Legendárna Duna v slovenskom preklade

Kultové dielo Duna asi netreba príliš predstavovať, od augusta 1965 prešlo vyše päťdesiat rokov a mohli sme si ju prečítať aj u nás, bohužiaľ len v českom preklade. Toto sa zmenilo v novembri 2018, keď vo vydavateľstve PREMEDIA vyšiel slovenský preklad tejto nesmrteľnej klasiky.
Rasťo L.
Podporte scifi.sk
Duna. Prvé slovenské vydanie (Premedia, 2018).
Duna. Prvé slovenské vydanie (Premedia, 2018). Disclaimer
Kultové dielo Duna asi netreba príliš predstavovať, od augusta 1965 prešlo vyše päťdesiat rokov a mohli sme si ju prečítať aj u nás, bohužiaľ len v českom preklade. Toto sa zmenilo v novembri 2018, keď vo vydavateľstve PREMEDIA vyšiel slovenský preklad tejto nesmrteľnej klasiky.
Sir Arthur C. Clarke o nej povedal: „Duna je medzi SF románmi unikátom… Okrem Pána prsteňov nepoznám nič, čo by sa jej mohlo rovnať.“
Za seba musím povedať, že z tejto novo preloženej knihy som mal dosť strach, predsa len, páni Karel Blažek a Jindřich Smékal, ktorí ju v roku 1988 preložili, nasadili dosť vysokú latku a kniha s modrou vlnou uprostred púšte patrí medzi moje najobľúbenejšie.
Duna. Prvé české/československé vydanie (Svoboda/Omnia, 1988).
Duna. Prvé české/československé vydanie (Svoboda/Omnia, 1988). / Zdroj Disclaimer
Preto boli očakávania veľmi vysoké a možností, ako ma mohla sklamať, bolo mnoho. Našťastie sa vydavateľstvu Premedia podarilo zabezpečiť výborný preklad. Kniha je plná špecifických výrazov a názvov, u ktorých som si bol istý, že nájsť ich slovenský ekvivalent bude náročné. A až na pár drobných výnimiek, ktoré sú navyše diskutabilné (Butlerovský vs. Služobnícky džihád), mu v podstate ani nemám čo vytknúť. Kniha je navyše veľmi pekne spracovaná, v pevnej väzbe, obálku a prebal navrhol František Hříbal.
Dej knihy má viacero rovín, v jednej, tej základnej, autor zobrazuje zradu a fenixovský vzostup mladého vojvodu Paula. Druhá rovina núti čitateľa zamyslieť sa, čo sa s človekom stane keď sa z neho stane nadčlovek a ako ho to zmení a poznačí. A tretia, nemenej dôležitá a nemenej platná, je, že voda je život.
Duna1 - Obálka - Duna najskôr vychádzala v magazíne Analog.
Duna1 - Obálka - Duna najskôr vychádzala v magazíne Analog. Disclaimer
Román bol pôvodne publikovaný ako dva samostatné seriály v časopise Analog editovanom legendárnym John W. Campbellom. Prvé vydanie vydalo nakladateľstvo Chilton Company, čo je bývalá vydavateľská spoločnosť, najznámejšia pre svoje obchodné časopisy a automobilové manuály. V roku 1966 spolu s románom This Immortal od Rogera Zelazného získala Duna cenu Hugo a tiež vyhrala úplne prvú cenu Nebula za najlepší román. V roku 2003 bola označená za svetovo najpredávanejší sci-fi román.
Prvé knižné vydanie Duny (1965).
Prvé knižné vydanie Duny (1965). Disclaimer
Herbert napísal päť pokračovaní: Spasiteľ Duny (podľa informácií z vydavateľovho facebooku by sme sa na toto pokračovanie mohli tešiť na jeseň 2019), Deti Duny, Božský imperátor Duny, Heretici z Duny a Kapitula: Duna.
Rozhovor s Frankom Herbertom o Dune krátko po premiére Lynchovho filmu. Disclaimer
Prvý román inšpiroval aj filmovú adaptáciu Davida Lyncha z roku 1984, kde sme okrem iných mohli vidieť Stinga a Patricka Stewarta, minisériu Sci-Fi Channel z roku 2000 pod názvom Frank Herbert’s Dune a jej pokračovanie z roku 2003 Children of Dune, sériu počítačových hier, niekoľko spoločenských hier, piesní a sériu následných prác vrátane prequelov a pokračovaní, ktorých spoluautormi boli Kevin J. Anderson a syn autora Brian Herbert.
Dune - Poster USA Dune - Poster USA
Dune - Poster USA Disclaimer
Nová filmová adaptácia románu od režiséra Denisa Villeneuvea je naplánovaná na 20. novembra 2020. V nej sa môžeme tešiť najmä na Jasona Momou, Davea Bautistu a Josha Brolina.
„Nesmiem sa báť. Strach je zabijak mysle. Strach je malá smrť, ktorá prináša úplné zničenie. Budem čeliť svojmu strachu. Dovolím mu, aby prešiel okolo mňa i cezo mňa. A keď odíde, obrátim vnútorný zrak, aby som videl, kam šiel. Tam, kam odišiel strach, nezostane nič. Zostanem len ja.“
Verdikt: Prvé slovenské vydanie Duny je ako splnenie všetkých snov. Dokonalé.
Hodnotenie: 100%

