NASA si chce vyskúšať vesmírny biliard

Američania plánujú vraziť vesmírnou loďou do asteroidu a nie, nejde o Armageddon 2.
YaYa
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Misia zameraná na zmenu trajektórie asteroidov ohrozujúcich Zem sa podľa tlačovej správy dostala do poslednej fázy prípravy. NASA plánuje otestovať techniku na ochranu planéty pred zásahom asteroidu a táto technika bude prekvapivo jednoduchá – napáliť to do asteroidu vesmírnou loďou.
Veda na scifi.sk - Misia DART - ilustračný obrázok
Veda na scifi.sk - Misia DART - ilustračný obrázok / Zdroj Disclaimer
Misia DART (Double Asteroid Redirection Test, čiže test zmeny trajektórie dvojasteroidu) sa vydá do systému tvoreného dvoma asteroidmi. Väčší z nich Didymos má priemer 800 metrov a jeho obežnica Didymoon zase 160 m. Vesmírna loď vrazí práve do asteroidu Didymoon, a to rýchlosťou 6 km/s, pričom sa pokúsi ovplyvniť jeho pohyb.
Veda na scifi.sk - Celý záznam - NASA plánuje naschvál naraziť vesmírnou loďou do asteroidu Disclaimer
„Je to super hneď z viacerých dôvodov. Je to prvá misia NASA na ochranu planéty,“ hovorí Nancy Chabot, vedkyňa pracujúca na misii DART v Laboratóriu aplikovanej fyziky na Univerzite Johna Hopkinsa v Baltimore. „V žiadnom prípade to nie je konečné riešenie, ale aspoň prvý krok na ceste k zmierňovaniu možných rizík spojených s asteroidmi.“
Veda na scifi.sk - Misia DART - loď
Veda na scifi.sk - Misia DART - loď / Zdroj Disclaimer
Možno to znie prehnane desivo, ale aj 20 metrová skala, ako tá, čo v roku 2013 explodovala nad Čeľabinskom, by mohla napáchať škody a zraniť stovky ľudí. Preto by v budúcnosti misie ako DART mohli zmeniť trasu asteroidu tak, aby sa Zemi vyhol. To všetko samozrejme za predpokladu, že vedci odhalia riziko zrážky v dostatočnom predstihu.
DART odštartuje niekedy od decembra 2020 do mája 2021. Prvýkrát sa pritom využije inovačný iónový motor NEXT-C. Loď do svojho cieľa dorazí v októbri 2022. Kamerové a navigačné systémy ju potom nasmerujú na menší z asteroidov a bum. Vedci dúfajú, že zrážka zmení rýchlosť asteroidu aspoň o toľko, aby to dokázali zaznamenať teleskopmi zo Zeme. Ak bude misia úspešná, čas obehu Didymoonu okolo jeho väčšieho brata by sa mal skrátiť o osem minút.
Veda na scifi.sk - Misia DART - grafika
Veda na scifi.sk - Misia DART - grafika / Zdroj Disclaimer
Misia je len testom, či by mala táto metóda na ochranu pred asteroidmi vôbec nádej na úspech. A aby sa z nej raz stal plnohodnotný systém na ochranu planéty, kľúčové je zbierať údaje o asteroidoch, ich zložení a veľkosti. Dôvod je jednoduchý. Ak by metóda aj bola použiteľná, keby sa o asteroide nevedelo, nevedelo by sa ani, že ho treba posunúť. NASA na tom pracuje, ale momentálne je stále katalogizovaná len približne tretina asteroidov s priemerom nad 140 metrov.
V každom prípade, keď NASA takto po americky vrazí raketou do nejakého šutríka, snáď to natočí na video.

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB