Výsledky Čitateľskej ceny portálu Goodreads za rok 2018

Tento týždeň, konkrétne v utorok 4. decembra vyhlásil najväčší portál pre milovníkov kníh na svete Goodreads výsledky svojej ankety o najlepšiu knihu roka 2018. Ide o jedno z najvýznamnejších knižných ocenení udeľovaných na základe hlasovania čitateľov.
YaYa
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Do boja o cenu sa mohli zapojiť knihy, ktoré boli v období od 16. novembra 2017 do 15. novembra 2018 prvýkrát vydané v Spojených štátoch. Väčšinu nominovaných vyberajú redaktori Goodreads na základe rôznych štatistík – napríklad toho, koľko ľudí si danú knihu pridalo „do poličky“, koľko ju zrecenzovalo atď. Niekoľko titulov nomináciu získalo aj na základe tipov čitateľov.
Ceny boli vyhlásené už po desiaty raz. Do hlasovania sa počas piatich týždňov zapojilo vyše 5 milióna používateľov a hlasovalo sa v 21 kategóriách. Zaujímavosťou tohto ročníka je, že až 17 kategórií vyhrali ženské autorky (a dve Stephen King).
Pozrime sa na víťazné knihy z našich obľúbených žánrov:
SCI-FI
Vengeful - Vengeful - obálka
Vengeful - Vengeful - obálka / Zdroj Disclaimer
Prvé miesto si s 49,563 hlasmi odniesla kniha Vengeful, druhá kniha v sérii Villians. Pre autorku W. E. Schwab to bola už siedma nominácia na Goodreads Choice.
Séria sa odohráva vo svete pripomínajúcom komiksy, kde dvaja univerzitní študenti prišli s teóriou, ako by mohli ľudia získať superschopnosti. Potom ale zistili, že tie z ľudí robia skôr zlosynov než hrdinov.
HOROR
Elevation - Obálka - Elevation - obálka
Elevation - Obálka - Elevation - obálka / Zdroj Disclaimer
Cenu si odniesol Stephen King za novelu Elevation (39 616 hlasov). Tá sa odohráva vo fiktívnom meste Castle Rock v Maine a rozpráva príbeh muža postihnutého záhadnou chorobou.
The Outsider. (Scribner, 2018)
The Outsider. (Scribner, 2018) / Zdroj Disclaimer
Stephen King mimochodom vyhral aj kategóriu mysterióznych románov s knihou The Outsider o vyšetrovaní vraždy jedenásťročného chlapca.
FANTASY
Circe - Obálka - Circe - obálka
Circe - Obálka - Circe - obálka / Zdroj Disclaimer
V tejto kategórii vyhrala kniha Circe (Kirké) od Madeleine Millerovej s 78 733 hlasmi. Príbeh čerpá inšpiráciu z gréckej mytológie. Hlavnou postavou je Kirké, dcéra boha Helia a prekrásnej nymfy, ktorá však pre nedostatok moci či ambícií medzi bohov príliš nezapadá. Preto sa rozhodne hľadať si priateľov medzi smrteľníkmi a objaví pri tom, v čom spočíva jej talent.
FANTASY PRE NÁSŤROČNÝCH
Kingdom of Ash - Obálka - Kingdom of Ash - obálka
Kingdom of Ash - Obálka - Kingdom of Ash - obálka / Zdroj Disclaimer
V tejto kategórii už štvrtý raz zabodovala Sarah J. Maas. Víťazná kniha Kingdom of Ash je zavŕšením série Throne of Glass, ktorá rozpráva o dobrodružstvách tínedžerky-vrahyne Celaeny Sardothien. Za knihu hlasovalo 68 782 čitateľov.
LITERATÚRA FAKTU ZO SVETA VEDY
The Rise and Fall of the Dinosaurs: A New History of a Lost World - Obálka - Rise and Fall of the Dinosaurs - obálka
The Rise and Fall of the Dinosaurs: A New History of a Lost World - Obálka - Rise and Fall of the Dinosaurs - obálka / Zdroj Disclaimer
Túto kategóriu vyhral Stephen Brusatte so svojou knihou The Rise and Fall of the Dinosaurs: A New History of a Lost World, ktorej odovzdalo hlas 19 050 čitateľov. Americký paleontológ v nej mapuje vývoj prehistorických príšer a zároveň rozpráva o svojich vedeckých výpravách po celom svete.
Zoznam všetkých víťazov a nominácií v jednotlivých kategóriách nájdete tu.

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.