Ti-en

Dnes tu máme niečo, čo sme tu už dlho nemali - fanfiction. Tentoraz z prostredia Star Treku :-)
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Ilustračné obrázky k spacenews - Ti-en
Ilustračné obrázky k spacenews - Ti-en / Zdroj Disclaimer
Yosha sedel v kajute vesmírnej stanice. Na pár dní si ju tu prenajal. Zavolali ho rodičia na Ti-En. Ti-En bola jeho rodičovská planéta v jednom z okrajových hviezdných systémov. Ťažila sa tu anostrijska ruda a kedže planéta bola dosť vyprahla, celé obyvateľststvo tvorilo prakticky jedno malé, asi tak patdesiatisicové, mesto. Mesto nemalo nijakých pevných stavieb, boli to neveľké vesmírne bunky. Jedinou pevnou stavbou bol vchod do Ti-Enskeho podzemia kde sa ťažila ruda. Zásoby sa míňali a tak jedného dna sa Ti-En dostal do stavu keď sa ruda minula a planéta aj tak málo obyvateľna prestala plniť svoj účel.
"Pod sa pozrieť posledný raz na svoj domov," vo videohovore mu to hovoril otec, Ka-Ho. Iosha si zobral dovolenku a priletel prvou hyperpriestorovou lodou. Z iného kutu galaxie priletela No-Bo s rodinou a tak sa tam všetci stretli. Užívali si posledné dni na Ti-En. Ka-Ho tu pricestoval ako mladý aj so ženou a spolu tu vychovali svoje deti, No-Bo a Ioshu.
Pozerali inštruktážne video, v ktorom ukazovali, ako bude prebiehať premiestnenie kolonie do inej oblasti, na inú planétu. Veľká nosná raketa priletí nad ulicu a nad stredom zastane. Vesmírne bunky sa mali vlastným pohonom nadvihnúť a napojiť na túto nosnú raketu. Tá potom vzlietne do vesmíru a všetky nosné rakty vytvoria prstenec okolo hybnej rakety. Niečo ako DS9. A potom podhypertenzným pohybom sa premiestnia do viac obyvateľnej zony. Ti-en ležala mimo bežných cien a jej zásobovanie bolo niekedy až moc komplikované.
Zapípal zvonček a Yosha išiel otvoriť svojej priateľke. Lee Ann Ka, ale všetci jej hovorili Aileen. Málokto vedel kto je Aileen v skutočnosti, on bol jeden z mála tých čo to vedeli. Bola o pár rokov staršia od Yoshu, ale to im nevadilo. Dvere na kajute sa otvorili a Yosha smutno vzdychol. Pohladil rukou na líce Aileen a Aileen vošla dnu. Skleslo si sadol na posteľ.
"Ako?" opýtala sa ustarostene Aileen. Sadla si vedľa Yosha.
"Zle. Je mi na grc," smutno a potichu hovoril Yosha. Stiahol kolená sebe a pozeral von oknom do vesmíru, tam kde kedysi bol Ti-En.
Vyrozprával jej čo sa vlastne udialo. Mama Vla-Ho odišla s No-Bo lodou preč. Videl ako si Ka-Ho ľahíňa do vesmírnej bunky. Dal si posteľ ku oknu bunky a Yosha sledoval ako si Ka-Ho ľahol na bok. Prikrývkou sa prikryl pozerajúc von. Ka-Ho nechcel odísť zo svojho domu. Všetci sa mali stretnúť na hypertenznej stanici ked bude hotová. Vla-ho sa bála a tak tam nezostala. Yosha odletel požičaným člnom do hotela, ktorý bol sekundu cestovania hyperpriestorom. Odtiaľ sledoval, čo sa dialo. Ultravysielanie ukazovalo, že asi hodinu po odlete, ked mali začať prilietavať prvé nosné rakety, nastalo zemetrasenie. V zábere bolo ako vlna zaliala Ti-En a ľudia vo vesmírnych bunkach sa pomaly prepadali do podzemia.
Plačúc zapol televízny panel a na paneli sa zobrazilo také zvláštne zariadenie kruhovitého tvaru, ktoré malo v pravidelných tvaroch tyče zapustené do zeme.
"Čo to je?" opýtala sa Aileen.
"Zemetras! Oni ich zabili!" skríkol Yosha.
"Ako to vieš?"
"Mám známeho. Chcel mi to už skôr povedať, ale nevedel ma skontaktovať. Pre vládu to bol príliš nákladný projekt a kedže potrebuje peniaze na blížiaci sa konflikt proti Romulanom, tak použili toto! Chápeš?" pozrel sa na Aileen, ale nepozeral do jej vypulených očí. Pozeral skrze ne niekde do diaľky.
Aileen ho objala. Yosha zatvoril oči a Aileen podľa trhavých pohybov zistila, že plače. Ľavou rukou ho pohladila po vlasoch.
"Ľúbim ťa!" pošepkala mu do ucha.
Pár dní sa ešte zdržali. Potom ho Aileen pozvala na J9I1T4/2. Bola to vesmírna stanica blízko Klingonských hraníc. Aileen bola veliteľkou jednej sekcie. Dohodli sa že, Yosha zmení prostredie a presťahuje sa na túto stanicu, kde budú spolu pracovať. Yosha bol však stále smutný. Snažil sa venovať Aileen ako sa len dalo. V domácich kajutách nosila krátky copček, lebo mala krátke hrdzavohnede vlasy, ale v pracovných priestoroch ich nosila rozpustene. Prakvapený bol aj z toho, ako bola prísna a ked sa rozkrikovala po ludoch mala aj mierne škrekľavý hlas, ale to mu nevadilo.
Ako zistil, veľa ľudí pochádzalo z Ti-enu alebo z národu, ktorý pôvodne osídľoval Ti-en. Pospoznával to, podľa mien, ktoré títo ľudia mali. Pozornosť vzbudil hlavne jednej blondíny, ktorá sa rada maľovala a vyzerala ako Data z jeho materskej Enterpise. Veľmi často sa za ním zastavovala a Aileen veľmi nerada videla ako sa usmieva na Yoshu. Da-du bola veľmi aktraktívna a akosi často sa nielen motala okolo Yoshu, ale aj jej pohyby naznačovali, že sa mu ponúka. Blondína Da-du sa zase páčila mladému technikovi Fi-Si, ktorý tiež zase zazeral po Yoshovi. Ale tento usmievavý chalan to moc najavo nedal. Yosha našiel kamaráta v pomocníkovi, ktorý sa volal Vla-ha. Ale ked si všimol, že akosi čudne Vla-ha pozera na muža Ju-bu, tak sa už ani s ním nebavil. Celé mužstvo tejto sekcie rozveseľoval Ga-ku a jeho dcéra Le-ku, okolo ktorej sa vytvorila samostatná skupina. He-kra a El-ku boli staršie, no zato veľmi pracovité dámy, a tie s Ma-hr veľmi usilovne kontrolovali výrobky vyrobené obrovskými replikátormi. Podľa označenia videl, že sú to výrobky na vesmírne člny, podobné tomu, ktorí si požičal vo vesmírnej stanici, ked bol naposledy na Ti-en.
Ked si to spomenul, preplakal asi tri hodiny. Ga-ku odvádzal pozornosť, aby si to ostatní nevšimli, ale Vla-Ha to spomenul Aileen.
Aileen sa v ten večer snažila urobiť romantickú večeru, no jedlo z replikátorov neveľmi zapôsobilo na chuťové bunky Yoshu. Trápilo ju to, že Yosha je smutný, ale nevedela mu pomôcť. Po pár týždnoch, ked sa podla vesmírneho kalendára blížili sviatky, dostala nápad.
Ked skončili prácu, a prišli do svojich kajút, prvá objala Yoshu. Yosha jej neprítomne dal pusu a pozeral kdesi do neznáma. Aj jeho ruka bola skôr chabá. Prišla slza a Aileen hned vedela, že Yosha myslí na Ti-en. Dlanou prešla popred oči aj zo dva razy. Yosha sa striasol.
"Aileen, dnes som videl takého Klingona. Prečo pracuje manuálne a nie ako my pomocou replikátora?" opýtal sa Yosha.
"To je dlhý príbeh," Aileen sa pokúsila o úsmev.
"Sadnime si a povieš mi ho," Yosha sa akoby ešte spamätával zo šoku.
Sadli si na posteľ a chrbtami sa opreli o okno kajuty. Yosha sedel na jednej z noh a Aileen si ľahla a hlavu mala na jeho lone. Začala rozprávať.
"To je Margh syn Moghov a narodil sa na planéte Qo´nos. V mladom veku, cca ako 40-ročný, bol povýšený do hodnosti poručík. Vtedy spolu so svojou priateľkou Noggra to oslávili letom klingonských stíhačiek. Obidvaja sa vynorili z hyperpriestoru a krúživo lietali okolo seba v neobývanom sektore. Predvádzali sa navzájom. Až do jedného momemntu, kým sa z hyperpriestoru sa vynorili romulanske lode, a jedna sa odmaskovala tesne pred loďou Noggra. Tá vypálila nejaké torpéda, ale tie sa na romulánskych štítoch len rozplynuli. Margh zakričal. Oboma rukami buchol na riadiaci pult pred sebou. Nič. Torpéda nevystrelili. Sekundu, dve nato uvidel ako Noggra s loďou sa roztrieštila na romulánskom ťažkom križníku. Hneď na to potiahol páku na pravej strane. Nestalo sa tak nič. Chcel sa katapultovať za Noggrou.
Štyrikrát naznačil pravou rukou pohyby od pŕs preč, smerom k Noggra a zakričal."
"Aha. Zaujímave. To som aj videl. Margh zobral materiál, vložil ho do zariadenia. Silne zakričal. Naraz obidve ruky vystrelili a dve päste vrazili do tlačítok, ktoré spustili stroj. Sekundu, dve neskôr to vybral trhnutím pravej ruky za páku. Vypadnúc zo stroja Klingon štyrmi pohybmi urobil štyri šípky na štyroch rôznych miestach. Smerom k Noggra to odložil. A v tomto cykle to opakoval nekonečne krát. A každý cyklus ukončl výkrikom - Kijááá!"
"Presne!" veselý výraz na Aileeninej tvári prezradzoval radosť. Po dlhých týždnoch sa s ním dlhšie rozprávala. A nielen o pracovných veciach. Natiahla ruku aby ho pohladila, a Yosha sa sklonil. Pobozkal ju na pery a pritom sa jej priamo pozeral do očí. Objali sa navzájom a v tichu sa bozkávali.
"Yosha?" Aileen sa prvá ozvala.
"Ano miláčik?"
"Na pár dní musím odcestovať," Aileenine viečka sa zatriasli ukazujúc neistotu ako bude Yosha reagovať.
"Budem ti chýbať."
"To vieš. Mám ťa rada," a zaľúbene sa pozrela Yoshovi do očí.
"Aj ty mne. Dúfam že nie na dlho. Vieš, že Da-du, bude moc otravovať a že moje srdce je osamelé a smutné," Yosha sa zatváril ako malé uplakané bábo.
Aileen sa zamračila. Vedela, že Yoshovo srdce sníva len o nej ale už viackrat počula chlapov ako vraveli, že Da-du ma peknu postavu a boli by schopní s nou ísť do sprchy. Bála sa že Da-du využije slabú chvíľku a Yosha môže u nej hladať útechu. Ale chcela nejako Yoshu potešiť a tak musela odcestovať, aby prichystala všetky potrebné veci. No nemohla mu to teraz povedať.
"Ga-ku, vieš čo by som potrebovala?" prišla Aileen za postarším pánom so šedinami vo vlasoch. Ten sa naklonil dopredu a končekmi prstov ľavej ruky sa dotkol Aileeninho pleca.
"No už nič. Za chvíľu je fajront a ja po zmene vesmírneho dátumu odchádzam na domovskú stanicu, kúsok za Trantorom. Doma som už nebol ani nepamatam. Na matkinej planete bude za chvíľu bude zima a potrebuje nachystať drevo," vysvetľoval Gak-ku, šušlajuc bez niektorých zubov.
"Práve kvôli tomu idem za tebou," nenechala sa odbyť Aileen.
"Žiaden nadčas," razantne odmietol Ga-ku.
"Odvezieš ma na dovolenku na planetu tvojej mamy?" opýtala sa Aileen konkrétne.
"Jáááj," skoro šeptom zareagoval Ga-ku. Popritom sa natiahol a aj jeho tvár sa predlžila, otvoriac oči dokorán, "no dobre teda. Poviem to Re-ku i Le-ku. Môj syn nepojde, ten sa zastavi inokedy."
Aileen bola už prichystana, brala si len väčšiu tašku. Nastúpila do postaršieho vesmírneho člna vedľa Le-ku. Spolu sa začali baviť o Yoshovi. Le-ku s ním bola kamarátka, ale kedže Yosha bol o dosť starší, brala ho ako oveľa staršieho brata. Aileen len ticho počúvala. Ani si nestihla uvedomiť, že letia hyperpriestorom a už uvidela malú planetu, trochu do hneda zafarbenú. Celá cesta netrvala dlhšie ako 90 minút.
"Dobrý deň!" Aileen nesmelo pozdravila, ked vystupila z člna. Bola tu zima, nie ako na vyhriatej stanici. Aileen striaslo a schúlila sa. Šuchala si ramena. Ga- ku zobral kabat a prehodil ho Aileen cez chrbát. Tá schytila tašku a cupitala do domu. Vo vnútri uvidela veľký krb uprostred veľkej obývačky. Plápolal tam ohen a Aileen prišla blízko neho. Natiahla ruky a ohrievala si ich tam.
Rodinka sa medzitým zvítala. Aileen sa zohriala a prišla k oknu. Stromy boli pestreofarebne zafarbene a ked zafúkal vietor, tak listy padali na kopu rôzne hrubych konarov a driev. Aileen sa potešila. Obliekla si riadne kabát, ruky dala do vrecák a vyšla von na dvor. Dvor vonal mokrou kôrou a čerstvo napílenymi klatmi. Opodial bola opretá laserová píla.
Mama ich pozvala na obed. Horúca polievka vyzerala rovnako ako z replikatora. Aileen sa poobzerala či nejaký neuvidí. Ale už vôna ju presvedčila, že to z replikatorom nemá nič spoločné. A ked načrela do polievky a ochutnala, ano, bola to slepačia, ale taká iná. Lepšia. Chuťové bunky aj nos mali sviatok.
Po obede pomohla s riadmi do umývačky. Na stanici mali jednoducho drtičku a z nej odpad šiel do replikatorov ako zdroj iných vecí. Samozrejme drtina prešla hygienickym i biologickým čistením, než sa znova použili. Re-ku potom vyhnala Aileen preč a tak išla pozrieť, čo robí Ga-ku. Ten rezal pílou a ked sa Aileen zjavila, tak sa Ga-ku zľakol a píla mu padla na nohu. Ga-ku nadával ako chorá vrana. Sadli si s Aileen a kým Ga-ku oddychoval, porozprávala mu Aileen aký ma plan a ako jej má Ga-ku pomôcť.
Komunikátor ohlásil Yoshovi, že má medzigalaktický hovor. Zívajúc prišiel k monitoru a na obrazovke sa objavila tvár Ga-ku. Yosha sa potešil, čakal že sa objaví aj Aileen. Ale prečo sa Ga-ku tváril tak vážne?
"Ano?" opýtal sa Yosha.
"Počuraj kamoš, nechcem ti zle," Ga-ku hovoril pomaly, "ale tvoja priateľka Aileen zmizla. Mám podozrenie, že taký chlapec, volajú ho Mika, ju uniesol. On tu rozváža nejaké veci a ľudia z dediny ho videli vznášať sa na ceste k mame, akurát v tej lokalite, kde išla Aileen na prechádzku. Vieš nemá to moc v hlave v poriadku."
"Dobre, dobre..."
"Dobre už bolo," položartovne dodal Ga-ku.
"Oka, nevtipkuj. Toto je vážna vec," Yoshovi sa Ga-ku začal mihotať pred tvárou. Aj celá kabína. Chytil sa palubnej dosky. Z replikatora si zobral pohar vody, čo mal nachystane ked mal vstať. "Mam posunutu smenu, tu trietu, ked bežne spím, a ešte som si na to poriadne nezvykol."
"Povedz Ja-Gu, ona to pochopí a príd čo najskor," dodal Ga-ku a ukončil spojenie.
Yosha sa postavil. Cítil sa ako opitý, ale dávno nič takého nepil. Bralo ho spať, lebo po práci spal asi jedenapol hodiny. Trmacajucimi krokmi odišiel do kupelky kde si dal vlažnu vodu na prebratie. Rychlo sa obliekol. Cez komunikator odoslal odkaz, že najbližšie nepríde. Zvukový signál oznamil že Ja-Gu nie je dostupná a že odkaz dostane neskôr.
Rozmýšlal, na ktorej planete ma Ga-ku mamu. Spätne si dal vyhľadať odkiaľ prišiel posledný hovor, a potom nastavil palubný počítač na automatiku podľa zistených súradníc. Z doku z vnútra stanice ešte trasľavo vyletel hádzajuc tesnotky. Potom prepol na automatiku a išiel si ešte na chvíľu ľahnuť. Zaspal a ked sa prebúdzal,
sníval sa mu taký divný sen:
- Yosha vletel ako superman do dielne, kde mladý chalanisko, na prilbe mal napísané Mika, odvážal nejaké nosné diely, ktoré tam elektrifikovali. Yosha natiahol ruku, a Mikove vznášadlo neočakavane zabrzdilo. Mikov naklad spadol na Miku a Yosha tam uvidel schovanú Aileen. Tú v poslednej chvíli zachránil. Náklad spadol aj na Vla-Ha, ktorý čosi predvádzal v Mikovej blízkosti. Yosha objal Aileen, ona jeho a tak sa vznášali pri povale ich dielne. Mi-He tam dával nejaké pliešky a tie Yosha lusknutím prsta premenil na zlato.
"El-ku, tu máš svojho ženicha," a Yosha ukazal na Ju-bu, ktorý ostarol aj o dvadsať rokov. Postupne porobil to, o čom si myslel, že každého poteší. Nakoniec do spodku jedneho vesmirneho člna zhmotnil vzácne drahokamy pre majiteľa dielne. -
Keď sa Yosha zobudil, nachádzal sa na onežnej dráhe planéty. Manuálne voviedol lod na pristanie, čo najbližšie k domu matky Ga-ku.
Yosha z lode vybehol ako veľká voda, bežiac si nastavoval fázer na maximum omráčenia.
"Kde je?" zvrieskol na Ga-ku.
Ga-ku natiahol tvár a popritom vypučil oči.
"Neviem!" povedal Ga-ku vážne.
"A kde ste ju videli naposledy? Hovor rýchlo!" Yosha bol netrpezlivý. Neuvedomoval si že odvtedy prešlo veľa času a tak mohla byť za horami-dolami. V hlave začal spriadať domnienky, že na obežnej dráhe bola materská lod a ked ju teleportovali... Yosha nervozne namieril fazer na Ga-ku.
"Išla tadiaľ, na prechádzku!" ukazal Ga-ku smer.
Yosha tam odbehol. Išiel cez záhradu k sadu, keď...
"Prekvapenie!" mohutný výkrik bol horší ako rana fázerom. Kopa ľudí ho vítala. Bola tam aj Aileen. Všetci mali čudne odevy a až teraz si Yosha uvedomil, že aj jemu je chladno. Časť z nich poznal z Aileeninej práce, časť boli známi od Ga-ku. Uprostred horel ohen a po bokoch boli také čudné stojany s jedlom. Ako išiel za Aileen, chcel si odkusnuť, ale mu to nešlo.
"Všetko najlepšie k narodeninám!" povedala už iba Aileen. Prišla k nemu a rýchly božtek ho upokojil.
Yosha Aileen silno vystískal, že mu Aileen musela dať najavo, nech ju pustí.
"Viem, že ti nenahradíme otca, ale nech je Jet Exspress tvojou rodinou tiež. A kedže viem, že si rád pochutíš, pripravila som ti grilovačku, aby si ochutnal skutočne jedlo. Ga-ku mi veľakrát rozprával o normálnom jedle, až som aj ja chcela ochutnať jedlo, ktoré neprešlo replikátorom."
Yosha sa pousmial popod fúzy. Z bedrovej taštičky vytiahol krabičku. Podával ju Aileen. Aileen si všimla doškriabané a doudierané ruky. Milý úsmev a sklopené oči naznačovali, že sa cíti zahanbená, ale aj poctená.
"Myslel som na teba, veľmi si mi chýbala, tak som pre teba niečo urobil!" Yosha hovoril tak, aby ho počula len Aileen. Ostatní sa aj tak bavili medzi sebou a už si oslávenca nevšímali. Aileen stiskla gombík a ked sa krabička otvorila, objavili sa krásne drobné naušničky s červenými kamienkami.
The End

Aleš Horváth

Aleš Horváth
Memento vivere!

Diskusia

Inferio
Star trek veľmi nepoznám, takže som bol v terminológii dosť stratený. Príbeh mi bohužiaľ pripadal veľmi nevýrazný, bol som zvedavý celý čas na nejaké napätie, alebo odkaz.
Záver tiež neponúkal žiadne uzatvorenie, pretože nebolo veľmi čo uzatvárať.
Dal by som si pozor na chýbajúcu diakritiku a čiarky, viac odsekov.
Časté opakovanie mien ma miatlo, v jednom odseku to bolo Da-du, Fi-Si, Vla-ha, Ju-bu, Ga-ku, Le-ku, He-kra, El-ku, Ma-hr. Tieto opisy vzťahov, pokiaľ nemali nejaký vplyv na správanie postáv alebo ich charakter, by som úplne vynechal.
Ak je dialóg medzi dvomi postavami, nemusí byť v každej uvádzacej vete meno toho, kto to hovorí.
Slovosled v niektorých vetách dosť škrípe, rovnako ako slová: copček, Pospoznával to, odkusnuť.
Celkovo je veľa textu venovaného nepodstatným veciam. Za mňa 2 body.
30.04.2016
Aleš Horváth
Ďakujem za konštruktívnu kritiku, budem pri ďalšej časti myslieť na tieto slová. Len na doplnenie(nepochopil som) v čom spočíva ta nevýraznosť? aby som sa jej do budúcnosti vyvaroval.
30.04.2016
Inferio
Myslím tým nejakú zápletku, alebo naznačenie nejakého problému v prvých odsekoch, ktorá by vzbudzovala zvedavosť a nútila čítať ďalej. Prvá časť mimo iné opisovala, že je Yosha smutný a Aileen potrebuje odcestovať. To však samo o sebe iba opisuje situáciu a nemotivuje pokračovať v čítaní.
Zvedavosť som pocítil, iba keď sa Aileen stratila, čo sa však hneď v rovnakom odseku ukázalo iba ako prekvapenie k oslave.
Možno by sa mi viac hodilo, ak by po úvode nasledovalo, že Aileen zmizla a väčšinu deja sa ju Yosha pokúša nájsť a ich vzťah je naznačený iba v jeho občasných spomienkach.
Možno to je iba vo mne, ale akoby mi v deji chýbala nejaká dynamika, alebo odkaz / myšlienka / záhada.
S fanfiction ale nemám veľmi skúseností, takže toto je iba môj skromný pohľad ako čitateľa a autora zopár poviedok.
01.05.2016
Milan Smolka
Dal som tak isto dva body. Priznam sa po precitani som si absolutne nespominal o com poviedka bola. Zaplava mien, preklepov, pravopisnych chyb ma uplne z deja vyhodila. Kludne by staci jeden hlavny hrdina. Celu smutnu atmosferu poviedky nastastie odlahcilo "Počuraj kámoš, nechcem ti zle" :-)
Takze rada je aby si autor precital nejaku Star Trek knihu( osobne si radsej pozriem film) a zapnut vo Worde opravu pravopisu
01.05.2016
Aleš Horváth
Dakujem za obidva názory. Čo sa týka Wordu, pravopis tam nestojí za nič. Ale tie chyby(preklepy i štylistika) sú vec na ktorú si dám pozor. Vrátane čiarok.
čo sa týka deja, malo to byť skôr niečo romantické a ako som v popise uviedol(admin ho tam už nedal) nešlo o čistokrvný StarTrek fiction, ale len poviedka zasadená do prostredia StarTrek vesmíru. Dnes som uploadoval akčnú verziu Tienu(iný príbeh), takže poprosím o porovnanie oboch diel(cca o mesiac asi) a podobnu kritiku ako teraz od oboch.
Vážim si obidva názory, lebo mi viac pomahaju ako ked ma niekto len jednoslovne pošle preč.
01.05.2016
jurinko
Toto bola fanfiction? Kde tam bolo co z povodneho sveta? Trikrat spomenute ST rasy a replikator? Coze? Nehovoriac o tom, ze to bolo uplne zle napisane, interpunkciu asi robil nejaky spomaleny autocorrect a ciarky, chudatka, si ani neskrtli... A ten pribeh! Chlapikovi nejaka "vlada" (vo svete ST?!) zabije tatka, spolu s polkou dediny, a tak je chlapik smutny, chudacik, i rozhodne sa jeho frajerocka, ze pre neho pripravi grilovacku. A? Koniec? Nic nevysvetlene? Nijaky dejovy obluk? Nijake relevantne ST realie? Nic? Nula bodov? Aha, tak dobre, tak ja by som teda tiez dal nula bodov, pretoze takto zla poviedka (vo vseobecnosti) a takato nulova fanfiction (konkretne) si nezasluzi viac. Ale kedze to nejde, tak nedam nic. A fakt by ma zaujimalo, ako vyzeraju tie tvoje knihy, co uz ich mas tri vypredane... Pretoze ak takto, tak by som nechcel stretnut nikoho, kto je schopny si taku knihu kupit.
09.05.2016
Aleš Horváth
jurino dik za uprimnu kritiku. Knizky sa netykaju scifi, takže pridavat a otvarat temy v spacenews nema cenu(cestopis, basnicka zbierka, príručka). Neboj tam som si to dal druhým skontrolovať a chyby opraviť. Štvrtú knižku som už asi päť krát preklepol na pravopis i gramatiku, či slovosled a určite nž ju pošlem vydavateľovi, tak ju prejdem minimalne jeden raz. môžem sa spýtať(nerýpem, úprimne ma to zaujíma, lebo sa chcem zlepšiť): kedy sa dá dielo nazvať fanfiction?
10.05.2016
jurinko
"Princípom fan fiction je použitie postáv, námetov a sveta vytvoreného pôvodným autorom, ale tak, že výsledné dielo nie je len kópiou (plagiátom) pôvodného diela, ale kreatívnym výtvorom fanúšika. Nové dielo teda často voľne dejovo nadväzuje na dej pôvodnej knihy (poviedky, komiksu, a pod..) alebo vytvára odbočky a nové verzie." (https://sk.wikipedia.org/wiki /Fan_fiction) Ty si tam mal, pri zatvoreni vsetkych oci, akurat ten svet. A ani ten nemal nijaky vplyv na dej, toto mohlo byt zasadene do uplne akehokolvek vesmiru, a ten pribeh by bol uplne rovnaky. Cize ten setting bol uplne irelevantny, a preto samoucelny. Preto to imho nebolo fanfiction, ake ma byt. Veci v diele maju mat svoj vyznam aj vseobecne. Nuz, a vo fanfiction obzvlast ;-)
10.05.2016
Aleš Horváth
jurino ty ako admin mas pristup k dielam v cakacke. je tam ti-en havaria. pozries si ho a povies mi, ci to je alebo nie je fanfiction? nemusis ho posuvat nemusi byt zverejnene ide mi len o jednoslovnu odpoved ano/nie
10.05.2016
jurinko
Preco to chces vediet dopredu? Pridam ju a napisem ti to do diskusie. Alebo ju nemam pridavat?
10.05.2016
Aleš Horváth
je to na tebe ci to sem das. aj tak prve co budem pocut je ze tam mam Xy chyb pravopisnych gramatickych ze nemam poriadne interpunkciu a ze dialogy su ako u srarych rodicov z dediny. ty si admin ty rozhodujes ci bude nieco pridane. pokial to chces pridat tak si pockam a ked nechces tak mi akurat napis jedno slovo(ano alebo nie)
10.05.2016
jurinko
Pocuj, neschovavaj sa za mna. Pridal si to, lebo si to chcel publikovat? Tak ak to je SF/F, tak to publikovane bude. A mozno to dostane cocku, ak si to tu cocku zasluzi. Zlakol si sa, ze dostanes cocku a chces to stiahnut? Alebo to chces prerobit? Alebo sa ti zrazu z akehokolvek ineho dovodu nechce u nas publikovat svoje veci? Oukej, napis mi mail, ja to zmazem pred publikovanim. Si autor a mas prava, mozes rozhodovat o tom, co a kde sa objavi. Len odo mna nechci, aby som ta hladkal, ake je to dobre, ked to dobre nebude, a aby som ti dopredu pisal, za ake to povazujem. Sice mi lichoti, ze ti tak zalezi na mojom nazore, ale tato stranka nie je iba o mojich nazoroch, ale o diskusii v ramci komunity. Cize tak - ak to publikovat nechces, daj mi vediet. Inac budem dnes pridavat poviedky, tak ti pride mailom info o tom, kedy to bude publikovane. Ju?
10.05.2016
Aleš Horváth
pokial vynechas komentar ku gramatickym a pravopisnym chybam tak ho pridaj. len ta poprosim zaradit o tri miesta v cakacke dozadu. ako nahradu za to ze som bol pred styrmi rokmi posunuty dopredu. kludne ma zdrb ako sirotu. neviem preco to je to posledne coho sa bojim.
10.05.2016
jurinko
Uz som to pridal a komentar ku gramatickym chybam (ak tam budu) urcite nevynecham, to ti mozem slubit ;-)
11.05.2016
jurinko
(ani k pravopisnym, aby nedoslo k mylke ;-) )
11.05.2016
jurinko
Pocuj Alessi, ked uz ta mam na drate: Ze ty to naozaj pises cez autocorrect? ;-)
11.05.2016
Aleš Horváth
čo je to autocorrect? používam libre office a pochybujem že tam niečo take je.
11.05.2016
jurinko
To je to, co pravdepodobne sposobuje, ze v jednom slove makcen mas, kym v druhom nie ;-) A v Libre Office to je, ide o to, ako to mas nastavene ;-)
11.05.2016
Aleš Horváth
asi sa vratim k starenu dobremu Notepadu. :-)
11.05.2016
jurinko
;-) ... alebo si svoje poviedky po nejakom case (pred publikovanim) poriadne precitaj. Revizia je sucastou tvoriveho procesu ;-)
12.05.2016
Aleš Horváth
jasne babi.
12.05.2016
zuna
Uplne súhlasím s Inferiom, chýba tam nejaká zápletka, konflikt, napätie, aby mal človek chuť to čítať ďalej, až kým to nedočíta. Gramatika bije do očí, ale mne osobne to až tak neprekáža. Možno si si vzal priveľké sústo, píšeš, že si z toho chcel mať skôr romantický príbeh, možno napísať taký, aby nebol presladený alebo trápny a aby bol uveriteľlný a nemusel nevyhnutne skončiť tragicky, je ešte ťažšie ako napísať dobrú scifi poviedku. (Hm snažím sa spomenúť si, kde v literatúre ma romantický vzťah muža a ženy oslovil a myslím, že to bol Elam Ohnivák od Jacka Londona a trilógia Večne spievajú lesy od Trygve Gulbransena a ďalej nič (No dobre, ešte možno Londonov Martin Eden a klasika Odviate vetrom, ale tam nešlo o vzájomnú lásku.) Nie je to sranda písať do červenej knižnice, ostaň pri Star treku :-)
16.05.2016
Aleš Horváth
jo. dik zuna. pracujem na druhej kapitole. ta prva tu bude coskoro. urobis mi potom kritizerku? tu cely roman aj tak nebudem moct dat. star trek pozadie, dobrodruzstva do toho a ... samozrejme naznak lafstory(v prijatelnej miere) a vsetko vychadza z tohto pribehu(povodne postavy i niektore veci). ale myslim si ze nieco poziciam aj zo star wars. ziadna parodia ale ... potom uvidis
16.05.2016
jurinko
Tak ked je teda Inferiov komentar taky fasa, a moj taky zaujaty a nahovno, ze riesim iba gramatiku, tak si to rozoberme, co ty na to? Inferio zacal o pribehu: "Príbeh mi bohužiaľ pripadal veľmi nevýrazný, bol som zvedavý celý čas na nejaké napätie, alebo odkaz. Záver tiež neponúkal žiadne uzatvorenie, pretože nebolo veľmi čo uzatvárať." Ja mam k pribehu toto: "A ten pribeh! Chlapikovi nejaka "vlada" (vo svete ST?!) zabije tatka, spolu s polkou dediny, a tak je chlapik smutny, chudacik, i rozhodne sa jeho frajerocka, ze pre neho pripravi grilovacku. A? Koniec? Nic nevysvetlene? Nijaky dejovy obluk?"
17.05.2016
jurinko
Inferio potom hned pokracuje: "Dal by som si pozor na chýbajúcu diakritiku a čiarky, viac odsekov." To ja som to mal sice tiez ako druhy aspekt, ale az po spomenuti, ze to bolo imho malo fanfiction (cim vlastne zacal aj Inferio, kedze spomenul, ze sa v ST svete moc nevyzna). Moja "stat" "iba a iba" o "gramatike" vyzera takto: "Nehovoriac o tom, ze to bolo uplne zle napisane, interpunkciu asi robil nejaky spomaleny autocorrect a ciarky, chudatka, si ani neskrtli..." Cize? Diakritika a ciarky (plus odseky) su u Inferia ok, ale ja, ked spomeniem to iste, spominam "iba a iba" "gramatiku"? LOL! A uz to dalej ani nemusime riesit, nemusim snad citovat oba komentare. Objektivna realita. Nebo je principialne modre, nie zelene, a ja neriesim gramatiku ako taziskovu, ale ako doplnkovu (vnimam to velmi podobne, ako Adhara), v ramci celeho komplexneho hodnotenia.
17.05.2016
jurinko
A navyse, nie som zatazeny na nikoho, nech si si zas kdesi domyslel cokolvek, cize ani na teba. A idem ti odpisat na ten tvoj mail. Co by som nerobil, keby som bol na teba zatazeny alebo co si si zas vybajil. Pis dobre a budes mat dobre kritiky aj odo mna, ja vzdy hodnotim dielo.
17.05.2016
jurinko
Pocuj, preco hadzes na svoj blog tie pribehy v uplne inej kvalite, nez na scifi.sk? Ked tu: http://aldotn.blogspot.sk/2016 /05/konah6.html (treba vymazat medzery ;-) ) mas vsetko v poriadku, tak preco je tvoja poviedka tu u nas akoby od ineho cloveka? Ked vies pisat dobre (neviem, ci vies, tentokrat som, pre ucely debaty, naozaj len pozrel gramatiku), preco sa chces u nas prezentovat niecim horsim, nez je tvoje maximum? Co nas testujes, alebo co?
17.05.2016
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.