy lietajú vzduchom. Jeden z nich si nájde cestu brnením kráľa a veliteľa vojska Alvara. Potom, čo bojová vrava na chvíľu utíchne, odchádza zranený Alvar so svojím bratrancom Alfredom mimo bojisko ošetriť zranenie. Keďže zranenie nevyzerá úplne dobre, dohodne sa Alvar s bratrancom na výmene brnenia. Dosť sa podobajú, a Alvarovi ako kráľovi aj tak nikto nemôže poriadne pozrieť do tváre. Nechce totiž riskovať demotiváciu svojho vojska a prehru. Alfred najprv súhlasí a prisahá, že po výhre sa vráti aj s Alvarovou ženou a spoločne ho ošetria. No už na nasledujúcej strane prichádza prvý, rýchly, nečakaný a viac-menej aj nelogický zvrat. Ako si Alfred nasadí Alvarovo brnenie, začne sa to považovať za znamenie od bohov, infikuje Alvarovo zranenie a ponecháva ho istej smrti. Samozrejme Alvar nakoniec prežije, na 10 rokov stratí pamäť a zápletka je na svete…
Alejandro Jodorowsky
Alejandro Jodorowsky / Zdroj Disclaimer
Premisa teda nevyzerá úplne zle napriek tomu, že nie je úplne najoriginálnejšia. Cely komiks však trpí niekoľkými neduhmi. Postavy sú nedostatočne vykreslené a chýba im nejaké pozadie, ktoré by vysvetľovalo ich konanie. Vo výsledku to tak vyzerá, že konajú náhodne, priam až nelogicky. Ďalšie sa zjavia nečakane ako blesk z jasného neba, zasiahnú do deja, aby už o pár strán boli zabudnuté.
Taktiež sa za celých 100 strán nedozvieme žiadne detaily o svete kde sa to všetko odohráva. Máme tu len generické, rádoby stredoveké kráľovstvo. Nepriateľské vojsko, ktoré robí štatistu, panovnícky dvor a poddaných. Veľmi fádne sú tu naznačené fantastické prvky, ktoré sú však skôr na hranici náboženstva.
Pomedzi to je pár násilných, sexuálnych, miestami až trochu deviantných scén, ktorých význam mi nie je úplne jasný. Možno ich cieľom bolo oživiť fádnosť a šokovať, avšak pôsobia skôr zbytočne a umelo. Možno to mal Alejandro celé dobre vymyslené, ale akoby to nedokázal poriadne previesť do zmysluplného scenára. Nakoniec, to je problém mnohých jeho komiksov. Možno má na tom zásluhu aj európsky formát, kde má jeden komiksový album 40 až 50 strán, a pre udržanie série v rozumnom rozsahu je potrebné spraviť kompromisy a škrtať.
Dongzi Liu
Dongzi Liu / Zdroj Disclaimer
Samostatnou kapitolou je výtvarné spracovanie, o ktoré sa postaral čínsky ilustrátor Dongzi Liu. Ten ešte za sebou nemá veľké portfólio, minimálne čo sa komiksovej tvorby týka, a vizuál v jeho podaní pôsobí trochu rozporuplne. Na jednej strane tu máme realisticky prekreslené výrazy tváre, na druhej panely, ktoré pôsobia ako nedokončené skice. Špeciálne stránky so záberom na viac postáv a davy ľudí majú menej detailov a pôsobia nedokončene. Pozadia tvoria zväčša len akési neurčité farebné prechody. Ak nám scenár o svete nepovedal mnoho, vizuálna stránka tomu rozhodne tiež veľmi nepomáha. Väčšina panelov sa zameriava na bojujúce, rozprávajúce alebo kopulujúce postavy. Výnimku tvorí len jeden záber na hrad a niekoľko generických prírodných scenérií. Takýto komiks by si určite zaslúžil pár väčších scénerických panelov na správne navodenie epickej atmosféry. Celkovo však vizuál dýchajúci Áziou pôsobí sviežo, najmä medzi záplavou mainstreamovej americkej a európskej kresby.
Royal Blood 1-3. Scéna z komiksu.
Royal Blood 1-3. Scéna z komiksu. / Zdroj Disclaimer
Pochváliť treba spracovanie českého vydania, kedy Crew opúšťa zmenšené formáty a niektoré tituly vydáva v rozmeroch tradičného európskeho albumu. Ten plus-mínus zodpovedá formátu A4.
Keďže sme zatiaľ v súbornom vydaní dostali len prvé dve albumy zo štyroch, na celkové hodnotenie je priskoro. Avšak z toho čo máme k dispozícii zatiaľ prevláda sklamanie. Prirovnania ku Hre o tróny sú rozhodne prehnané, priam až zavádzajúce. Uvidíme, či druhá polovica ságy bude viac učesanejšia a vyváži rozpačitý začiatok. Potenciál tam je.

Dávid Novotný

Dávid Novotný

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.