Astronómovia našli dosiaľ najvzdialenejšie teleso v slnečnej sústave

Astronómovia objavili teleso, ktoré obieha okolo Slnko v stodvadsaťkrát väčšej vzdialenosti než Zem.
YaYa
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Trpasličia planéta dostala provizórne označenie 2018 VG18, ale stihla si už vyslúžiť aj prezývku Farout, a to práve pre svoju extrémnu vzdialenosťod Slnka (až 120 astronomických jednotiek (AU)). Ide teda o najvzdialenejší známy objekt v slnečnej sústave.
Pluto, najznámejšia trpasličia planéta, je naproti tomu od Slnka vzdialená 34 AU. Sonda New Horizons k Plutu putovala 9 rokov, takže cesta na Farout by trvala 31 rokov.
Veda na scifi.sk - Tu je!
Veda na scifi.sk - Tu je! / Zdroj Disclaimer
Objav nového telesa oznámila Medzinárodná astronomická únia 17. decembra. Astronómovia na Farout narazili pri pátraní po povestnej, ale zatiaľ nepolapiteľnej planéte X. Nového trpaslíka objavili americkí astronómovia Scott S. Sheppard, David Tholen a Chad Trujillo.
Farout bol prvý raz spozorovaný osemmetrovým japonským teleskopom Subaru na Havaji a neskôr aj pomocou Magellanovho teleskopu v observatóriu Las Campanas v Chile. Pozorovania naznačujú, že Farout má sférický tvar, priemer okolo 500 km a ružovkastý odtieň, čo poukazuje na prítomnosť metánového ľadu.
Astronómovia pri pátraní po nových telesách na okraji slnečnej sústavy siahajú čoraz ďalej. V priestore, ktorý bol dlhé roky pokladaný za prázdny, ľudstvo už objavilo niekoľko trpasličích planét. Len v priebehu niekoľkých rokov sme sa zoznámili s Goblinom, Bidenom, Sednou a Eris. A s čoraz lepšími teleskopmi, počítačmi a metódami môžu čoskoro pribudnúť ďalšie.
Veda na scifi.sk - Až tak ďaleko sa Farout nachádza
Veda na scifi.sk - Až tak ďaleko sa Farout nachádza / Zdroj Disclaimer
„2018 VG 18 sa nachádza oveľa ďalej a pohybuje sa oveľa pomalšie než akékoľvek známe teleso v slnečnej sústave, takže potrvá niekoľko rokov, kým si budeme istí, akú má dráhu,“ uviedol Scott Sheppard. „Na oblohe sa ale nachádza v podobnej polohe ako niekoľko ďalších malých vzdialených telies, takže môže mať podobnú obežnú dráhu ako väčšina z nich. Práve podobnosti obežných dráh mnohých známych malých, vzdialených objektov slnečnej sústavy nás pôvodne viedli k domnienke, že tam niekde vo vzdialenosti stoviek AU musí byť veľká planéta...“
O existencii planéty X písali astronómovia Mike Brown a Kostantin Batygin už v roku 2016. Obežné dráhy trpasličích planét totiž vyzerajú, akoby ich ovplyvňovalo väčšie teleso.
Chvíľku potrvá, kým astronómovia s konečnou platnosťou určia obežnú dráhu planéty Farout a zistia, či môže byť ďalšou stopou v honbe za tajomnou planétou X.

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB