Rozhodnite o názve planéty

Pomôžte astronómom pomenovať mini teleso v našej slnečnej sústave. Môžete si vybrať z troch možností a jednou z nich je v podstate Perinbaba.
Filmová história scifi
Len veľmi málo ľudí má to privilégium, že môžu oficiálne pomenovať vesmírne teleso. Novoobjavené planéty, mesiace alebo iné vesmírne objekty sa spravidla pomenujú podľa objaviteľa alebo skupiny objaviteľov. Niektoré dokonca vôbec nedostanú oficiálne meno.
Malá planéta 2007 OR10 predstavuje jeden taký svet. Bola objavená v júli 2007, ale nikdy nedostala oficiálny názov. Jej objavitelia si chcú teraz vybrať spomedzi troch potenciálnych mien a vy im môžete pomôcť. Jednoducho odovzdajte svoj hlas v ankete.
Výskumníci Meg Schwamb, Mike Brown a David Rabinowitz ako prví spozorovali trpasličiu planétu 2007 OR10 na okraji našej slnečnej sústavy, v oblasti Kuiperovho pásu.
Veda na scifi.sk - Najväčšie objekty za Neptúnom
Veda na scifi.sk - Najväčšie objekty za Neptúnom / Zdroj Disclaimer
Kuiperov pás je plný poletujúcich úlomkov, ale aj svetov vo veľkosti planéty. Najväčším takýmto telesom bez oficiálneho názvu je práve 2007 OR10. Ide o planétku zloženú zo skál a ľadu. Jej povrch je červenkastý, pravdepodobne od metánového ľadu. Obieha okolo Slnka vo vzdialenosti 33 až 101 astronomických jednotiek a dokonca má vlastný malý mesiac.
Nájsť ten správny názov je ťažkým orieškom aj pre objaviteľov. Medzinárodná astronomická únia (IAU) stanovila kritériá, ktoré musí navrhnutý názov spĺňať. Vedci navrhli tri možné varianty: Gonggong, Holle, and Vili. Sú to mená bohov z čínskej, germánskej a severskej mytológie.
Gonggong je čínsky boh vody s červenými vlasmi a hadím chvostom. Je známy tým, že vytvára chaos, spôsobuje záplavy a nakláňa Zem.
Veda na scifi.sk - Gonggong
Veda na scifi.sk - Gonggong / Zdroj Disclaimer
Holle je európska bohyňa zimy, plodnosti, znovuzrodenia a žien. Podobá sa rozprávkovej Perinbabe, lebo keď vytriasa periny, na zem padá sneh. Je patrónkou domácich remesiel, najmä pradenia. Najväčšiu moc má počas zimného slnovratu a spája sa s imelom a cezmínou, vždyzelenými rastlinami s červenými bobuľkami.
Veda na scifi.sk - Holle
Veda na scifi.sk - Holle / Zdroj Disclaimer
Treťou možnosťou je Vili, severský boh, brat Odina, ktorému pomohol poraziť ľadového obra Ymira a stvoriť z jeho tela svet. Ymirove mäso a kosti sa stali zemou, z jeho krvi vznikli rieky a oceány.
Veda na scifi.sk - Vili a jeho bratia bojujú s obrom Ymirom
Veda na scifi.sk - Vili a jeho bratia bojujú s obrom Ymirom Disclaimer
Po naštudovaní údajov o tomto vesmírnom telese a význame navrhovaných názvov môžete zahlasovať za ten, ktorý je podľa vás najvýstižnejší.
Hlasovanie bude prebiehať do 10. mája do polnoci. Víťazný názov predložia objavitelia trpasličej planéty Medzinárodnej astronomickej únii, a tak podajú oficiálny návrh na pomenovanie objektu 2007 OR10.

Silvia Pristašová

Silvia Pristašová
Začiatok formatívnych rokov odštartovala encyklopédiami, atlasmi a fantasy literatúrou, nie dievčenskými románmi. Kráse a možnostiam fantastiky, predstavivosti a úžasným filmovým trikom som zostala verná do dnes.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB