Tolkien spravil z Georgea R.R. Martina masového vraha

Máte v seriály Hra o tróny obľúbenú postavu? A ešte žije? Ak áno, v tom prípade sa radíte medzi tých šťastnejších.
Podporte scifi.sk
Game of Thrones - Jon Snow Dead It's dead, Jim!
Game of Thrones - Jon Snow Dead / Zdroj Disclaimer
Zabiť obľúbenú postavu? Pre Georgea R.R. Martina to nie je žiadny problém. Jeho sága Pieseň ľadu a ohňa a jej populárna adaptácia – Hra o tróny – sú plné mŕtvol. Medzi nimi sa nachádzajú niektoré obľúbené, ako aj negatívne postavy a samozrejme stovky vojakov, či náhodných okoloidúcich. Týmto spôsobom chce Martin svojich divákov šokovať... tak, ako ho kedysi šokoval J.R.R. Tolkien.
V jednej z epizód The Great American Read Martin hovorí o tom, ako ho pri jeho tvorbe inšpiroval Pán prsteňov. Spomína, že ako dieťa vyrastal v chudobných pomeroch a tak čítanie fantazijných kníh bola pre neho istá forma úniku pred realitou. Jeho najobľúbenejším dielom bol práve Pán prsteňov. No v momente, keď Gandalf zomrel, 13-ročný George zažil obrovský šok. Tolkien podľa neho porušil nepísané pravidlá a zabil jednu z hlavných postáv, čím si u neho zaslúžil veľký obdiv.
„Vo chvíli, keď zabijete Gandalfa, napätie je od toho momentu tisíckrát intenzívnejšie. Teraz už hocikto môže zomrieť. A to ovplyvnilo moju ochotu zabíjať postavy akoby nič.“ A presne tak zabil Neda Starka a kopu ďalších dôležitých, či menej dôležitých postáv.
V rozhovore s Johnom Hodgmanom z roku 2011 Martin vysvetľuje, prečo nie je fanúšikom Tolkienovho rozhodnutia oživiť Gandalfa v podobe Gandalfa Bieleho. Podľa jeho slov by bol celý príbeh oveľa silnejší, keby ho Tolkien už nevrátil späť.
V súčasnosti Martin finišuje s knihou The Winds of Winter. Okrem toho chystá prequel seriálu Hra o tróny, a taktiež pracuje na animovanom filme Ice Dragon.

Natália Šovčíková

Natália Šovčíková
.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

B.T. Niromwell
Ach, G. Martin sa nezparie, neozivit Gandalfa! Vo mne vsak Pan prstenov vyvolal podobny pocit uzasu tym, ze sa jeho postavy nedockali tradicneho happy endu a ze na konci musia realne dozit nasledky svojho dobrodruzstva, napr Frodo a Bilbo museli odist do krajony elfov.
L
05.11.2018
Adhara
(Spojler) Martin kritizuje oživenie Gandalfa, pritom sám oživil Catelyn. :-) Teda v knihe. V seriáli nie, čo je znepokojivé, naznačuje to, že to asi nebude mať veľký význam. Čo je škoda, lebo mne sa línia s Catelyn-zombíkom v knihe páčila. Tak či tak, dúfajme, že táto správa o finišovaní ďalšieho dielu knihy už nie je len ďalší falošný poplach.
06.11.2018

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB