Ako psíček s mačičkou piekli tortu (recenzia filmu Hellboy)

Je to veľke, červené, s kamennou pravačkou a trúsi to hlášky medzi zubami. Jasné, veď kto by nepoznal Hellboya. Jeho, v poradí už šieste, filmové vtelenie (ak počítame aj tri kreslené filmy, ktoré nadviazali na úspech pôvodného del Torovho filmu) práve dorazilo do kín a určite sa naň budeme chcieť pozrieť.
Je však nový Hellboy lepší než starý?
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Pred dávnymi časmi vládla Británii krvavá čarodejnica Nímue, známa aj z Artušovských mýtov. A bol to práve Artuš s legendárnym Excalibrom, ktorý ju napokon zlikvidoval. O pár storočí neskôr sa plánuje jej pompézny návrat. V ceste jej však stojí starý známy hromotĺk, aby jej v tom zabránil. Možno.
Hellboy - Trailer - Official Trailer Disclaimer
Hellboy je už ako stará obohraná platňa. Po úspešnom prvom filme z dieľne Guillerma del Tora a omnoho menej úspešnom druhom filme sa čakalo, či dôjde k zavŕšeniu filmovej série. Del Toro však napriek rôznym špekuláciám a snahám dostal v Hellboyverse červenú stopku a tak sa vydal tvoriť iné príbehy (napr. Pacific Rim). Producenti sa ale spamätali, hoc dosť neskoro, a rozhodli sa o dnes tak moderný reštart celej série. S iným režisérom, hercami, a príbehom.
Aby som bol úprimný, mne osobne del Torova verzia sedela, hoci sa nedržala komiksovej predlohy tak, ako by mnohí chceli. Mala svoje čaro a atmosféru. A Rona Pearlmana. A čo nový Hellboy? Aké ten má plusy? Poďme pekne poporiadku:
Obrovským plusom celého filmu je herecké obsadenie. Červeného stvárnil David Harbour, známy aj zo seriálu Stranger Things. Hoc nemá vznešenú držku Rona Pearlmana, má k jej čeľustnostnej hranatosti veľmi blízko. Navyše, hrať vie rovnako skvelo, takže napokon dobrý výber. Hellboyovho adoptívneho otca si pre zmenu strihol Ian McShane (naposledy ako Odin z American Gods), kým zápornú rolu Nímue získala Milla Jovovoich. V ďalších úlohách sa predstavili Daniel Dae Kim (Lost, Hawai Five-0)a Sasha Lane. Réžiu mal na starosti Neil Marshall (horor The Descent, ale aj pár častí Game of Thrones). Zatiaľ fajn. Poďme ďalej.
Hellboy team
Hellboy team / Zdroj Disclaimer
Ďalším pozitívom je, že sa tentoraz snažili tvorcovia držať viac na uzde a rešpektovať tak pôvodnú predlohu od Mikea Mognolu. Ten v svojom vesmíre skvelo utkal sieť snov a nočných môr z priadzí náboženstiev, Lovecraftovho mýtu a slovanskej a keltskej mytológie. Vzor, ktorý utkal vo svojich komiksoch, je farebný a hrozivý, temný a snový zároveň. Je to niečo, čo rozhodne stojí za sfilmovanie...alebo aspoň za pokus o to.
Triky sú na slušnej úrovni a najmä ku koncu pri scénach s Babou Jagou, ako aj pri scéne červeného jazdiaceho na drakovi či démonoch vyvolaných z pekla (mohli sme vidieť aj v traileri) divák spokojne zamlaská.
Vo filme tak narazíme na mnoho známych postáv z komiksov, za čo tvorcom isto patrí veľká vďaka. Ba čo viac, rozhodli sa rešpektovať pôvodný vizuál postáv. Takže Baba Jaga má drevené nohy, Lobsterovi Johnsonovi nechýba povestná letecká kukla (a klepeto!!!) a Ben Daimio má presne tak znetvorenú tvár ako v komikse. Fanúšik by mal teda vrnkať blahom a bežný divák, ktorý nie je oboznámený s predlohou a v zásade sú mu ukradnuté hnidopichské porovnávania s originálom, tiež.
Hellboy - Plagát
Hellboy - Plagát / Zdroj Disclaimer
Ale...nie je to tak. A na rad prichádzajú negatíva:
Asi najväčším mínusom celého filmu bola akákoľvek absencia duše filmu. Komiksový Hellboy je skvelo napísaný príbeh s úžasnou, miestami až klaustrofobickou a temnou, atmosférou s duplovanou porciou tajomna. Na to v novom filmovom spracovaní môžete pokojne zabudnúť.
Jasné, film pracuje s motívmi komiksu. Baba Jaga, Nimue, obri, ružový panter, Rasputin...to všetko tam nájdete a mnoho ďalšieho. Ale je to všetko tak neskutočne prepachané, krížom krážom jedno cez druhé bez ladu a skladu a v hektickom akčnom tempe, že na stavanie akejkoľvek atmosféry nie je čas.
To čo je v komiksovej podobe náplňou troch čísel, v podstate posledných čísel, zhrnuli autori do jedného filmu. Inak povedané, film je prepchaný. Nebolo by to až tak zlé, keby to tvorcovia zvládli správne uchopiť. Nanešťastie sa im to nepodarilo a dostali sme akčný chaos, často so zbytočnými odbočkami. Vo výsledku tak má divák trocha podobný pocit ako pri Shyamalanovom Poslednom vládcovi vetra, ktorý sa snažilo do filmovej stopáže napchať celú jednu sériu skvelého animáku Avatar: The Last Airbender. Jednoducho sa to nedá.
Vďaka chaotickému deju, do ktorého sa snažili tvorcovia filmu dostať čo najviac, sme síce dostali skvelú akčnú jazdu s hláškujúcim hrdinom a s pár vtipnými/kvazi vtipnými momentmi, neostal však žiadny priestor na charaktery postáv, ich psychológiu a rozvíjanie vzťahov medzi nimi. Hellboy je proste badass hrdina, ktorý po kontakte s nepriateľom ostáva v pomykove, či je vlastne jeho konanie správne. Napriek všetkej snahe ale táto vnútorná rozpoltenosť nevyznieva vôbec presvedčivo a namiesto toho dostávame pár konfliktov rohatého s tatkom. Tie však napriek snahe hercov pôsobia veľmi silene. V zásade nemáme šancu sa dozvedieť, aký je v skutočnosti vzťah medzi otcom a synom. Podobne silene na mňa pôsobila aj Daimiova averzia k nadprirodzeným veciam.
Nímue (Mila Jovovich)
Nímue (Mila Jovovich) / Zdroj Disclaimer
Po remeselnej filmárskej stránke až na výnimky snímok ujde. Napriek tomu sa však aj majster tesár sem-tam sekne a v jednom či dvoch prípadoch práca s kamerou a strihom pripomenie skôr Panelák než vysokorozpočtový trhák. Podobne je to aj s logikou. Väčšinou všetko OK, a hneď na to hlavobôľ. Za všetko jeden príklad - mačkodlak má na sebe len svoju kožu, keď sa zmení na človeka, už má rifle. Film sa chváli R-kovo stupnicou vvyvrhnutých čriev, čo však v podstate vidíeť len v jeho prvej časti (francuzák Jagou nepočítam). Najväčšou nechutnosťou celého Hellboya tak ostáva spôsob vyvolávania duchov mŕtvych. Až tak zbehlý v Mignolverse nie som, no ak sa majú vyvolávať pomocou zvratiek(alebo obsahu žalúdka média, či čo to vlastne bolo), tak ďakujem, neprosím.
Ďalším mínusom je tento krát aj hudba. Soundtrack či už špeciálne skomponovaný pre film, alebo prevzatý od iných hudobníkov a skupín, by mal vizuálne dielo dopĺňať a súladiť s ním. Žiaľ, v tomto prípade to neplatí. Metalové a rockové skladby použité v Hellboyvi síce mali podtrhnúť akčné scény, ale napriek tomu boli miestami vyslovene rušivé a pôsobili veľmi zlým dojmom. Namiesto toho aby navodzovali atmosféru, ju trhali na kusy.
Po vzore ostatných filmov sa oplatí počkať na potitulkové scény, ktoré sú hneď dve. Tá s Lobsterom poteší fanúšika komiksovej predlohy, kým tá s babou Jagou láka na pokračovanie. Je však otázne, či sa ho aj dočkáme.
Lobster Johnson (Thomas Haden Church)
Lobster Johnson (Thomas Haden Church) / Zdroj Disclaimer
Záver: Podčiarknuté a zhrnuté - tento Hellboy nevyšiel. Napriek snahe, kvalitnému režisérovi a skvelých hercov sa z neho stala plytká a rýchla zlátanina všetkého možného. Proste, mačička a psíček upiekli tortu. Plne chápem zmätenosť pravoverných fanúšikov komiksovej predlohy, ktorí po del Torovej verzii čakali na tú pravú, Mignolovu. Žiaľ, budú musieť ešte dlho čakať, lebo táto to rozhodne nie je. A vy ostatní, ak chcete Hellboya, radšej si pozrite starú del Torovu verziu.
Verdikt: 65%
Hellboy/Hellboy
Hrajú:David Harbour, Milla Jovovich, Ian McShane, Sasha Lane, Daniel Dae Kim, Thomas Haden Church, a iní
Réžia: Neil Marshall
Scenár: Andrew Cosby
Hudba: Benjamin Wallfisch
Rok: 2019
Rozsah: 121 min
Ďakujeme spoločnosti Forum Film SK.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

(2019)

Hellboy

(2004)

Hellboy

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2019)

Hellboy

(2004)

Hellboy