Robin Sloan - Nonstop kníhkupectvo pána Penumbru

Poďte si prečítať knihu, ktorej hlavnými postavami sú kníhkupectvo a ďalšie knihy...
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Mr Penumbra's 24-Hour Bookstore - Mr Penumbra's 24-Hour Bookstore cz cover
Mr Penumbra's 24-Hour Bookstore - Mr Penumbra's 24-Hour Bookstore cz cover Disclaimer
Clay je obyčajný mladý chalan. Má diplomku z typografie a kariéru rozbieha ako grafik v malej fastfoodovej spoločnosti pečúcej bagely. Finančná kríza však na dno neprivádza len banky, ale aj reťazce s rýchlym občerstvením. A tak sa Clay po roku ocitá bez práce. Po chvíli hľadania narazí na oznam vo výlohe nonstop kníhkupectva v ktorom hľadajú výpomoc na nočné zmeny. Už samotný termín nonstop kníhkupectvo pôsobí dosť zvláštne, avšak pracovné ponuky sa mu zrovna nehrnú a tak sa sa rozhodne vôjsť dnu...
Tu stretáva excentrického staršieho pána Penumbru. Po krátkom rozhovore je prijatý. Kníhkupectvo je zvláštne miesto, takmer sa tu nedajú nájsť súčasné bestsellery, namiesto toho ponúka zdanlivo chaotický výber z kníh odkúpených pánom Penumbrom zodpovedajúcich jeho vkusu. Okrem toho sa v zadnej časti kníhkupectva nachádzajú vysoké police. Knihy na nich Clay nikdy predtým nevidel, väčšina z nich je viazaná v koži a označená zvláštnymi názvami. Tieto nie sú na predaj, chodia si ich vypožičiavať ľudia akéhosi zvláštneho čitateľského klubu. Clay do nich nesmie nazrieť a musí si viesť záznamy o výzore a správaní každého čitateľa ktorý si knihu požičal. To sú pravidlá pána Penumbru.
A tak Clay začína žiť životom nočného predavača, kedy od desiatej večer do šiestej ráno patrí len kníhkupectvu a knihám. V tak neskorých hodinách do obchodu zablúdi len málokto, zväčša ide o členov klubu ktorí v zhone donesú výtlačok a hneď si vypožičajú ďalší. Spočiatku sa Clayovi darí rešpektovať príkaz pána Penumbru a knihy v zadnej časti necháva na pokoji. Keď ho však navštívi jeho kamarát neodolá a jednu z nich otvorí. Je plná šifier ktorých rozlúštenie zavedie Claya a jeho priateľov k ešte zvláštnejším udalostiam...
Mr Penumbra's 24-Hour Bookstore - Robin Sloan
Robin Sloan rozohral krásny príbeh ktorého hlavnými aktérmi sú knihy. Knihy staré, ktoré vznikli krátko po vzniku kníhtlače ale aj nové fantasy paperbacky ktoré majú rovnako dôležitú úlohu. Celou knihou sa tak vinie akýsi dialóg medzi starým a novým. Medzi starými v koži viazanými výtlačkami a novými digitalizovanými dielami blikajúcimi na displejoch elektronických čítačiek. Medzi Silicon Valley a Benátkami, medzi Googlom a Aldusom Manutiom. Kniha poteší každého geeka, sú v nej hry na hrdinov, Macy, šikovné a inteligentné ajťačky, draci, vizualizácie dát, startupy, web 2.0 aj sociálne siete. Ľudia, ktorým hovorí niečo aspoň časť týchto termínov si ju užijú asi najviac. Určite bude zaujímavé prečítať si ju opäť o desať rokov a zistiť, čo z toho už upadlo do zabudnutia. Rozhodne okrem iného predstavuje aj malý pohľad na našu dobu. Tým ostatným budú musieť stačiť tajné spoločenstvá, lúštenie hlavolamov a pátranie za dávnymi vedomosťami. Čo rozhodne nie je málo a pútavo napísaný príbeh chytí snáď každého.
Okrem iného je tu aj predostrená otázka slobody šírenia informácií a vedomostí. Dnes stále aktuálnejšia téma. Síce ukrytá medzi riadkami ale aj tak núti k zamysleniu.
Jedinou vecou ktorou by som knihe vytkol, je miestami až priľahké prekonávanie úskalí, ktoré na naše hlavné postavy čakajú. Všetci aktéri majú tie správne schopnosti a poznajú tých správnych ľudí a tak je úspech len otázkou času. Na druhej strane je to príjemné oddychové čítanie takže sa to dá prepáčiť.

Dávid Novotný

Dávid Novotný

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB