TabaCon 2019 alebo Ako spraviť con s minimom námahy

Ak ste na TabaCone náhodou neboli, nič sa nedeje (a zdá sa, že ste o nič ani neprišli). Aspoň to je pocit, ktorý máme z reportáže na túto minulovíkendovú akciu. Zároveň táto ponúka návod, ako to... ehm... nerobiť.
Juraj Kundrík
Podporte scifi.sk
TabaCon - Plagát - 2019
TabaCon - Plagát - 2019 / Zdroj Disclaimer
Minulý piatok a sobotu, 3. až 4. mája, sa konal v Košiciach prvý ročník TabaConu. Po bývalých skúsenostiach s organizátorom (Pop Kultura Fest 2018) a jeho spôsobmi (O zodpovednosti organizátora conu) som bol veľmi skeptický. Na druhej strane blízkosť Košíc, známe priestory Tabačky, záujem vidieť sa s kamarátmi a zanedbateľné vstupné (3 eurá) ma presvedčili. Skepsa má jednu výhodu - malokedy ste nepríjemne prekvapený. A tak som si v stále sa meniacom programe zaškrtol pár prednások, pozisťoval, kto z kamarátov príde, a predpoludním Star Wars Day 2019 som vyrazil smer Tabacon.
Návod ako outsorcovať con
Program zostavte z prednášok svojich kamarátov, bez ohľadu na to, či majú čo povedať. Ďalším zdrojom programu sú vydavateľstvá, potrebuju prezentovať seba a svoje knihy. Spisovatelia svoje knihy alebo svoju prácu radi spropaguju. Keď sa zdá, že toho bude málo, stále môžete ísť na konkurenčný con a zohnať si hostí tam. Program môžete upravovať ľubovoľne dlho, veď aj tak si nik nepamätá, čo všetko ste nasľubovali. Vy si to nemôžete pamätať už vôbec.
TabaCon - Scéna - Predajcovia sa usídlili vo FabriCafé
TabaCon - Scéna - Predajcovia sa usídlili vo FabriCafé Disclaimer
Priestory si najdite také, o ktoré sa postará majiteľ. Zabezpečí vstupné, dohľad, upratovanie aj techniku. Výzdobu, navigáciu a samotnú logistiku (čo a kam umiestniť) nechajte na ráno, podľa toho, kedy sa vám podarí prísť na akciu. Chillout zóna alebo šatňa sú zbytočný luxus. Predajcovia sú dôležitejší ako návštevníci, ktorí preto nepotrebujú miesto na pokojný rozhovor alebo na posedenie. Veď aj tak ich nepríde toľko, aby sa nevošli do prednáškovej sály. A ak by sa náhodou do sály nepomestili, tak proste odídu.
Hostí, ktorí vam robia program, pokojne ignorujte. Sú to dospelí ľudia, nemusíte predsa kvôli nim prísť aspoň hodinu pred začiatkom akcie. Veď oni vám zavolajú, keď dorazia. Hostia zvládnu aj začať a ukončiť svoju prednášku, prípadne ovládať prezentačnú techniku. Nájsť miesto akcie, prednáškovu sálu a vygoogliť zmeny v programe dokážu v dnešnej technologickej dobe tiež.
TabaCon - Scéna - Prednáška na TabaCone
TabaCon - Scéna - Prednáška na TabaCone Disclaimer
Platiacich návštevníkov môžete ignorovať ešte viac, teda hneď po tom, ako zaplatili vstupné. Pokojne im nasľubujte aj modré z neba. Kto z nich si bude pamätať, čo všetko bolo napísané na stránke a ako vyzeral program pred dvoma hodinami? Ospravedlnenie, vysvetlenie a prípadna komunikacia sú zbytočná strata času.
Staf de facto nepotrebujete, o program sa starajú hostia, o návštevníkov zasa prenajímateľ priestorov. Načo by niekto dohliadal na atrakcie, ktoré ste sľubili. Virtuálna realita môže byť zapnutá aj celý deň naprázdno. V herni sa zasa môže hrať obsluha z baru, veď obsluhu ste dostali s priestormi.
TabaCon - Scéna - Vlhká situácia pri vstupe na con
TabaCon - Scéna - Vlhká situácia pri vstupe na con Disclaimer
Keď ste toto všetko zariadili, stačí sa po mieste akcie len tak potulovať a na všetko dohliadať. PRO TIP: Ak sa neoznačíte žiadnou visačkou či symbolom, nik vás od bežného návštevníka nerozozná a nebude od vás nič chcieť. Keď už organizujete tombolu, moderátora vám netreba, stačí celé losovanie odmlčať a iba podávať ceny.
Verdikt
Ja som si tento bezprízorný con celkom užil, veď príčinou sklamaní sú vždy nemiestne očakávania. Prednášky, na ktorých som bol, boli na slušnej úrovni. S kamarátmi som si pokecal a obed v Tabačke taktiež chutil. No a ako bonus som dostal hajzlíky ako z Trainspotingu a prekážkovú dráhu do krídla, kde sa TabaCon konal. V konečnom dôsledku, za tri eurá ako zadarmo.
Najviac mi prekáža, že v Košiciach, kde už dlho žiaden con nebol, nasadil TabaCon laťku kvality veľmi nízko. Pravdepodobne až tak nízko, že odradí návštevníkov od návštevy akéhokoľvek iného conu.

Juraj Kundrík

Juraj Kundrík

Súvisiace objekty SFDB

(2019)

TabaCon

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2019)

TabaCon