Výsledky Cien Akadémie za rok 2011

Na pražskom knižnom veľtrhu Svět knihy Praha 2012 boli dnes udelené Ceny Akadémie science fiction, fantasy a hororu. V hlavných kategóriách mal zastúpenie aj slovenský fandom. Juraj Červenák získal cenu za najlepšiu českú/slovenskú knihu. Blahoželáme!
Filmová história scifi
Tento rok bola do hlasovania odbornej verejnosti zapojená aj redakcia scifi.sk v zastúpení Františka Gaga a Mareka Slabeja sťa našich dvorných knihomoľov, teda zástupcov oddelenia literatúry. :) Sekundoval im Šaňo Schneider (to len aby som mal prehľad - pozn. Šaňo).
Ceny Akademie 2012 - Logo Akademie
Ceny Akademie 2012 - Logo Akademie Disclaimer
Nech Vás ale nenecháme príliš dlho čakať, tu sú výsledky hlavných kategórií:
Kniha roku a zároveň aj najlepšia science fiction:
Paolo Bacigalupi: Dívka na klíček (Argo)
Dívka na klíček. Prvé české vydanie (Argo, 2011)
Dá sa povedať, že pri tomto držiteľovi Huga, Nebuly a Locusu, sa niet čomu čudovať. Bacigalupi vytvára plastický svet 23. storočia. Klimatické zmeny na planéte zdvihli úroveň oceánov. Fosílne palivá sa minuli. Svet ovláda hlad, nedostatok energie a tiež korporácie majúce pod palcom produkciu oboch surovín. Anderson Lake je vyslancom americkej spoločnosti spravujúcim jej fabriku na energetické články v Thajsku, no to nie je jeho hlavný cieľ služobného pobytu...
Najlepšia fantasy a horor kniha:
Joe Abercrombie: Hrdinové (Polaris)
Heroes, The - Poster - Obálka - CZ
Opis troch dní boja stretu dvoch armád, v ktorom Joe Abercrombie ponúka pohľad za línie cez perspektívu vybraných osobností, hrdinov.
Najlepšia č. a sl. kniha:
Juraj Červenák: Diablova pevnosť (Slovart)
Diablova pevnosť - Poster - Obálka - SK
Po dramatickom úteku z benátskeho zajatia kapitán Kornélius Báthory a jeho druh v zbrani, kozák Stepan Voronin, smerujú do chorvátskeho Medzimuria, krvou zmáčanej pohraničnej oblasti medzi kresťanským a mohamedánskym svetom. Tu si oceľou i olovom vydobyjú priazeň chorvátskeho bána Nikolu Zrínskeho, neľútostného turkobijcu. Súhlasia s tým, že po jeho boku podniknú trestnú výpravu na nepriateľské územie, no ešte predtým musia pomôcť priateľovi, mladému šľachticovi Bojanovi Gradovičovi. V predvečer vojny ich cesta plná nástrah vedie do zlopovestnej Diablovej pevnosti, kde jedine môžu zlomiť smrtiacu kliatbu. Navyše sa z ďalekých krajov, až zo srdca Osmanskej ríše, blíži iné, neslýchané nebezpečenstvo.
Najlepšia č. a sl. poviedka
Karolina Francová: O chlapci, který kreslil komiks
Ceny Akademie 2012 - Karolína Francová
Mišo je tínedžer, no jeho život sa navždy zmení po zvláštnom stretnutí s nadprirodzenými bytosťami v pivnici jeho starej mamy. Jeho jediným útočiskom pred nejednoduchou situáciou v rodine a zároveň médiom, ktoré mu môže objasniť záhadu, v ktorej sa ocitol, je jeho vlastný komiks. Jemná psychologická tínedžerská dráma zasadená do rodinného prostredia sa pravdepodobne prebojovala na víťaznú pozíciu najmä vysokou mierou sugescie a vynikajúco zvládnutou charakterizáciou postáv. Karolína Francová je držiteľkou Mloka a niekoľkých Trifidov za jej románovú tvorbu.
Cena za dlouholetou práci:
Michael Bronec
Ceny Akademie 2012 - Michael Bronec
Michael Bronec sa narodil 16. októbra 1969 v Prahe. Stálica na poli predajcov kníh na conoch. Od roku 1989 pravidelný návštevník SF klubu RUR, neskôr aj SF múzea Z. Rampase. V súčasnosti je majiteľom vydavateľstva Straky na vrbě, ktoré sa väčšinou zameriava na českú fantasy a taktiež dáva často priestor začínajúcim autorom a autorkám.
Počin roku / zvláštna cena:
Ivan Adamovič: Puls nekonečna (Puls)
Puls nekonečna - Poster - Obálka - CZ
Druhý diel pokusu o zmapovanie českej science-fiction od druhej svetovej vojny do konca 70. rokov.
Najlepší preklad:
Richard Podaný (Bacigalupi: Dívka na klíček)
Najlepšie dielo (domáceho) výtvarníka:
Milan Malík (Bacigalupi: Dívka na klíček)
Nejlepšie vydavateľstvo:
Laser-books
Najlepšia poviedková kniha:
Ted Chiang: Příběhy vašeho života (Albatros Media - Plus)
Najlepšie internetové médium:
Legie – databáze knih Fantasy a Sci-Fi (www.legie.info)
Všetkým výhercom zo srdca blahoželáme!

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Juraj Búry
Súťaž AI 2052 (Pevnosť + Intel) neviete ako dopadla? Tiež ju tam mali vyhlasovať.
20.05.2012
ARE nedia
super knihy... nájdeš ich aj na www.pesiazona.sl
24.05.2012

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB