Dovolenkomat

Vyberte si destináciu na dovolenku. Ehm, minulosť či prítomnosť?
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Ilustračné obrázky k spacenews - Dovolenkomat
Ilustračné obrázky k spacenews - Dovolenkomat / Zdroj Disclaimer
Máte krátku dovolenku? Zaplaťte si výlet dovolenkomatom.
Čo je to dovolenkomat? Dovolenkomat je stroj na dovolenku.
Ako funguje? Zaplatíte požadovanú sumu a na displeji si zvolíte počet dní dovolenky.
VAROVANIE!
Ak si zvolíte príliš dlhú dovolenku, tak sa budete nudiť
Mike si dočítal varovanie. Nuda? A na dovolenke? On by ju mohol mať aj tristo rokov. Cez mobil si skontroloval počet kreditov.
Pozrel na ponuku:
1. návrat do minulosti bez ľudí, ľubovoľná destinácia … 300 kreditov
2. návrat do minulosti s ľudmi, neobývaná destinácia … 500 kreditov
3. prežitie jedného dňa viackrát za sebou, súčasnosť … 1000 kreditov
Jednotka ani dvojka ho nelákala. Nemal s kým ísť na takú dovolenku. A samému na dovolenke sa mu nechcelo byť. Možno niekedy nabudúce.
Trojka bola lákavá. Z práce by vynechal jeden deň, ale v skutočnosti by prežil desať. Toľko totiž bola možnosť opakovaných dní. Aj tak sa mu to zdalo málo. Priložil kartu a zvolil si možnosť tri.
Stroj ho uvítal otvorením dvier. Vošiel dnu. Sadol si do pohodlného kresla.
„Vyberte si počet dní na opakovanie. Upozorňujeme, že čo zažijete v prvý deň, budete zažívať každý deň. Preto sa nestresujte, pohodlne sa usaďte v kresle a pripútajte sa. Koľko dní si vyberáte?“
Mike chcel vyťukať desať. Pokiaľ zbalí nejaké pekné dievča, stihne si aj vypiť aj zasexovať, či opáliť sa a zaplávať si. Tak to mu potom vadiť nebude. Ťukol na jednotku. Na displeji sa zobrazila jednotka, chcel aj nulu, len tá nie a nie sa zobraziť. Začal byť nervózny. Tisic kreditov za jeden deň? To je predsa drahé. Buchol päsťou. Raz. Dva razy. Tri razy. Štvrý raz sa zaiskrilo a zatvorili sa dvere. Z ponúkaných miest si vybral francúzsku Riviéru. Stroj čudne zablikal. Zakrútila sa mu hlava a stratil vedomie. Objavil sa na pláži. Wau. To bude super. Hups. Len zabudol, že nevie po francúzsky. Prišiel do hotela, hoteliér vedel po anglicky. Objednal si izbu. Kúpil si v blízkom obchode plavky. Odišiel na pláž. Chvíľku sa slnil. Potom odišiel do baru. Tej peknej brunetke iba v spodnom diely plaviek kúpil drink. Pousmievali sa a spolu išli na hotel. Niečo popili, niečo si užili. Zaspával s pocitom krásne prežitého dňa. A ešte krajším pocitom, že toto zažije druhý deň. Zajtra zbalí nejakú blondínu. Potom nejakú ryšavú. O polnoci prišiel modul a vcucol ho do seba.
Zobudil sa ráno na pláži. Super. Zase išiel do hotela, ten istý obchod, zase tá istá bruneta. Ďalšie ráno to isté. Dokelu, prečo aj keď tam je blondína, jeho to zakaždým prinúti ísť s tou brunetou?
To isté ďalšie dni. Deviaty deň nechcel vstať z pláže. Snáď keď nepôjde do hotela, tak sa to nebude opakovať. Nohy ho samé zdvihli a on sa uvidel ako kráča k hotelu, do obchodu, na pláž, či s brunetou. Ach, ešte zajtra a potom konečne domov.
Deň 1579:
Niééééééééééééé. Zase ráno. Ale prečo? Zaplatil som si iba desať dní.
Deň 2897:
Ja sa asi zabijem. Už nechcem! Už nie!
Deň 3845:
Pomoc!
Deň 4999:
Prečo aspoň nestarnem? Čo tu budem naveky?

Aleš Horváth

Aleš Horváth
Memento vivere!

Diskusia

jurinko
Dal som 4
26.06.2016
Aleš Horváth
super uvodku si zrobil. :-)
26.06.2016
jurinko
Dik ;-)
26.06.2016
Adhara
Toto nie je nová myšlienka. Hneď som si spomenula na jednu poviedku, názov a autora si žiaľ nevybavujem, v ktorej sa chlap nevedel spamätať zo smrti milovanej manželky. Napokon našiel nejakého šamana, ktorý mu umožnil prežívať deň jeho zoznámenia so ženou znova a znova. Bolo to podobné ako tu: exotické miesto, skvelý sex... – na prvé prežitie super, po opakovaniach mu to ale začínalo liezť na nervy. Pointa bola v tom, že okamihy robí krásnymi ich pominuteľnosť a neopakovateľnosť. Ale späť k tejto poviedke. Keby som si myslela, že ide o originálnu myšlienku, tak ju hodnotím lepšie, takto len za dva. Nejako som nepochopila – pokiaľ to tam bolo – čo sa pokazilo, že mu to išlo stále donekonečna. Žeby tým mlátením do prístroja? Ale prečo predtým nevedel nájsť nulu? Neviem...
27.06.2016
Aleš Horváth
adhara. nastala situacia, ktoru mas popisanu na svojej stranke v clanku, kde rozmyslas, ci sa ponahlat s vydanim diela. mam smolu, lebo nie som jediny s danou myslienkou, a zial ani prvy. Nie vsetky knihy/poviedky mame narovnako precitane. k tejto poviedke ma motivovala poviedka Vlak tu na scifi.sk. Ale to ponaucenie z nej si vystihla dobre. Mozem sa spytat na hodnotenie(staci mi len cislo) ked odhliadnes od myslienky? Dakujem.
27.06.2016
Milan Smolka
Ja som dal za dva. Nemám nič proti krátkym poviedkam(napríklad Poludníček, kde aj po niekoľkom prečítaní mám zimomriavky), ale aj krátku a najmä pútavú poviedku je umenie napísať. Aleš, prial by som si prečítať nejakú tvoju dlhšiu poviedku.
27.06.2016
Aleš Horváth
ahoj milan. poslal som ti linky na mail. Prvy pribeh je vikingska uchronia/fantasy/mystery, druhy link je indiansko-samansky pribeh(pribeh sa odohrava v dvoch realitach)-skor nieco dobrodruzne, aj ked motivy su romanticke. tam by som poprosil odklepnut ci ide cisto o fantasy.
27.06.2016
Radian
Pár vecí mi tu nedáva logiku. Je to časovo diletačný stroj alebo matrix? Čo tam nieje personál? Naozaj by mu dovolili rozmlátiť niečo také ? Ak to má byť sci-fi tak trochu neverím, že by neboli poistky.
Chápem, že prístroj povedal, že bude prežívať ten istý deň tých pár dní. Prežíval podľa toho dňa všetky dni úplne strojovo rovnako? Ja by som takú dovolenku nešiel asi nikdy. Ale nehovorím, že v tom nemôže byť niečo skryté myslím autorský zámer.
A nakoniec :D takže on mláti do chrono/matrix stroja, ktorý bude pracovať s jeho vedomým :D. Odvaha. To je akoby som rozkopal auto že by začalo dymiť a vybral ho na cestu.
Čo malo byť teda pointou? Nenásytnosť hlavnej postavy. Alebo, že mu to karma vrátila ako bumerang ? Alebo si len vymýšľam veci ? Môžeš mi priblížiť aký bol autorský zámer?
Krátke poviedky sú náročné každé slovo sa ráta, všetko musí mať presný dôvod. ;)
29.06.2016
Aleš Horváth
Pointa bola uviaznutie v casovej slucke(vacsinou je tema vyslobodenie z casovej slucky). K stroju: moja predstava je taka, ze ten stroj vyzera napr. ako velke vajce, kde je len jedno miesto na sedenie, stroj je zbudovany bezobsluzne. Problemom bolo tlacitko(proste za svoje peniaze si chce maximum uzit), ktore pouzivanim bolo znicene. Tie poistky proti prepätiu(ktore z 10 urobili 10000 alebo 1?????)ma nenapadli. Princip je ten, ze stroj zoberie cloveka na urcitu destinaciu do vybraneho datumu. O polnoci pride zoberie cloveka( a la ufo) a vrati ho naspat na povodny datum. Clovek takto opakovane preziva vlastnu minulost, vedomie mu zostava len jeho telo splynie s tym v minulosti(z dovodu casoveho paradoxu)-deje sa to pocas letu/spanku. Preto nestarne a aj preto sa vsetko zopakuje do bodky rovnako. Ci by si siel? To bolo to varovanie, ze dni budu navlas rovnake. (pokr.)
29.06.2016
Aleš Horváth
(pokr.) Svojim sposobom ochrana proti hacknutiu, aby ludia necestovali do minulosti jednosmerne. Ono keby islo o prijemny den tak dva-trikrat by mne to zopakovanie nevadilo, keby som bol extremne psychicky vycerpany tak tych 5-6 budiž. Samozrejme, dalo by sa to vymysliet sposobom ze ma hodi do dna 1 a v den 10 by ma vyzdvihol. a vratil by som sa po minute od odchodu. Ten den z roboty by bol na spatnu adaptaciu. Ale takymto sposobom by pointa pribehu musela byt ina.
29.06.2016
Adhara
Aleš: Hodnotenie som napísala do svojho prvého komentára. Ono to v tomto prípade nie je tak ani o rýchlosti publikácie – tá poviedka, čo som spomínala, bola určite publikovaná skôr – ako o dobrých nápadoch, ktoré nezávisle na sebe dostanú viacerí autori. Na túto tému sa už roky chystám zbúchať osobitnú úvahu.
29.06.2016
Aleš Horváth
aha. ok. som to zle pochopil. som myslel ze to hodnotenie v prvom komentari bolo zavisle na originalnosti myslienky. sorry. sekol som sa. cize dostal som nizke hodnotenie na zaklade toho, ze som napodobil myslienku diela, ktore som ani necital? no dobre. takze dokym nieco napisem tak si asi fakt dam tu rocnu prestavku dufajuc ze zatedy si stihnem precitat vsetky tie iste veci co ty mas precitane, aby som si nedovolil taku opovazlivost a kopiroval nieciu myslienku. co uz.
29.06.2016
Veronika Valent
Aleš, nesmieš si to brať až tak k srdcu, aj mne sa tiež stalo, že som písala o niečom, čo už bolo napísané. Čítať je super, budeš si teraz všímať iné veci ako autor. Určite budeš k dielam kritickejší. Aj k prekladom. Tiež som začala viac čítať, odkedy píšem. Ale to, čo spomína Adhara, že viacero ľudí dostane ten istý nápad a spracuje ho trocha inakšie je zaujímavé. Ako keby existovalo nejaké kolektívne vedomie alebo tá istá múza kopala viacero umelcov naraz. Adhara, som zvedavá na ten článok, čo napíšeš. Tiež som sa nad tým zamýšľala.
29.06.2016
Aleš Horváth
veronika, ale ja to neovplyvnim, ze niekoho nevedome okopirujem. tebe by som mohol tiez dat jeden bod za to ze si robila fanfiction o upirskych dennikoch. ty si to dokonca vedome urobila. to akoby som napisal Šípkovu ruženku, len v nejakom scifi prevedeni a bolo by to zle, lebo myšlienka nie je originál? vela poviedok mi pripomenie nieco co som kedysi cital/videl. z tohto pohladu urobit nieco absolutne originalne je ozaj originalne. adhara ma poviedku o vile, ktora mi hned pripomenula Spievankovo, baj o sizyfovi a ja neviem co. a predpokladan, ze nebola jedina ktora pisala o pisani. ale urobila to originalne. ked ma jurinko zdrbal, urobil to na zaklade nejakeho textu/textu. aj ked si tiez myslim ze to bolo aj kvoli teme, resp. klise temy(tiez som sa nevedome dostal do prudu doby snahou o vesmirnu romantiku). ale beriem jeho kritiku.
29.06.2016
Adhara
Aleš, ja som nepísala, že si niekoho kopíroval. Bohužiaľ, bez ohľadu na to, či je v tom autor nevinne, keď čitateľ opakovane narazí na niečo, čo už pozná, tak ho to až tak neohromí ako na prvý raz. Je to proste smola. Nízke hodnotenie som dala aj za celkový dojem, spracovanie, kompozíciu, nepochopené veci, nepochopiteľné správanie hlavného hrdinu (s jeho psychikou by sa dalo oveľa lepšie pohrať, ja by som na jeho mieste skúšala rozličné ďalšie možnosti), v neposlednom rade aj za tvoju neobľúbenú gramatiku :-). Čo sa týka originality, ako píše aj Veronika, toto sa stáva naozaj mnohým a patrí to k nespravodlivosti sveta – mne sa to už stalo niekoľko desiatok krát a asi najbolestivejší prípad bol, keď mi King spätne vyfúkol viaceré myšlienky z mojej vydanej prvotiny. Pritom on to napísal neskôr než ja, lenže u neho sa vydavateľstvo rozhýbalo oveľa skôr. :-(
29.06.2016
Aleš Horváth
snad (čiarka chyba) ked, v spodnom diele( nie diely) plaviek, zasa(zase je čechizmus). este nieco som prehliadol?
29.06.2016
Aleš Horváth
u inom cloveku by sa to povedalo "zanedbatelne" chyby, u mna hotova katastrofa. jooooooojha. tragedia. snad mi to v zivote odpustite ze som si dovolil pustit take hrozne chyby.
29.06.2016
Radian
Hm, tam to potom by som odporúčal to trochu prerobiť. Ja to pochopil, že tam uviazol ako dôsledok jeho nenažranosti. Vlastne každá a jedna replika k tomu ukazuje, chcel proste viac za každú cenu.
Ak by šlo o pokazenie následkom používania, tak by som to 1-3 vetami vsadil do nejaké obstarožného neregistrované stroja.
Nedá sa mi nevyjadriť sa k tomu čo bolo napísané vyššie. Dnes už toho s klasickými námetmi veľa nenavymýšľame. Skôr ide o to, zobrať staré veci a pozrieť sa na z iného uhla iným spôsobom. Najlepšie cez lupu, v čom je človek sám dobrý. Ako píše Steven King vo svojej knihe o písaní: Ak napíše vodár sci-fi o vodároch na vesmírnej lodi bude to dobré, lebo píše o niečo čo pozná dôverne .
30.06.2016
Adhara
Aleš, to nie je zanedbateľné u nikoho, pozri napríklad Križiakov kritický komentár k článku http://www.scifi.sk/diskusie/? t=5902&n=-2 . V gramatike naozaj nie je nikto zaujatý len voči tebe, aj ja som ju spomenula len na okraj, keď sme sa v tom začali vŕtať... Beriem, že to nízke hodnotenie je z mojej strany nespravodlivé, keby som to bola vedela, že ide len o náhodnú zhodu myšlienok, tak dám 3 alebo 4, no po papierovej publikácii sa autora nikto nebude pýtať, kým začne hodnotiť...
30.06.2016
Aleš Horváth
radian: bola to nenazranost spojena s netrpezlivostou. ta zmienka o starom stroji je dobry napad. kvazi islo o zhodu viacerych nahod. k originalnosti: je mi jasne ze byt originalny tak by som v prvom rade musel citat vsetko co kde kedy vyslo/vychadza/vyjde. originalnost ako taka nebola pointa mojho frflania. musim s tym ratat ze su tu ludia omnoho scitanejsi ako ja, takze ta latka je zatial vysoko pre mna aby som bol originalny aspon v spracovani a splnil zaroven aj ostatne citatelske kriteria. ale o to lepsia vyzva obstat :-) aj tak uz z hodnoteni 0-2 som presiel na 2-4 takze snad ked sa naucim gramatiku tak to jedneho dna mozno vytiahnem aj na 5.
30.06.2016
Aleš Horváth
adhara. teš sa. si dam zalezat aby ta poviedka o tebe, ktoru planujem napisat(napad mam tema bude asi klise) mala dostatocny pocet chyb. na just kvoli tebe a jurinkovi :-D
30.06.2016
Radian
Aleš: Vyber si len jedno, tieto krátke texty v tomto smere nemylosrdné. Ono sčítanosť ma aj nemá s týmto súvislosť. A ty musíš byť najtvrdší na svoj text
Príklad: Spisovateľ je alebo bol brigádniť v palacinkárni. Tak ja neviem postava pôjde tam a uviazne v obstarožnom chrono stroji (Ani taký velikán ako Orson Scott Card nerieši fungovanie časového cestovanie, má ho zmáknuté len logicky=máme stroj čo vidí do minulosti koniec). Bude robiť tú palacinku n krát s tým majstrom v renesancii, síce
ho naštve a do nepríčetnosti znudí (aj to zúfalstvo by začalo byť nudné)ale raz keď ho niekto odpojí. Bude to borec jak hovado ale ktovie či ešte príčetný.
Sú kategórie sci-fi, ktoré vyžadujú ohromné znalosti a neviem čo. Napr. hard sci-fi ale to neznamená, že si nemôžem domyslieť niečo čo mi je blízke a viem o tom viac. A ak chceš tak dôkladne preštuduj tému, ktorú chceš ;)
30.06.2016
Aleš Horváth
no ten obchodik s pslacinkami je totalne ako vysity z Déčka(česká stanica pre deti) kde teta je agentkou DIV(duhovy institut ved) a ma hovoriaci kavovar s predava vo vetesnictvi take cudne podivuhodne predmety.
30.06.2016
Adhara
Aleš, po tej poviedke, čo si mi poslal, som sa rozhodla, že s hodnotením a komentovaním tvojich poviedok končím. Nie, nie som urazená – keď už, tak skôr pobavená – len mám skrátka na práci dôležitejšie veci ako hádzať hrach o stenu.
01.07.2016
Aleš Horváth
rozvite vety(aj suvetia) som ta posluchol, aj som zacal vsuvat basnicke prostriedky na tvoje odporucanie. gramatiku(a to mi leze hore krkom-matikar sa vo mne nezaprie)si kontrolujem hned po napisani slova(alebo vety). davam si pozor na opakovanie slov(to bola aj tvoja rada). jedine v com nemozem posluchnut je odlezanie(pamatam na to, ale je to okolnostami ze to nedodrzim). tym padom aj to skrtanie(co som vycital z tvojej stranky) akosi uz nemozem zrobit pretoze to nie je odlezane. takze az na jednu radu(aj to nie dobrovolne) ta počuvam a aplikujem tvoje rady.
02.07.2016
Aleš Horváth
nepochopene veci - viem ze si mi vycitala lopatistickost. tak teraz neviem ci pisat lopatisticky a vysvetlovat vsetko do bodky alebo ... proste logiku a kompaktnost po stranke chapania ma teraz uci(l) ash, kebyze si to po odbornej(teda skor scifi-nemozem vysvetlovat ako funguje stroj casu ked taky stroj neexistuje) preklepnem(nemam u koho) tak by to bolo tiez inak napisane. co tiez nechapem, ze je XY diel o stroji casu a nikto tam logiku neriesi a zrazu bum ja to mam nelogicke(radian). spracovanie - ta uvodna cast by bola vhodna byt v ramceku kvazi ako plagat. alebo aspon vycentrovane, tu sa take upravy robit nedaju. ani pridat obrazok miesto toho jurinkoveho(v poviedke Cislo tak proste vsetkym naznacil ze ide o robotov/cyborgov a pritom poviedka o nich neni, ale je len o tom, ze niekde v buducnosti zmizli mena a vsetko sa bud matematicky meria ci alfanumericky znaci).
02.07.2016
Aleš Horváth
co sa tyka kompozicie, tak okrem vyznamu slova si nepomozem. na internete je viac clankov o gramatike(to je jedina univerzalna vec, ktoru vie kazdy vysvetlit/okopčit, hoc nikto nevie povedat preco) ako o ostatnych veciach. a o kompozicii najmenej. uvod(plagat plus rozhodnutie cestovat) jadro(cestovanie plus opis prvych dni, plus hladanie neexistujuceho riesenia - je nutny zasah do stroja a la deux ex machina, alebo pokazenie stroja napr. vybitim baterie) a zaver(den XYZ ) mam. ale viac o kompozicii neviem. viem ze je to zaver otvoreny, ale ukoncit to stylom "a zije nestastne lebo nemoze umriet" by bolo asi to iste.
02.07.2016
Aleš Horváth
radian. teraz ako som pisal adhare som si spomenul, ze som pred vyse 20 rokmi cital poviedku o zabrdnuti v case. v skratke: hrdina nastupi do stroja, spusti ho, boh času Chronos mu vynada ("ako si sa opovazil") a vtedy hrdina omdlie. ked sa prebudi je v stroji, zapina ho a cele sa to opakuje. ale tam tiez nikto nehlada riesenie ani neriesi psychiku.
02.07.2016
Adhara
Ja som narážala na to, že gramatiku som spomenula úplne na okraj a ty si začal písať dotknuté príspevky o zaujatosti. Ja som sa ešte pokúsila dokázať, že o žiadnu zaujatosť nejde, a to tým, že som pridala odkaz na to, kde je niekomu inému vytknutá podobná gramatická chyba, akú si urobil – a tvoja reakcia? Napísanie ironickej poviedky... Takže v tomto smere končím. Už len k fungovaniu stroja času – v mojom románe Nula kelvinov JE presne popísané, ako stroj času funguje, hoci ten výklad zabral skoro dve kapitoly. Samozrejme, nie je opísaný do takých podrobností, aby sa dal na základe románu skonštruovať, ale ten mechanizmus cestovania časom tam vysvetlený je. Iste, veľa autorov, aj publikovaných, to nevysvetľuje. Ja som sa od nich chcela odlíšiť, lebo môj mechanizmus cestovania časom je úplne iný ako ostatné a má u mňa veľký vplyv na dej.
02.07.2016
Aleš Horváth
prepac ze som necital tvoj roman.
02.07.2016
Norbert
Dávam 6,5 bolo to okej a super dik
21.07.2016
Marek Páperíčko Brenišin
Dal som 3. Poviedka nemala zlý základ, ale realizácia už bola horšia. Vyskytlo sa tam niekoľko logických prehmatov a slabostí, ak mali byť výsledkom personálnej črty, malo to byť v texte zdôraznené (potom to totiž fakt pôsobí groteskne). Najmä to mlátenie do stroja a tak.
Druhá vec, zmier sa s tým, že ľudia budú kritizovať, ide o to, aby si si z kritiky zobral dobré veci. Mám kamaráta, ktorý je príšerný v gramatike, ale snaží sa. A neuráža sa, ak ho opravím. Dostal si nevinný komentár a robíš tu zo seba martýra? Skús si pozrieť komentáre k mojej poviedke Démonkino ťaženie a uvidíš, čo je to peprný koment - Jurinko mi konkrétne napísal, že je to shit a treba to zobrať od základu. Čo som urobil? Začal som nanovo budovať svet, lebo som zistil, že ono mal fakt pravdu (pokr.)
01.04.2017
Marek Páperíčko Brenišin
(pokr.) Navyše, ak musíš v komentároch pod poviedkou vysvetľovať, čo je v poviedke, tak je napísaná zle, pretože tieto veci musia byť zrejmé z textu a asi tam mali byť. Zakončím citátom, ktorý uviedla Saš Pavelková: "Dobrá poviedka je vtedy, ak tam už niet čo pridať, ani zobrať, aby mala zmysel." Na to človek potrebuje čas, kritický postoj, schopnosť páliť do vlastných radov a v neposlednom rade, prežiť pár negatívnych komentárov. Draculin takto spomínal, že prvá verzia jednej jeho poviedky bola sprdnutá pod čiernu zem. Jej posledná verzia zasa vyhrala Martinus Cenu Fantázie. ;-)
01.04.2017
Alexandra.x
Mne sa to páčilo. Námet originálny, dej uveriteľný, čistý, bez zbytočných motaníc. Je znepokojujúce, že nie je vyjasnená príčina daného eror stavu. Z hladiska hlavneho hrdinu posobi dost panicky skutočnosť, ze nevie, kde nastala chyba, nevie, ako dlho ostane zacyklený a ci sa este niekedy vobec vrati do realneho zivota. Z hladiska citatela sa este pridruzuje dalsia otazka, a sice, ci sa jedna o uviaznutie v casovej slucke, kde po x dnoch sa ucastnik zajazdu predsa len preberie do realneho zivota bez narusenia jeho fyzikalnej integrity, alebo, a to je znepokojujúce, ci sa nahodou uz davno v pohode nevratil a vo virtualnom svete ostala nejaka časť alebo kopia jeho vedomia, odsudena na nekonecny virtualny sex s brunetou... Ani by som to nevysvetľovala, takto nevypovedane je to velmi podnetne.
28.04.2019
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.