Názov: Duna/Dune
Séria: Duna 1
Autor: Frank Herbert
Vydavateľstvo: Premedia
Vydanie: Prvé
Rok vydania: 2018
Počet strán: 496
Väzba: viazaná s papierovým obalom
ISBN: 978-80-8159-647-6
Preklad: Marína Gálisová
Obálka: František Hříbal

Odkazy:
Objednajte si priamo na martinuse: Duna - ebook
Objednajte si priamo na martinuse: Duna - pevná väzba

Rasťo L.

Rasťo L.
Fanúšik scifi, fantasy a dobrej hudby.

Súvisiace objekty SFDB

(1965)

Duna

Diskusia

jurinko
Dunu som nikdy necital, odradzalo ma, ze jej je tak vela knih. Ako je to s nutnostou precitat ich vsetky? Bude mi stacit Duna samotna, ci ee? A kolko ich vlastne je?
12.04.2019
Ash
Jurinko, 25 rokov som prežil bez toho, aby som si po Dune musel prečítať jej pokračovania. Potom som si kúpil aj nasledujúce štyri knnihy napísané Frankom Herbertom a musím konštatovať ich postupne klesajúcu úroveň.
Takže v pohode sa dá vyžiť z prvej knihy, tá je sama osebe výživným a zasycujúcim sústom.
12.04.2019
jurinko
Dakujem, Ash, v nieco taketo som (ani ne-) dufal ;-)
Idem do toho :-)
19.04.2019
Filip
ze
29.05.2020
Filip
Ak chceš poznať hlavný príbeh, tak postači si prečitat prve dve knihy. Ale určite by som nepovedal, že dalšími knihami klesa úroveň. To su veľmi sillné slová.
Ach zrejme nepochopil myšlienky autora. Ani by som sa nečudoval. Čitateľ musi prečitáť celú knihu, aby pochopil všetko to, čo pribeh skrýva a aby si pospajal všetky súvislosti. Za mňa isto ano.
29.05.2020
Stano Lacko
No, dolezite je rozdelovat Dunu od Franka Herberta (prvych 6 knih) a rozsirenu Dunu (House of Atreides, ..., Duna 7, Duna 8) za ktorou stoji jeho syn Brian Herbert.
Co sa tyka prvych 6 knih, dolezite je, co ocakava citatel. Kazda z knih, je o niecom inom. Kazda z knih rozobera inu problematiku v inom akpekte. Pre citatela, ktory ocakava dynamiku prvej casti, mozu byt niektore z pokracovani sklamanim. Pre citatela, ktory vsak ocakava nieco nove, iny pohlad na rovnaky svet vsak prinasa novy zazitok a tak z "kopie" prveho dielu prichadza nieco uplne nove.
Ak ta zaujima akcia (niektore casti z prvej 6-ky by som vynechal), ak ta zaujima psychologia postva, politika v Dune, historia jednotlivych linii Dune, urcite treba precitat Duna 1-6.
No a ak ide o pokracovania, ktore nenapisal Frank Herbert. No Dune 7-8 pre mna uplne sklamanie. Pri 1-6 sa vesmir a prostredie rozsiruje, rozvetvuje, a 7-8 to cele smeruje k jedinemu bodu. Vsetko ostatne sa osekava a straca na vyzname a prestava "existovat".
Co sa tyka Brian Herbertovych pokracovani. Ak ta zaujima akcia asi by sa ti to pacilo, mozno by to chcelo pozriet nejaky ranking, ale ja som to uplne vynechal, lebo odporucanie od kamaratov bolo, je kopec lepsich knih. Zbytocne tym stracat cas.
30.05.2020

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(1965)

Duna