Tien - havária

Yosha aj s Aileen nešťastne havarujú na neznámej planéte. Koho stretnú a čo všetko tam zažijú? Pokračovanie poviedky Ti-en.
Filmová história scifi
Ilustračné obrázky k spacenews - Ti-en
Ilustračné obrázky k spacenews - Ti-en / Zdroj Disclaimer
Yosha s Aileen sa po oslave rozhodli vrátiť na domovskú stanicu. Keďže Le-ku chcela zostať, tak Ga-Ku aj Re-Ku išli do Yoshovej lode. Yosha štandardne naprogramoval palubný počítač a otočil sa k svojim hosťom. No po chvíli, počas preletu hyperpriestorom začala loď akosi spomalovať. Pár zábleskov prerušilo let hyperpriestorom. Vynorili sa pred neznámou planétou a Yosha musel rýchlo prepnúť na manuálne riadenie. Ga-ku spontánne objal Re-ku a so strachom v očiach sa prizerali ako Yosha bláznivo pobehuje po klávesnici riadenia lode. Nejaké výbuchy iskier naznačovali, že nastal skrat. Aileenka pribehla k rozvodovým skriniam mysliac si, že aspoň nájde príčinu. Prásk. Zasiahol ju elektrický prúd a odhodilo ju neďaleko na podlahu. Ga-ku sa postavil, že ju pôjde zobrať, ale začali turbulencie a Ga-ku hodilo do opačnej strany. Yosha sa snažil z posledných síl manévrovať loďou, ktorá začala klesať do atmosféry planéty. Vrchný kryt, kúsok nad Yoshovou hlavou vytrhol elektrický výboj a Yoshu treskol do hlavy.
Loď už len samovoľne padala. Yosha držal stále v ruke malý riadiaci joystick, ale držal ho naklonený jedným smerom. To spôsobilo, že loď naklonilo do jednej strany a tak neleteli strmhlavým pádom k povrchu planéty.
"Č-č-č-o sa deje?" opýtal sa Yosha. Uvedomil si, že sedí opretý o strom , kúsok ďalej leží na zemi Aileenka so spáleninami na jednej strane tela a nad ňou sa skláňa Re-ku. Ga-ku tu nebol a objavil sa až po chvíli.
"Kamoš, ty si už hore?" usmial sa Ga-Ku. Pár odrenín nič nezmenilo na jeho večne dobrej nalade.
"Hej!" prikývol Yosha.
"Aileen má dosť zranení, a je v kóme. Vyzerá byť mimo ohrozenia života. Ale odborná lekárska pomoc by nezaškodila," informovala Re-ku.
"Dobre. Pomôžeš mi Ga-Ku?" opýtal sa Yosha. Chcel totiž vstať, ale cítil sa bolestivo.
Ga-ku pribehol a pomohol mu vstať. Yosha sa porozhliadol. Neďaleko uvidel rieku a okolo samé lesy. A i keď stromy mali koruny nad vodou, voda sa mu zdala akosi podozrivo čistá.
"Nie je hlboká. Len na breh vyliezť je problém!" povedal Ga-ku, keď videl Yoshu obzerať sa okolo." A čistá ako voda z replikátora. Žiaden život vo vode."
"To je čudné! Kde sme to vlastne?"
"Neviem. Akási čudná planéta," Ga-ku sa naklonil a vypúlil oči. A ústa špúlil, akoby chcel Yoshu pobozkať. "Keď sa zaiskrilo, na moment som videl planétu. Je to akási spleť kanálov a ostrovčekov!"
"Ale prečo vo vode nie je život? Kde je voda, mal by byť život!" čudoval sa Yosha.
"Čo ti poviem!" Ga-ku pokrčil plecami.
"Čo urobíme? opýtala sa Re-Ku.
"Pôjdem na výzvedy. Ako mladý som slúžil ako výsadkár vo vesmírnej flotile," prihlásil sa Ga-ku.
"Nemali by sme sa rozdeľovať," protestovala Re-ku.
"To je pravda," reagoval Yosha. "Urobíme plť a vyložíme tam Aileen. Voda ju odnesie. Spolu pôjdeme do vnútrozemia. Čo je vlastne lodi?"
"Vyskratovaná batéria, menšie škrtance na plášti a povytrhávané káble," referoval Ga-ku.
"Dá sa to opraviť?"
"Až na batérie áno."
"Tak čo môžeš opraviť, tak to urob. Zatiaľ ja spravím plť. Re-ku, je nejaký replikátor funkčný?"
"Bez energie nie," odpovedal Ga-ku.
"Do prdele! Tak to bude dnes chudobná večera."
"Niečo nám mama nabalila, no to je tak na večeru. Ak sa uskromníme tak aj na raňajky."
Začalo sa stmievať, a tak založili oheň. Ga-ku už loď neopravoval. Dohodli sa na striedaní. Najprv strážil Ga-ku, a keď ich zobudil čudný rev, tak strážil Yosha. Keď sa rozvidnievalo, zobudil Re-ku, aby si trochu ešte pospal.
Ráno dojedli zvyšky z večere. Yosha skontroloval, či sa Aileen neprebrala. Dal jej ruku na čelo. Mala horúčku. Ga-Ku sa pustil do opravy. Yosha fázerom narezával stromy a spolu s Re-ku ich potom váľali na zem a zväzovali do plte. Akonáhle Ga-ku skončil s opravou, tak dali plť na vodu. Re-Ku držala plť, aby im neušla v prúdiacej vode. Ga-ku s Yoshom ju opatrne naložili na plť. Potom obidvaja skočili do vody. Nebola ani teplá, ani studená. Aby sa moc neunavili, vybrali sa v smere toku vody. Všade bola rovnaká scenéria. Rôzne sa menil tok vody. Sem-tam našli i mŕtve rameno. Boli prekvapení, že brehy boli príkre a nikde sa nedalo výjsť na breh. Našli pohľadom aj zvažujúce sa miesta, ale ti boli zapratané rôznymi predmetmi, či nábytkom. Bola tu teda nejaká civilizácia. Ale prečo tu neboli obydlia? Prečo to, čo malo byť v domoch bolo v rieke? Prečo tu nikto nebol?
Postupovali mĺčky. Sem-tam sa ozval Yosha, ale nik na neho nereagoval. Nikto nevedel zodpovedať jeho otázky. Aileen len vzdychla občas. Už prešli asi polku dňa planéty, keď začuli rev. Najprv jeden, potom dva či tri z rôznych miest. Yosha s plťou boli v hlavnom toku, keď podvedome sa otočil a príšera sa valila na nich. Rýchlo sotil plť bokom do mŕtveho ramena a Re-ku s Ga-ku tiež skočili za plťou. Yosha už nestíhal. Pár centimetrov okolo prešla príšera. Revala a Yosha mal pocit, že mu hlava vybuchne. Ale prečo si ho nevšimla? Vysoká bola o dve hlavy nad Yoshom. Mohutná ako grizzly, keď sa v hneve postaví na zadné. Ale prečo mala také nízke nohy? Veď jej vytŕčali sotva z vody.
Všetci zatajili dych. Čo teraz? Príšera zahla do iného ramena. Začalo sa stmievať a oni uvideli, že sa tá istá príšera vracia s nákladom naspäť. Zoči-voči Yoshovi a ostatným hľadela do tváre. Aj napriek tomu, prefrčala okolo nich, akoby tam ani neboli.
Keď zmizla, všetci si vydýchli.
„Uf, som myslel, že je po nás!“ ozval sa Yosha.
„Poďme na breh. Urobíme oheň,“ reagoval Ga-ku. Viac ani nebolo treba hovoriť. Všetci boli z vody unavení. Na jedenie nič nenašli.
„Pozri!“ Re-ku ukázala rukou. Niečo sa tam mihlo. Tieň? Nová príšera?
„Ga-ku, ideme. Možno to je naša večera,“ zavelil Yosha. Skontroloval si fázer. Aj tam mu energie dochádzalo. Yosha zaváhal, či má použiť fázer. Hlad ho presvedčil a tak stlmil silu fázera na omráčenie. Krátky paprsok vyšľahol.
„Au,“ počuli výkrik.
„Kto si?“ Yosha vykríkol.
„Jiot!“ ozval sa hlas.
„Prepáč Jiot. Havarovali sme a stratili sme sa. Ako sa volá táto planéta?“
„Konah!“
„Hm, to mi nič nehovorí. Ukáž sa. Už ti nič nespravím. Keby som vedel, že si človek, tak sa najprv pýtam.“
„Nie som človek, ale Ferengi. Ferengi konah!“
„Blázon?“
„Ano. Zadlžili sme sa až po uši a stali sme sa otrokmi, kým nesplatíme svoj dlh,“
„Pomôž mi hore!“ poprosil Yosha. Pribehol malý ani nie jedenapolmetra vysoký ferengi. Podal Yoshovi ruku. Ten pohľadom našiel nejaké schopné miesto a išiel odpratávať tovar.
„Čo to robíš?“vykríkol ferengi Jiot. „Grathie vyjdu na breh! Rýchlo to tam vráť.“
„Počkaj, máme ranenú osobu so sebou,“ Yosha ukázal na plť. Jiot sa len prizeral. Re-ku aj Ga-ku odtlačili plť k brehu.
„Rýchlo to zataras. Než Grathie sa vrátia.“
„Grathie chodia vo vode?“
„Áno. A robia veľký hluk. Naše citlivé uši to bolí.“
„Je vás tu veľa?“
„Mnoho! Na každom ostrove je nás veľa. Ale nepočítame sa.“
„Dobre. Sme hladní, dáte nám jesť?“
„Poďte za mnou!“
Ga-ku aj Yosha zdvihli Aileen. Pomaly ju niesli ku kríku, v ktorom bol otvor. Skalnatými schodami zišli do podzemných nôr. Všetkým okrem Jiota sa išlo zle, lebo boli vysokí oproti ferengiom. O to horšie to bolo preto, že niesli Aileen. Yosha ju chytil za ruky a Ga-Ku za nohy. Dole išiel prvý zhrbený Yosha. Re-ku sa zohýbala, čo najmenej, lebo bola len o kúsok vyššia od ferengiho.
Zišli do veľkej haly a potom za sprievodu iných ferengiov chodbičkami ďalej. Ferengiovia videli, že Jiot sa ich nebojí. Ponúkli sa a vystriedali Yoshu s Ga-ku v nesení Aileen. Jiot ich zaviedol do jednej miestnosti.
„To je pre nových Konah. Ale kým prídu, môžete tu byť vy.“
„Ďakujeme, Jiot.“
„Niet za čo. Za chvíľu vám donesieme jedlo.“
Yosha sa už len usmial a kývnutím hlavou poďakoval. Sadli si na podušky.
„Ga-ku? Vieš čomu nechápem? Keď som pracoval na DS9, tak tam bol tiež jeden ferengi. A vravel, že otroctvo u nich nikdy nemali.“
„Možno sa neučil v škole poriadne. História nie je obľúbený predmet ferengiov, keď nemajú ako na nej zarobiť.“
„Hm. To je mi aj tak čudné. Musím sa na našej stanici na to pozrieť.“
Než stihol dopovedať, vošla ferengijska žena. Doniesla nádoby s jedlom. Yoshu i ostatných skoro naplo, keď uvideli sušené chrobáky, či nejaké červy. Hlad sa začínal ozývať. Zjedli niečo, aj keď s veľkým sebazaprením.
Uložili sa spať. Po krátkej noci prišiel k ním ferengi, ktorého všetci volali Nagus. Správali sa k nemu veľmi úctivo.
„Jiot mi o vás povedal, že ste havarovali a že máte zranenú ženu. Pošlem sem našeho lekára, aby ju ošetrila.“
„Ďakujem. Za jedlo, spánok i za pomoc. Havarovali sme. Nevieme svoju loď opraviť, lebo nám chýbajú batérie s energiami. Ani naše zbrane nefungujú, lebo si ich nemáme ako dobiť. Jiot nám povedal, že sme na planéte Konah,“ Yosha sa úctivo poklonil.
„Konah znamená blázon. Ste na planete bláznov, ktorí kvôli zisku tak riskovali, že sa zadĺžili. Nemali sme ako splácať dlh, a tak tu musíme žiť a tvoriť tovar. Keď vytvoríme dosť tovaru, tak ten sa predá a nás odvezú preč.“
„Ste otroci? Veď ferengiovia nemajú otrokov.“
„Nie sme otroci. Sme slobodní občania, len nemôžeme produkovať zisk pre seba, dokým nesplatíme dlhy.“
„Vidím tu vašu slobodu, keď žijete ako červy pod zemou a bojíte sa Grathie!“ Yosha to myslel ako výsmech. Lenže ústa ferengiov nepripomínali úsmev, ale vycerené tesáky divokých psov.
„Grathie sú naši nepriatelia. Keď nestihneme načas dodať tovar, tak príde celé vojsko Grathie, a svojim hlukom zabíjajú ferengiov.“
„Preto dávate tovar na brehy, aby sa nemali ako dostať ku vám?“
„Áno. Podzemie tlmí zvuky, ale aj tak nás dosť bolia uši.“
„Skúšal niekto premôcť Grathie?“
„Majú ochranný štít. Kto sa dotkol Grathie, tak ním len zatriaslo, a okamžite zomrel.“
„A čo sú to tie Grathie?“
„Nevieme ani my. Videli sme ich len tu. Na Ferenginar sme ich nevideli.“
„Ferenginar je blízko?“
„Asi áno. Dlžníkov sem vozia v nákladnom priestore. A vysadia na ostrove. Takže nevieme. Ale hyperpriestorom neletíme, to by si každý z nás uvedomil a vedeli by sme o tom.“
„Pokúšali ste sa zmocniť nejakej lode?“
„Loď nepristane. Je v takej výške, že by sme museli byť traja na sebe, aby sme dočiahli spodok lode. Navyše otvor strážia vojaci.“
„Pomôžem vám. A vy potom pomôžete mne.“
„Ako chceš pomôcť? Niektorí z nás sú tu desiatky rokov.“
„Pred zotmením prichádzajú Grathie, pôjdem jednu uloviť.“
„Ha, ha, ha,“ rehot ferengiov naznačoval, že Yosha bol vtipný.
„Aké máte zbrane?“
„Nejaké nože.“
„Tak mi jeden dajte. Pôjdem zarezať Grathie!“ vystatoval sa Yosha. Nová vlna smiechu sa rozľahla miestnosťou. Nagus sa poklonil a všetci odišli.
Ga-ku poklepal po čele.
„Prečo nie? Buď zahyniem ako otrok, alebo ako osloboditeľ. Je mi to jedno. Aileen potrebuje pomôcť, a tamto jedlo nechcem už vidieť. Uvaríme si Grathie a možno nájdeme spôsob ako sa dostať k otrokárskej lodi.“
„Ty si blázon,“ povedala pokojne Re-ku.
„No a čo?“ odvrkol Yosha.
Jiot priniesol nôž. Zatiaľ ho Yoshovi nedal. Spolu vyšli na povrch. V diaľke začul rev. To sa blížili Grathie. Jiot mu podal nôž a rýchlo zmizol do podzemia. Yosha skočil do vody. Prešiel zmŕtveho ramena na hlavný tok. O chvíľu tadiaľto prejde Grathie. Išiel tesne za odbočku do mŕtveho ramena. Tam čakal pripravený. Rev sa blížil a on sa prikrčil. Chvíľka, a už vyskočil na Grathie.
Dunivý zvuk prezradil plech. Čakal ranu zo štítu, ale nič sa neudialo. Iba v rukách ucítil brnenie a cez ne bol v šoku. Pustil sa Grathie. Spadol do vody. Ešte stále s ním triaslo.
Musel sa premáhať, aby udržal tvár nad hladinou. Z brehu pri ňom sa vynorili ruky. Chvíľku ho držali nad hladinou, kým Ga-ku im nepomohol Yoshu vytiahnuť úplne.
„Vidíš. Hovoril som ti to. Robíš len blbosti!“ dohováral Ga-ku Yoshovi. Ten sa len tomu zasmial. Ga-Ku zostal prekvapený. „Ti šibe?“
„Nie. Len tie Grathie...“ Yosha sa rozkašlal.
„Tie Grathie čo?“
„To sú obyčajne plechovky chránené elektrickým poľom. Naše antistatické obleky to zvládajú odolať.“
„No keby sme neboli všetci zvedaví, tak by ti ani to nepomohlo.“
„A ako ste sa sem dostali?“
„Podzemie je celé prepojené labyrintom. Keď si odišiel, tak som s ostatnými ferengiami odišiel na tento ostrov. Nechápem tomu. Také veci dokážu a pritom sa boja.“
„Iný kraj, iný mrav. Nikto im totiž nepovedal, že ich dlh je dávno splatený, a niekto velice šikovný ich zneužíva na svoj zisk.“
„Typický ferengiovia. Predali by aj svoju mater.“
„Quark vravel, že komu sa to podarí, je šikovný ferengi.“
„Čo je toto za spoločnosť?“
„Radšej sa ani nepýtaj. Re-ku, ušiješ mi rukavice?“
„Neviem ale z čoho,“ odpovedala Re-ku. Doteraz sa venovala Aileen, kým prišli Yosha a Ga-ku do izby.
„Jiot?“
„Ano, Yosha?“ Jiot pribehol. Chvíľku trvalo než sa podzemím dostal na druhý ostrov a potom k ním do izby.
„Tie vaše Grathie sú obyčajne stroje. Nemáte niečo na oblečenie?“
Jiot prikývol. Ale potom sa čudne pozrel na Yoshu.
„Ja viem, ale dones aj tak,“ prikázal Yosha.
Jiot po chvíľke doniesol nejaké odevy.
„Re-ku. Aileen odstrihni nohavice od kolien a zabaľ ju do týchto odevov. Ja si tie odrezky navlečiem na ruky. A zajtra dáme druhý pokus.“
Re-ku poslúchla. Mali celú noc čas a aj celý deň. Keď sa blížil čas, Yosha čakal pripravený na druhom ostrove s navlečenými rukávmi na rukách. V ústach mal ferengijsky nôž. Počul rev, a nachystal sa na skok. Skočil. Teraz už neucítil žiadne brnenie.
Horšie bolo to, že hlava bola pevne osadená. Rýchlo pozeral, či niekde nenájde štrbinu. Zakryl príšere oči. Tá mechanicky pokračovala ďalej. Škrtiť nemalo zmysel, a uši na hlave neboli. Vysadol počas jazdy na príšeru. Obrátil sa tak, aby videl do tváre. Príšera mala okrem kamery ešte otvor. Podľa toho, čo mu predtým rozprával Jiot, usúdil, že to budú ústa, teda reproduktor, ktorý vysiela vysoké tóny. Pozrel na fazer. Totálne vybitý. Možno percento energie zostávalo. Prvý raz stlačil a nič sa neudialo. To isté aj druhý raz. Yosha nervózne tresol päsťou do fázera. Kúsok energie sa vyslalo do reproduktora. Ten zaiskril a výbuch odhodil Yoshu do korún stromu. Grathie zostal stáť.
„Jééééééééé!“ zakričal Yosha. Podarilo sa mu odstaviť príšeru. Keď pribehli ferengiovia, tak vášnivo rozprávali a ukazovali raz na Grathie a raz na Yoshu. Yosha zliezol zo stromu. Nakázal ferengiom, aby odstránili priechod na ostrovček. Potom s niekoľkými vošli do vody a vytiahli Grathie na breh. Až teraz uvideli Grathie v celej jeho kráse. Bola to plechová socha, ktorá čerpadlom ťahala vodu do seba, používala ju na chladenie a vypúšťala naspäť von. Preto nebola voda nikdy studená. Nohy boli len mechanicky spravené časti, aby vyzeral ako živý medveď.
„Preštudujte si ho. Môžte sa ho už dotknúť, už vás nebude elektrizovať.“
Aj Ga-ku došiel. Pomáhal rozoberať Grathie. On hľadal zdroj energie. Našťastie sa nevybil celý. Porobil nejaké úpravy na obvodoch a zapojil fázer. Ten nechal cez noc nabíjať.
„Ga-ku, dá sa to využiť aj na cestovanie do lode?“
„Samostatne nie. Potrebovali by sme aspoň desať takýchto batérii.“
„A to je problém?“
„Keď máš nabitý fázer, tak ani nie.“
„Akurát, že neviem kadiaľ ostatné chodia.“
„Ferengiovia to budú vedieť.“
„Aj im to pomôže. Síce na chvíľu sa zbavia Grathie, ale tí špekulanti im pošlú ďalších. A keď tu my nebudeme, tak sa ich nezbavia, lebo ich odev nie je dostatočne odolný voči elektrike.“
„Darujeme im fázer?“
„Určite nie. Hneď ho namieria na nás. Maximálne im darujem svoje šaty.“
„Dobre. Tak skúsime zistiť kadiaľ vedú ďalšie trasy.“
Yosha zavolal Jiot. Ten ho zaviedol za Nagusom. Dohodli sa, že Yosha im pomôže s Grathie a za odmenu dostanú Yoshove šaty, aby mohli v budúcnosti zneškodniť ďalšie Grathie. A pokiaľ by našli plán ako dopredu odhadnúť pristátie nákladnej lode, môžu tam pripraviť Grathie a dobrovoľníka, čo by sa postavením na Grathie dostal do lode. Ferengiom z Konah by tak svitla nádej na vyslobodenie sa, aj bez priamej pomoci Yosha, či Ga-ku. Yosha im pomôcť nechcel, Aileen potrebovala urgentnú lekársku pomoc. Z Ferenginar by tú pomoc mohli zavolať. Možno na domovskej stanici im Yosha vybaví azyl a ferengiovia z Konah presídlia na na stanicu. Yosha ich počet odhadoval na dve stovky ľudí. Väčšina z nich mala translátor, takže bol predpoklad, že už boli v kontakte s ľudskou civilizáciou.
Nagus chcel ísť s nimi, lebo si myslel, že na Ferenginar si vyjedná prepustenie. Energia z Grathie by im nestačila, aj tak poletia asi týždeň, než dôjdu do obývateľnej zóny. No Yosha dodržal slovo, a keď Ga-ku povedal, že batérie stačia na odlet, tak si vyzliekol svoj odev a hodil ho Nagusovi. Re-ku mu medzitým ušila odev z ferengijskych látok, aby neprišiel na stanicu ako divoký Tarzan. Naposledy zakýval a zatvoril dvere na člne. Ga-ku opatrne vyletel cez atmosféru a cez palubný počítač dal vyhľadať Ferenginar. Nakoniec výpočty ukázali, že pocestujú len štyri dni aj niečo.

Aleš Horváth

Aleš Horváth
Memento vivere!

Diskusia

Inferio
Podrobné hodnotenie som ti pisal na mail, tak to tu nebudem rozpisovať a iba ho zhrniem. Hlavný hrdina sa správa ako robot bez emócií a starostí o svoju priateľku, dialógy sú trochu neprirodzené a vyjadrovanie postáv miestami ako v slovenskej dedine, k sci-fi sa to nehodí. Časti tvorené skoro výlučne dialógmi sa striedajú s rýchlymi opismi toho, čo kto robí a tempo je tak nevyvážené. Záver znovu nedokončený a postavy pôsobia umelo, Yosha strieda nálady tak, že s ním nestíham držať krok. Oproti minulej časti ale zlepšenie, konečne sa niečo dialo a dalo sa v tom nestratiť, aj chýb bolo menej. Dal som 4 body, oproti minulej, ktorú som hodnotil 2.
22.05.2016
Aleš Horváth
dakujem. otazka(nerypem, ucim sa): prečo postavy pôsobia umelo?
22.05.2016
Inferio
Myslím hlavne Yoshu, lebo ostatné postavy akoby ani nemali nejaký charakter, alebo ho v príbehu veľmi nevidno, keďže iba občas niečo povedia, ale netušíme akí vlastne sú. Yosha je ale chvíľu po havárii kľudný ako angličan, potom ďakuje a hneď na to sa posmieva a je až arogantný. Ja ako čitateľ si k nemu neviem vytvoriť žiadny vzťah a ak by na konci zomrel, necítil by som žiadnu emóciu.
22.05.2016
Aleš Horváth
Prebehnem aktuálnu verziu príbehu(adhara stále myslím na tvoje odporúčania). Od prvého spísania som viackrát menil(aj na zaklade tvojho mailu inferior). Stalo sa to súčasťou väčšieho celku(základná kostra pribúda na mojom blogu). Keď bude celý príbeh hotový(vrátane chýb a štylistiky) tak ho zavesím na svoj web. Chcel by som niekoho poprosť(trekkies samozrejme), či by mi potom celý príbeh(toto je len jedna kapitola) nezhodnotil aj po stránke fanfiction(prostredie, rasy, zbrane a techniky boja, vztahy medzi rasami...) rátam tak do 50 strán textu, cca za mesiac dva keď bude základna verzia hotová. Ďakujem za každú radu.
22.05.2016
jurinko
Alessi, nemas na to, aby si napisal nieco zmysluplne, co bude dlhy pribeh z nejakeho sveta (50 stran textu uz beriem ako dlhy pribeh). Zatial nie. Toto tu malo (po skopirovani do Wordu) 6 stran, a bolo to pomerne koncentrovane utrpenie, len vypisat chyby by zabralo viac casu, nez si ty urcite venoval pisaniu tohto "diela". Ak sa mylim, venoval si tomu vela casu, a je to to najlepsie, co si doteraz, po viac ako troch rokoch vyvoja, dokazal napisat, tak je potrebne zvazit este jednu moznost: Nemas talent na pisanie a mal by si sa na to vykaslat. Je to naozaj az take zle, ze keby to bola prva tvoja poviedka na tomto serveri, tak by som ti dal klasicku radu: Vela citaj, vsimaj si veci, detaily, tvorbu viet, tvorbu pribehu, prejavy roznych postav, sustred sa na to, co sa ti paci na knihach, ktore ta zaujmu, citaj "s otvorenymi ocami". Ale, kedze je to piata tvoja poviedka na nasom serveri,...
21.06.2016
jurinko
[pokr.] navyse naozaj v priebehu troch ci styroch rokov, tak ani neviem, ci to vobec ma zmysel. Nie je tam nijaky posun, prinajlepsom stagnujes na urovni "pisem na mobile, ale zato vela, ze to je super? ze?!". Nie je to super. Ak mas mat nejaku perspektivu, tak budes musiet dramaticky zmenit svoj pristup. Ako prvy krok odporucam aspon na rok prestat uplne pisat, vratit sa k citaniu kvalitnych knih a "otvorit oci". Potom, ked sa tebe samemu Ti-en prestane pacit, to cele vymaz a uz sa k tomu nikdy nevrat. Namiesto toho zacni pisat kratke, uderne, dobre vypointovane poviedky (podla moznosti na pocitaci, s odlezanim, a tak). Ked budes mat takych poviedok dost, a budu mat relativne stabilne hodnotenia na scifi.sk nad 5/10, skus nejaku sutaz. A potom uz iba pokracuj po rebricku. Mozno je to drsne, ale nic ine ti nepomoze, ziadna prerabka, ziadne snahy typu "ved nieco tam urcite bolo dobre", ..
21.06.2016
jurinko
[pokr.] nic. Ak sa ma nieco zmenit, tak to chce restart. A nie ten pekny a mily, ale ten tvrdy. Vytiahni snuru zo steny a zacni nanovo, inak to nikam nepovedie. Tomuto tu som dal 1, za sice naivny a az usmevne rozpravkovo jednoduchucky, ale predsa len naznak deja.
21.06.2016
Aleš Horváth
zaujimave ze pri prvom Tiene si daval toto za ukazku bezchybnosti a gramatickej dokonalosti. no co uz. uvidis moje meno tak hned nozik vonku. ci raz je to super lebo som ti akurat vtedy pochvalil Jolanu a teraz uz to neni ono lebo ... som to ja?
21.06.2016
jurinko
Najprv som ani nevedel, o com tocis, ale potom som to nasiel. Skontroloval som tuto cast (zbezne): "Ga-ku poklepal po čele.
„Prečo nie? Buď zahyniem ako otrok, alebo ako osloboditeľ. Je mi to jedno. Aileen potrebuje
pomôcť, a tamto jedlo nechcem už vidieť. Uvaríme si Grathie a možno nájdeme spôsob ako
sa dostať k otrokárskej lodi.“
„Ty si blázon,“ povedala pokojne Re-ku.
„No a čo?“ odvrkol Yosha.
Jiot priniesol nôž. Zatiaľ ho Yoshovi nedal. Spolu vyšli na povrch. V diaľke začul rev. To sa blížili
Grathie."
21.06.2016
jurinko
A oproti tejto casti: "Yosha sedel v kajute vesmírnej stanice. Na pár dní si ju tu prenajal. Zavolali ho rodičia na Ti-En. Ti-En bola jeho rodičovská planéta v jednom z okrajových hviezdných systémov. Ťažila sa tu anostrijska ruda a kedže planéta bola dosť vyprahla, celé obyvateľststvo tvorilo prakticky jedno malé, asi tak patdesiatisicové, mesto." je to naozaj dost velky rozdiel, nie? Mozno bolo slovne spojenie "vsetko v poriadku" prisilne (bolo motivovane snahou o pozitivno a tie dva uryvky su naozaj odlisne). Kazdopadne, urcite som sa o nicom, co si kedy napisal, nevyjadril ako o bezchybnom a gramaticky dokonalom, takze to urcite nie je nijaka zmena postoja, a preto to nema nijaky, ci uz skryty alebo otvoreny, dovod. Chapacka?
21.06.2016
Aleš Horváth
ty si mna nepochopil. V prvom tiene na konci debaty si daval odkaz na moj blog(konah6...) vyjadril si sa ze je to gramaticky dobre. Pritom tamta cast(z blogu) je ta ista co je tu v Tien havaria(na blogu to je pod nazvom kapitoly, tu som to ponechal na Tien- ked som to pridaval tak som neplanoval pokracovanie). o to mi ide, ze na blogu to pochvalis a povies ze tam to je gramaticky kvalitne a ked to iste pridam sem, tak uz kritizujes ze je tam plno chyb.
21.06.2016
jurinko
Nikdy som nenapisal, ze je to tam gramaticky kvalitne. Napisal som, ze nechapem, preco davas na blog veci v inej kvalite, ako sem, lebo na blogu je to vsetko v poriadku. Mylil som sa, nahodou som narazil na cast textu bez gramatickych chyb. Odpust, je to moja vina, pomylil som sa. V skutocnosti je to na hovno aj na blogu. Spokojny?
21.06.2016
Aleš Horváth
uz ano. rozmyslam ze by som ta rad vyzvat na gramaticko-pravopisnu sutaz. niekto treti znaly gramatiky by pripravil text primeranej dlzky s chybami(dlzne makcene, ciarky bodky i/y chytaky atd.) a poslal by nam ho na mail. kazdy by si ho opravil sam bez pomoci dalsej osoby a internetu a poslal ho mailom naspat opraveny. plusove body za dobre opravenue minusove za zle opravenue. a potom po vyhodnoteni to by sem placol. najlepsie by to bolo keby napr. Adhara urobila scifi poviedku, a po oprave textu sa zverejni tvoja aj moja oprava(alebo aspon jednotlive body). ze ci si tiez tak dobre na tom s gramatikou ked to tu tak prezentujes. moze byt?
21.06.2016
jurinko
Este mi povedz, preco by som si mal s tebou merat vtaka v nejakom pseudodiktate? Aky by som mal z toho uzitok?
22.06.2016
Aleš Horváth
nepochopil som co mi vlastne okrem chyb vycitas(myslim to uprimne lebo tvoje herecke vyrony su skor na usmev). gramatiku mi stsle trepes o hlavu, k tej som sa uz vyjadril(vid prispevok o sutazi). to ze so mnou nesuhlasis berem uz normalne vratane nadavok(skor by som pokladal za reakciu mimo kebyze ma pochvalis). len mam zaujem o konstruktivnu kritiku. z tych 50 mam cca 22 a urcite to na 50 nebude(skor 30+, ale nepisem s umyslom mat co najviac stran). co sa tyka blogu a scifi - skusil som publikovat najprv sem a az potom na blog, ale kym schvalis(teraz sa nestazujem viem pochopit dovody), tak to vyjde na blogu skor. takze ktorym smerom to ide (z/na) je to uplne jedno. co sa tyka restartu neviem v com spociva. preto sem prispievam, aby som sa dozvedel v com je problem. som vdacny inferiorovi aj Adhare(jedno slovko ano/nie v inej teme by ma potesilo). skor sa spytam(pokr.)
22.06.2016
Aleš Horváth
(pokr.) co povazujes za kvalitnu literaturu, aby som vedel co studovat. a ako mam vlastne zistit ake bude moje hodnotenie na scifi ked nechces sby som tu prispieval? myslel som si ze pod slovom "cocka"(tuto uprimne nechapem o ake slovo ide, aj ked rozumiem vyznamu v akom ho pouzivas), sa rozumie konstruktivna kritika a nie bezducha zdrbavacka. tien havariu tu na scifi uverejnenu, ani ekvivalent na blogu nepovazujem za svoje najlepsie dielo. navyse tu na scifi publikujem prvotnu verziu bez odlezania a bez toho aby som to riadne gramaticky preklepol, lebo aj tak ma caka rovnaky vysledok. ale to je len vysledok tvojich zdrbavaciek, jurinko. je jedno ako velmi sa snazim a aj keby sa mi "nahodou" podarilo nieco kvalitne tvoja zdrbavacks bude rovnaka.(aj keby Adhara napisala sebalepsie dielo a uverejnila pod mojim menom). a ci pisat na pc alebo mobile? to je jedno. proste sa potrebujes(pokr)
22.06.2016
Aleš Horváth
predviest alebo ukazat aky si skvely.(ja tie potreby nemam). pre mna je cenna ta poznamka o deji ako cely ten blabol predtym. pre mna za mna ma blokni na scifi trhat mi to zily nebude. je tu par ludi ktory v svojej pomoci boli konkretni s bez zbytocneho divadla okolo toho. a za to som im vdacny. ci vyzvu prijmes, je mi to absolutne jedno. viem ako som na tom s gramatikou, v tej si verim(tu az na detaily ovladam dobre) takze ja sam sebe nemam co dokazovat. Nech sa ti dari.
22.06.2016
jurinko
Ales, ja som ti napisal presne, co ti odporucam: Prestan aspon na rok pisat a zacni sa venovat citaniu. Nejde ti to, nejde ti ani citanie s pochopenim v beznej diskusii. Len pises a pises, ale neposuvas sa. Prestan pisat, zacni na sebe pracovat. A to znamena aj - zacni si vazit svoje diela. Ked sem posles kdejaku kravinu, ktoru vlastne ani sam nepovazujes za najlepsie dielo, a vlastne ju sem posles bez odlezania a vlastne to mas uplne cele na haku, tak je dost tazko ti uverit, ze mas zaujem o zlepsenie. Ked su navyse tvoje reakcie take, ake predvadzas. Napisem ti moj nazor, ale tebe sa nepaci, tak mi este zacnes hovorit, ako si predstavujes kritiku? Vlastneho diela? Vazne? Robis to zle, uplne naopak: Nie, aby si si zobral nieco dobre z toho, co je za tvojou zonou komfortu, namiesto toho sa zameriavas na to, co je vovnutri tej zony, a vsetko "zvonku" chces dostat "dnu". Takze sa ...
22.06.2016
jurinko
[pokr.] opat nezda, ze by si sa chcel zlepsovat, ako to nezabudnes zakazdym spomenut. Ak by si sa chcel zlepsovat, tak by si sa jednak nebal ist do zony vyzvy, ale by si hlavne pracoval na sebareflexii. Nechcel by si zmenit moju kritiku na tebe prijatelnu, ale by si skusil mozno zmenit tvoje pisanie na mne prijatelne. Alebo by si s tym mozno nesuhlasil, ani ja nesuhlasim z kazdou kritikou, ktoru som kedy dostal. Ale ja to, na rozdiel od teba, napisem. Napisem "vies co, sorry, ale s tym, co si napisal, nesuhlasim, a preto to nebudem menit". Ty nie. Ty zacnes nariekat, ze v gramatike si vyborny (hoci sme to este nikdy nevideli) a ze ja sa po tebe urcite vozim. Pozname sa? Videli sme sa niekedy? Aky mam dovod sa po tebe vozit? Co sa mi tak na tebe asi moze nepacit, ze som si na teba zasadol? No nic, iba tvoje diela. A napisal som ti presne uplne vsetko, co sa mi na nich nepaci. Ani ...
22.06.2016
jurinko
[pokr.] nepisem anonymne, ani nepisem (ako niekto) iba ako mudrlant, o ktorom sa nevie, ci to sam zvlada alebo nie. Mozes si precitat vsetky moje diela, mozes si to porovnat. Ale to by asi neslo, ze? Ty ma radsej skusis vyzvat na nejaky pritepany gramaticky battle, a potom sa hned vratis k nariekaniu, ako ta iba zdrbavam a ako sa po tebe vozim. Dobre, prepac, uz nebudem. Odteraz ti vzdy napisem iba body. Ak odo mna za nieco dostanes viac, ako 7/10, mozes to brat tak, ze to bolo dobre, a mozes sa ma opytat, co sa mi na tom pacilo. Ale ak dostanes 6/10 a menej, tak sa ma prosim ta nepytaj, co sa mi na tom nepacilo, lebo to zjavne aj tak nechces pocut. Nemarni moj ani svoj cas na jalove debaty s nulovym vysledkom, bud taky dobry. Teraz idem spat a dufam, ze uz si tomu celemu porozumel a ze uz sme skoncili. Lebo ak nie, tak ja uz vazne neviem.
22.06.2016
jurinko
(disclaimer: to "ako niekto" nesmerovalo proti nikomu konkretnemu, je to len vyjadrenie toho, ako mi vadi, ked kritizuje niekto, kto nikdy nic nenapisal ;-) )
22.06.2016
Aleš Horváth
jurinko ale bud konkretny v svojej kritike. nie ze z celeho komentu pochopim jednu vetu(aj to na konci). ci mi niekto koment nenapise alebo ty napises taky vseobecny ze mu nerozumiem... tak to mam zajedno. ty mi rovnako skritizujes diela, bez ohladu ci si ich prejdem/odlezim alebo sa na tom namakam. tie ktore povazujem za lepsie nespadaju pod scifi.sk. prave preto pisem kade-tade lebo hladam ochotneho betareadera ktory mi uprimne povie v com je problem. ale tak aby som tomu aj rozumel a bez zbytocneho predvadzania sa. viem ze mi treba citat, len nie kazdy autor mi sadne.
22.06.2016
jurinko
Ales, fakt chcem ist spat. Ja som ti napisal, ako to budem odteraz robit, je to asi maximum energie, co som ti ochotny venovat. Uz sme si vymenili tolko prispevkov, ze je v nich vsetko povedane uz x krat. Ked nechapes pisany text, tak ja za to nemozem. A popravde, ani to nie je moj problem. Dobru noc.
22.06.2016
Aleš Horváth
napriklad adhara bola konkretna, nerozumel som, odpovedala mi. dal som nasledne ukazku ci to tak moze byt. ty proste urobis divadlo. mne nejde o cislo . na cislo kaslem. mozes mi davat kludne 0/10. len ja nevidim dovod serkat sa s niecim ked viem ze ma bezducho zdrbes(a ja mozem aj rok rozmyslat co mi vlastne hovoris)-okrem deja, to mi je jasne ze je jednoduchy a iba jednorazovo mierne klenuty. ale zas nesuhlasim ze si nevazim diela. opravujem si tak gramaticke chyby ako aj stylisticky(+slovosled). vzdy ked sa nieco nove naucim tak to prebehnem a rozmyslam na zaklade novych vedomosti ako ho pomenit. len nebudem tridsat krat za sebou menit dielo. su proste diskusne fora kde sa zavesi subor a staci obnovit subor. zial scifi. sk tak este nefunguje. napr. Tien havaria bol aspon desatkrat meneny oproti blogovej forme, s menšimi odstatiami. priebezne cekujem gramatiku, a to co mi bolo (pokr.)
22.06.2016
Aleš Horváth
uz vysvetlene. ale tvojim prispevkom zial nerozumiem sj keby som si ich neviemkolkokrat precital. proste ak netocis o grAmatike tak vlastne sa len predvadzas. zdrb za zdrbom len si upokojil slovnik. jediny rozdiel.
22.06.2016
Aleš Horváth
ja sa chcem menit. ale potrebujem vediet KONKRETNE co je zle a vediet PRECO to je zle. potom mozem sam zistit ako to napravit a ak nie spytam sa. niekedy pre kontrolu sa spytam ci riesenie ktore som zvolil je vhodne. Ja sa nebojim prijat vyzvu, to tvoje zdrbavanie beriem ako provokaciu aby som sa nastval chytil pero a nieco jednoducho napisal, co bude splnat tvoje kriteria. mne zas ide o to v debate s tebou zistit tie kriteria(perfektna gramatika, ale tu vypustim zo slovnika, lebo kvalita pribehu nezavisi od stopercentnej gramatiky). vidim ze co sa tyka deja tak mas rad gordicky uzol(osobne nechapem preco od zlozitosti deja zavisi kvalita diela). pytam sa preto lebo kazdy clanok(mamtalent, vimka, adharine odkazy) su o tom ze kvalita=bezchybna gramatika. predpokladam ze kvalitne dielo ma svoje napatie(adhara), uveritelnost(ash), dobre postavy(inferior), slovosled(valenta)...
22.06.2016
Aleš Horváth
neopakuju sa slova(adhara, vslenta), primerana atmosfera(ash, valenta) a pokial sa da urcite zamontovat nieco vesele(vsetci dokopy okrem adhary). pokial ide o parodiu(jolana) tak primerany jazyk(vyvarovat sa cechizmom, nespisovnym slovam, dedinskemu narečiu). ale rozmyslam preco Demon ma konstruktivnu kritiku a ja uplne inu? to nebude asi tym, ze slecna ma menej chyb, ze? takze ak to zhrniem, vseobecne viem ako napisat dobre dielo. len konkretne neviem ako sa co robi. a nemyslim si, ze keby som odrecitoval Asimova naspamat, tak mi to pomoze k tomu aby som lepsie pisal. neviem napriklad akym stylom sa tvoria dialoy. proste na pisanie neexistuje konkretna literatura "taktoAtakto sa to ma robit".keby bola tak kludne si ten rok od pisania sj pokoj dam. rad by som daval konkretne otazky"preco" miesto hadania sa.
22.06.2016
Inferio
Aleš chcem ta poziadat, aby si moj nick pisal spravne ako Inferio. Slovo inferior znamena "podradny", takze budem predpokladat ze si o jeho vyzname nevedel a nespravne si si ho precital. To iste ako Jurinko som ti radil aj ja - vela citat a vsimat si techniku oblubenych autorov. Ty proste chces aby niekto venoval cas tomu ze bude citat vsetko co napises a viest ta za rucicku, opravovat po tebe. Sorry ale na to sa nikto neda, aspon zadarmo urcite nie. Ked chces tak si zaplat nejaky kurz tvoriveho pisania ale ak robis opakovane tie iste chyby tak ma zmysel na to upozornovat pri kazdej tvojej poviedke? Nejde len o gramatiku aj ked ta je vizitkou autora. Z frekvencie tvojich poviedok mi pripada ze strasne vela pises a vsetko hadzes hned sem na scifi.
22.06.2016
Inferio
Chces zmysluplne rady? Uz si ich zopar dostal - vela citaj a neboj sa na zaciatku trochu kopirovat styl oblubenych knih kym si vyvinies vlastny. Nechaj si texty odlezat aspon mesiac kym ich zverejnis. Ja ked sa po mesiaci vratim k textu tak nechapem ako som mohol niektore veci napisat. Pocut kritiku je dolezite ale najdolezitejsia cast vyvoja musi ist zo sebareflexie a z toho ze budes sam sebe najväcsim kritikom. Precitaj si svoju poviedku po mesiaci ako nezaujaty citatel a spytaj sa, ci by si dal peniaze za taku knihu. Pri dobrych knihach sa snaz urcit, co ich robi dobrymi. A hlavne sa prosim necuduj ze niekto nema zaujem stale ti dopodrobna pisat co vsetko je zle a hrubky ho znechucuju. Co by si si myslel o maliarovi, ktoremu je jedno aky stetec si zoberie a ake farby pouzije, lebo podstatny je len objekt?
22.06.2016
jurinko
Ja to asi teda zhrniem este raz, v jednom mega komente, cize aj ciastkove diskusie (Cislo, Nezmysel). Ale uz fakt naposledy. A uplne konkretne: Nevies pisat. Nevies narabat s jazykom, nemas literarny cit, nedodrzujes elementarne postupy. To, co by si odo mna chcel, nema nic s konkretnostou, pretoze ja som konkretny az az. Ty odo mna chces nadstavbu. Ale nadstavba sa da riesit az od istej urovne, od zvladnutia zakladov. Nemozes chciet diskutovat o tom, ci by nahodou nesvedcalo niektorej postave viac vnutorneho konfliktu, ked nevies literarne napisat ani jednoduchu situaciu. Je uplne jedno, ci vies pisat trebars administrativne listy, tu sa bavime o literature. A v tej nevies pracovat s jazykom. Ten rok studijneho volna, co som ti navrhol, aby si si dal od pisania novych veci, vyuzi napr. na to, ze sa prihlasis do kurzu tvoriveho pisania. ...
22.06.2016
jurinko
[pokr.] Alebo si aspon sprav ten na mamtalent.sk, tam je to, aspon co sa tyka zakladov, vysvetlene pekne. Zacni pismenom, pokracuj slovom. Napis si anagram, rozmyslaj nad slovnymi hrackami, synonymami, vtipnymi kontrastmi jazyka, recnickymi obratmi. Tak sa dostanes ku vetam a od nich mozes postupovat k ich skladaniu za seba tak, aby vytvorili pribeh. Zacni uplne od nuly, prestan si mysliet, ze uz mas nieco za sebou a ze uz nieco vies. Nevies. Vies, co sa tyka jazyka, jedine: Vrsit slova. Stale opakujes, ako si davas zalezat na dielach, ale je to mlatenie prazdnej slamy. Nedavas. Dokonca sam niektore svoje veci, ktore pridas sem do sekcie “poviedky”, ani nepovazujes za poviedky? A chces odo mna, aby som ti to revidoval pred pridanim? Nebude to skor tak, tie tvoje vyzvy na to, aby som ti nieco ked tak uz radsej ani nepublikoval, nez ze by som to znosil pod ciernu zem v diskusii, su o ...
22.06.2016
jurinko
[pokr.] niecom inom? Nechcel by si nahodou na mna este viac nadavat? “Aha, jurinko mi ani nepridava poviedky, on je hrozne zaujaty”? Alebo o co ti tak moze ist? A to je vlastne dobra otazka: Preco vlastne pises? Pre uznanie? To preto ti tak vadi kritika? Lebo ak je to tak, tak to je velmi zly dovod pre umelecku tvorbu. Umelecka tvorba vychadza zvnutra, je to vytrysk tvorivej energie, ktory v prvom rade sluzi autorovi na sebavyjadrenie, az potom prinasa nieco aj adresatovi (a mozno spatne, od adresata k autorovi, prinesie v tretej vlne aj nejake to uznanie). Jasne, ze vsetci sme radi, ked sa nase diela pacia. Ale tvorit priamo s tuzbou po uznani, sa v hudbe (aspon teda v mojom okoli) nazyva “poticstvo”. Potici mozu vypotit aj tristo diel, nikdy nevytvoria nic hodnotne, vsetko je to len o akejsi pofidernej tuzbe po uznani a peniazoch. ...
22.06.2016
jurinko
[pokr.] Ked to prenesiem naspat do literatury: Mozes tu poviedku opravit nie 30, ale kludne aj 300 krat, aj tak bude zla, ked do nej nedas uprimnu snahu a vycibrene schopnosti. Ja v tvojich textoch momentalne nevidim ani jedno. Kopec slov, reci o tom, ako sa chces zlepsovat, ale ziadny progres a “skutek utek”, lebo este aj v uputavke na “opravenu” verziu mas chyby. Takze mi nerozpravaj o tom, ako to vies a ako sa snazis, pretoze minimalne jedno z toho nie je pravda (ak nie oboje). Prestan sa furt nimrat vo mne a v mojej kritike, prestan furt dokolecka opakovat tu svoju lzivu mantru o gramatike ako mojom Svatom Grali, prestan furt hladat dovody vonku, v tych ostatnych, mimo teba a veci, ktore mozes ovplyvnit. Pretoze ten kluc nie je tu u nas vonku, ale naopak – v tebe. Nie v tom, ze na scifi.sk nie je take alebo onake forum alebo v tom, ze sa tu nedaju priamo editovat poviedky. ...
22.06.2016
jurinko
[pokr.] Ani nie v betareaderovi, ci mentorovi, ktory by ta posunul. Ani nie vo mne a v tych veciach, ktore mi pripisujes. Iba v tebe. Zacni od zakladov, slovami Heviera (ci kto to na mamtalent.sk napisal tie uvodne clanky o tvorivom pisani) – zacni od stupnic, neda sa ist hned na symfonie. V tvojej situacii ti nepomoze vela pisat. V tvojej situacii sa potrebujes pisanie naucit pozorovanim inych a nacvikom teorie. Citaj, hladaj v jazyku literarnost, hraj sa so slovami, rob si presmycky a cvicenia, a potom, ked budes mat pocit, ze uz to vies, skus napisat nieco tak, ako sa ma. Bez experimentovania, bez (wannabe) “genialnych” porusovani zakladnych pravidiel, jednoducho formalne spravne. Napis sloh. Bezny, obycajny sloh, ako na zakladnej skole. Napis esej, zamyslenie, clanok do novin, reportaz, recenziu, kludne aj navod na pouzitie. Tak, ako v skole. ...
22.06.2016
jurinko
[pokr.] Hraj sa s formami, rozmyslaj nad tym, preco je niektora veta dobra do recenzie alebo clanku, ale nehodi sa do poviedky. A naopak. Ked to budes vediet, ked budes vediet napisat v podstate cokolvek, mozes skusit zacat pisat o veciach, ktore neexistuju. Mozes skusit napisat pribeh z bezneho dna tvojej rodiny tak, ze vymenis charaktery vsetkym realnym clenom, hrat sa s reakciami okolia, skusat do toho zakomponovat nieco, co tam chces mat (ci uz je to SF/F alebo nie). Tvor. Bud zvedavy, hladaj, skusaj. Ale urcite nie skor, nez kym budes mat zvladnute zaklady. Teraz ich zvladnute nemas, narazil si na hranice svojich schopnosti a ja uplne chapem, ze je to frustrujuci zazitok. Mozes napisat x dalsich textov, do diskusie alebo ako poviedok, zostanes na tej istej urovni, ako chalan, co sa na husliach naucil skripavo zahrat Kohutika jarabeho a teraz sa durdi, ze nevie zahrat Paganiniho. ...
22.06.2016
jurinko
[pokr.] Ale pritom necvici desat hodin denne stupnice, ako to robil Paganini, iba pozera videa na youtube s Vanessou Mae a sniva o tom, ze raz vypreda Carnegie Hall. Ser na to, go back to basics a ak chces tvorit umenie, najdi v sebe umelecke pnutie, nie iba tuzbu po uznani. Sam uvidis, ze ak to spravis spravne, tak pridu aj odo mna pozitivne reakcie. Pretoze ak by som bol na tebe zasadnuty, tak by som ti nevenoval desiatky tisic znakov reakcii, ale by som ta mal uplne na haku. Toto su moje rady, su uplne konkretne a je iba na tebe, ci ich dokazes pochopit a ci si z nich nieco aj vezmes. Viac uz k tomu asi naozaj nemam co dodat. Drzim palce.
22.06.2016
jurinko
(len na okraj: Pisal som to najprv do Wordu, nech to ma ucelenu myslienku, takze som to napisal skor, ako Inferio pridal svoj komentar. Ten sa mi paci, metafora s maliarom je imho celkom dobra :-) A uz fakt koncim ;-) )
22.06.2016
jurinko
(v megakomente mi chyba "ze" ;-) )
22.06.2016
Aleš Horváth
jurinko a preco mi toto nenapises hned? obidvom by si usetril energie i spanku. Dakujem za posledne reakcie. pisem lebo ma to bavi, nie kvoli uznaniu(aj ked samozrejme potesi). nechapem sice niektorym veciam, ale budem nad nimi rozmyslat.
22.06.2016
Aleš Horváth
inferio, ospravedlnujem sa za misspelling. k chybam a ich naprave: texty som pridal hromadne. cize aj ked rada pride pred zverejnenim, clanok bol posunuty jurinkovi pred danim rady.preto to navonok vyzera ze si rady neberiem k srdcu. a dalsi problem je , ze opraveny text uz sem nepridavam, ci inde nezverejnujem takze tu napravu prakticky nie je mozne vidiet. nepotrebujem rozobrat kazde dielo. staci mi jedno kratsie. a na zaklade toho sa viem naucit. citam knihy, ale hoci viem rozlisit co sa mi dobre cita a co zle, neviem preco toto je dobre a tamto zle. proste ako s tou dedinskou recou, mozem si text precitst viackrat ale nevidim to tam. proste tazko sa mi v texte odhaluju chyby, ked neviem ani ake mam hladat. proste stylistika nie je ako gramatika, ked viem kde ake i/y(znamienka, dlzne makcene...) patri a tym padom to lahsie vyhladam, ked to. opravujem.
22.06.2016
Aleš Horváth
jurinko este ma napadlo dodatocne: nepotrebujem na teba nadavat. ani na nikoho ineho. kritiky sa nebojim lebo konstruktivna kritika mi pomaha. nadavam len na to ked dostanem ciselne hodnotenie a neviem v com je problem. to ma vie skor vytocit. nie to ze ma sflaknes. mozno keby si mi daval taku kritiku ako dostal Demon, tak nepoviem pol slova navyse(okrem drobnych otazok ak by som nieco nepochopil). takze cele je to skor o komunikacii ako o konkretnom pribehu.
22.06.2016
Adhara
Ja len k jednému – nemožnosť prepísať si sám starú poviedku upravenou verziou ma tiež trochu štve. Áno, viem, že takýto systém nemenného publikovania má tiež svoje výhody – že by mal primäť autora k zodpovednosti za text, ktorý pošle, lebo je to podobné, ako keď ho posiela do tlače. A tiež že komentáre upozorňujúce na gramatiku zostanú relevantné – lebo na iných serveroch sa stáva, že autorovi je v komentári vytknuté more preklepov a chýb, potom ich autor opraví, nahrá novú verziu, ale to žiadnym komentárom nedá vedieť, a v očiach nového čitateľa diskusie komentujúci vyzerá ako idiot, ktorý vidí chyby tam, kde nie sú. Lenže to je vec slušnosti každého autora. Na druhej strane, tiež patrím medzi autorov, ktorým trhá žily, keď uvidia chybu tam, kde sa už nedá opraviť – a práve fakt, že sa to už nedá opraviť, spôsobí, že tú predtým pri x čítaniach prehliadnutú chybu začnem vidieť. :-)
22.06.2016
Aleš Horváth
adhara, ale chyby staci opravit ked sa poviedka finalizuje. naco to budem opravovat ked to je len pracovna verzia a polovicu veci bud pomenim alebo vyskrtam po riadnom odlezani? ako keby tych chyb tam bolo tisicpatsto a boli zasadneho charakteru. jooooj. keby som ten isty pribeh tu napisal absolutne bez chyby bol by lepsi? bol by taky isty, len by sa clovek nevzrušoval nad blbostami ktore nemaju ani vplyv na pribeh. och
23.06.2016
Adhara
Chápem, že pracovná verzia poviedky má chyby, ale nechápem, prečo je takáto pracovná verzia potom publikovaná? Kým je to len pre autorove oči, tak nech má pokojne aj dve chyby v každom slove, ale pokiaľ ju má vidieť už len betareader, tak aspoň nejaká korekcia predtým by mala byť. A o publikovaní, čo i len internetovom, ani nehovorím. Bez minimálne dvoch revízií by som nepustila do sveta ani výlev na blogu.
24.06.2016
Aleš Horváth
hej hej. len nechapem preco na tej gramatike az tak zalezi. viem ze odvadza pozornost(vimka) alebo dava slovam iny vyznam(ten vtip o poprave, neviem kto mi ho pisal). vsade kde su rady o pisani tak 99percent je iba gramatika(plus nespisovnost plus inorekost-cechizmy najme). tvorba viet tvorba dialogov minimum az nic. umeleckost nula bodov. atmosfera nula bodov. dej akurat krivka. vsade je ta gramatika ako modla(ci Svaty gral ;-) ). pritom ked kazdy posiela rukopis musi byt bezchybny(po dvoch chybach niektori odmietaju citat dalej) a ked sa ide publikovat tak znova redakcna korektura atd. a kupim knihu(alebo citam na nete napr. od S. Pavelkovej) a bum preklep(ci drobna chyba). ako citat text kde je i/y akoby zamerne prehodene tak dovi dopo ale ked ide o zabudnutu bodku?
24.06.2016
Adhara
Neviem, kde tie rady čítaš, lebo ja vôbec nemám pocit, že by 99 % z nich tvorila gramatika. Napr. v mnou napísaných radách http://www.adhara.sk/?page_id= 64 je z 36 článkov len jeden o gramatike. A na publikáciu na stránke chystám štyri ďalšie, ktoré tiež nie sú o gramatike. Aj keď uznávam, že v niekoľkých ďalších sa okrajovo spomína. A aj ten jeden článok nie je kázanie prečo ju treba, ale rady ako ju vychytať. Chcela som spraviť aj článok o tom, že prečo treba dbať na gramatiku, ale nejako som sa k tomu stále nedokopala. Vľavo na boku mojej stránky sú dve odporučenia na ďalšie servery s radami, ktoré sú tiež pestré a gramatiky je v nich minimum.
24.06.2016
Aleš Horváth
vimka mamtalent a plus tie ktore mas na boku. tvoja stranka sa mi zle preklikava preto ju moc nepozeram. ale to je chyba na mojej strane. pozriem cez pc ked budem moct. ale hlavne tie ceske spisovatelske listy. mozno ze som vhupol na ne ked zrovna posledne clanky boli o gramatike a spisovnosti. dik za tipy
24.06.2016
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.