Nový con v Žiari nad Hronom

Priaznivci sci-fi a fantasy sa dočkajú vlastného festivalu aj v Žiari!
Už o niekoľko týždňov sa môžete stať súčasťou dvojdňového festivalu sci-fi, fantasy, hier a japonskej kultúry. Žiarsky Geekfest sľubuje dva dni kvalitného programu plného prednášok, skvelých filmov a zábavy.
Filmová história scifi
Žiarsky Geekfest 2016 - Reklamné - Banner
Žiarsky Geekfest 2016 - Reklamné - Banner Disclaimer
Sci-fi či fantasy sú témy s obrovským množstvom fanúšikov po celom svete. Festivaly, ktoré sa podobným témam venujú, dorazili už aj na Slovensko. Ak však chcete byť ich súčasťou, musíte cestovať do hlavného mesta. A keďže na strednom Slovensku dlhodobo absentoval festival, ktorý by sa podobným témam venoval, skupina mladých ľudí zo Žiaru nad Hronom sa rozhodla priniesť niečo podobné aj do nášho mesta.
„V celom programe festivalu budú mať návštevníci možnosť vypočuť si rôzne prednášky, a to či už odborné, alebo len také, ktoré budú zamerané na istú popkultúrnu tému a návštevníkom predstavené z pohľadu pravého fanúšika,“ približuje zameranie podujatia Marek Páleník, hlavný koordinátor festivalu. Organizátori na príprave podujatia spolupracujú aj s Veľvyslanectvom Japonska v Slovenskej republike, ktoré prinesie návštevníkom atraktívny kaligrafický workshop a prednášku o Japonsku a jeho kultúre.
Stredoslovenský festival Žiarsky Geekfest sa uskutoční počas dvoch dní, a to v sobotu a v nedeľu, čiže 25. a 26. júna 2016. Návštevníci sa tak môžu počas oboch dní tešiť na približne tridsať prednášok. Chýbať nebudú ani odborné workshopy so známymi spisovateľmi, úspešnými ilustrátormi, ale aj s majiteľom žiarskej čajovne. Popritom sa budú premietať rôzne filmové novinky a chýbať nebudú ani klasiky z japonskej kinematografie.
Tešiť sa môžete aj na sprievodné podujatia, ktoré sú predovšetkým zamerané na rôzne spoločenské hry či tematické súťaže. Jednou z už klasických festivalových súťaží bude aj kostýmová súťaž (tzv. cosplay), ktorá sa bude niesť v duchu festivalu, takže na pretras príde nielen anime, ale aj fantasy, sci-fi, horor či hry ako také. Celý deň bude k dispozícii aj kreatívna stena na kreslenie a návštevníci festivalu si tak budú môcť vyskúšať vytvoriť spoločné interaktívne dielo plné úžasných a možno aj bizarných nápadov.
„Jednoducho chceme dať priestor nielen fanúšikom komunity nadšencov sci-fi či fantasy, ale aj širokému okoliu. Je to niečo nové, čo tu na strednom Slovensku ešte nepoznajú a na čo sa možno pozerajú s odstupom. Je to však úplne bežné podujatie, na ktorom sa môžu dozvedieť niečo o kultúre iných krajín či o iných umeleckých žánroch, na aké boli doteraz bežne zvyknutí. Niečo podobné na strednom Slovensku chýbalo.
Navyše, mnoho ľudí to má k nám bližšie ako do Bratislavy, takže veríme, že tým, ktorým sa za podobným festivalom nechcelo cestovať do hlavného mesta, prídu práve k nám. Oplatí sa vyskúšať si to i ochutnať atmosféru nášho podujatia,“ dodáva Marek Páleník.
Viac informácií o podujatí získate aj na hlavnej webovej stránke www.ziarskygeekfest.sk, ako aj na oficiálnej facebookovej stránke.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB