Termín

V stavebníctve to býva ťažké. Dokonca aj keď máte kontakty, aké nemá nikto iný.
Podporte scifi.sk
Ilustračné obrázky k spacenews - Termín
Ilustračné obrázky k spacenews - Termín / Zdroj Disclaimer
„Do piče, ja ten termín zas nestihnem,“ povzdychol si stavbyvedúci Žuffa a poškrabal sa za uchom.
Subdodávateľ mu vybuchol, a nového asi nestihne tak narýchlo zohnať. Zavolá do centrály, rozhodol sa, a vytočil šéfa.
Keď po troch minútach položil, v tvári sa mu zračila náhla bledosť, a v srdci mu rástlo odhodlanie. Hocičo bude lepšie, než nestihnúť termín.
S predstieranou sebadôverou rozrazil dvere na unimobunke: „Jebte na to dneska, chlapi. Dojdite ráno o siedmej. Ja bager vybavím.“ Chlapi, doteraz nečinne postávajúci pri lopatách, sa pobrali. Do rána času dosť a pivo sa samé nevypije.
Žuffa zamkol unimobunku a odovzdal kľúče esbéeskárovi. Odviezol sa autom domov, a po ceste si kúpil fľašu vodky. Na to, čo sa chystal urobiť, bude potrebovať silu.
***
Na druhý deň stál o siedmej na stavbe bager. Nový, žltý, nablýskaný bager. Na oknách kabíny mal fólie, a keď chlapi prišli do roboty, motor naskočil, a Žuffa, trochu spuchnutý po vodke, mu pokynul, kde má začať.
Šofér bol majster. Lyžica bagra hladučko naberala hlinu, a bez vysypania čo i len zrniečka vedľa, ju nakladala na korbu nákladného auta. Lepšie povedané troch – autá sa nestíhali striedať, ten chlapík pracoval ako o život. Chlapi si už o deviatej dali dole tričká, a poslali najmladšieho po minerálku. Bolo im jasné, že šofér v bagri neprestane, kým nedobehnú zameškané. Nebyť Žuffu, ktorý ich prišiel pustiť na obednú prestávku, bagrista by snáď pracoval bez prestávky. Chlapi si všimli, že nešiel na obed, a presne po polhodine opäť bagroval – musel mať v kabíne jedlo. A možno aj bandasku s odrezaným hrdlom na prozaickejšie potreby.
O desiatej večer skončili, a rovno padli do postelí. Vedeli, že práce bude v najbližších dňoch ešte veľa.
Na druhý deň ich novučičký bager s tmavými fóliami čakal na stavbe znovu, vyblýskaný, akoby ho šofér celú noc čistil.
***
„Vďaka subdodávateľom, ktorých ste zabezpečili, od bagra až po sadrokartóny, sme práce zvládli v termíne, a dokonca bez vád a nedorobkov. Nemusím vám zdôrazňovať, aké je to v stavebníctve vzácne. Začínam si myslieť, že taký úspech ani nie je v ľudských silách, Žuffa,“ povedal šéf s úsmevom, v dobrej nálade zo spokojného investora a jeho peňazí. „Mám pre vás ďalšiu stavbu, rovnako časovo napätú, ako bola táto. Verím, že to zvládnete.“
Žuffa opustil kanceláriu generálneho riaditeľa a zastavil sa na projektovom oddelení. Už pri letmom pohľade na projektovú dokumentáciu si povzdychol: „Kurva, ja ten termín zas nestihnem.“
Bol zúfalý. Nikdy sa do tej zmluvy s diablom nemal púšťať. Áno, stihol každú stavbu, ale za každú zaplatil kúskom samého seba.
Pred firmou nastúpil do auta, nahmatal fľašu vodky, a pripravil sa na noc plnú bolesti.
***
Kybernetická ruka, nerozoznateľne spojená so zvyškom jeho dávno nie stopercentne organického tela, zaradila jednotku, a Žuffa zamieril domov.

jurinko

jurinko

Diskusia

jurinko
Ja by som k tomuto povedal len tolko, ze momentalne v cakacke nie je ani jedna (slovom: ani jedna!) poviedka. A hoci Termin je (podla mna) celkom prijemna drobnost na zabavenie, uz mi zacinaju dochadzat taketo menej ambiciozne texty a za chvilu uz mozno zostane poviedkova sekcia prazdna... Takze sup-sup, hop sa hor sa do pisania ;-)
26.07.2014
Puf
Tak idem poslat aj ja nieco menej ambiciozne, jeden mam v zalohe.
26.07.2014
Puf
Hotovo. K poviedke: zial, nezaujala. ani pointou, ani obsahom. nemozem vytknut nejake chyby, len je to take... nijake tentoraz. uhorkova sezona :)
26.07.2014
Zemoneo
ani mňa to celkom nezaujalo. a nepáčia sa mi tie rozdelenia a rýchle posúvanie v čase - takéto delenie sa skôr hodí ak striedame postavy. Kľudne by sa to mohlo celé odohrať v tretej časti v kancelárii riaditeľa. Príbeh by sme sa dozvedeli z ich rozhovoru a zo Žuffovich myšlienok a spomienok. Nakoniec by zúfalo odišiel, sadol do auta, nahmatal fľašku a zistili by sme pointu.
26.07.2014
Pierko
Zaujala ma. Nebolo to ozaj že padám na zadok, ale bolo to krátke, výstižné, pre mňa to bolo podarené. Zbytočne si nenaťahoval dej a tá troška napätia bola... fajn.
26.07.2014
Pierko
Yeah, môj 1. komentár!!
26.07.2014
Marek Páperíčko Brenišin
No, bola to taká milá jednohubka, ale celé mi to pripomenulo stavbu, okolo ktorej je lešenie. Náznak niečoho dobrého tam je, ale zbytočne to tam je prešpikované rôznymi "pomocnými" konštrukciami :-) Ale diabol staviteľ pobavil :-D Proti striedaniu nemám nič, ale bolo to až veľmi fragmentované. Zasa, na tak malý rozsah to má celkom říz a zachránilo to priemer :-) Hodnotenie - 5 :-) A kľudne dám aj ja niečo menej ambiciózne, hoci po poslednom kúsku by som radšej dal niečo na napravenie reputácie :-D
26.07.2014
Nadalan
Čo sa mi na tom páčilo, ale úplne strašne, bola posledná veta :) Za tú by som dala 10 b. Zaslúžila by si existenciu ešte aspoň v jednej inej lepšej poviedke ;o)
26.07.2014
Nadalan
Len tak zo zvedavosti, pozorujete takyto nedostatok poviedok sezonne? Akoze napr. v lete je ich malo? Ze by za to mohli literarne sutaze?
26.07.2014
jurinko
Hej, deje sa to. Ale podla mna za to skor mozu dovolenky a prazdniny, lezanie pri vode a podobne aktivity, nez sutaze. Aj skuskove je badatelne. Aj sviatky. A vlastne mam pocit, ze poviedok prichadza hrozne malo uz dlhsiu dobu... Ale nemam nejake tvrde data (mozno by ich vedel vytiahnut Stano zo servera), su to cisto moje pocity :-)
27.07.2014
Marek Páperíčko Brenišin
Je to skutočne, že leto je proste voľnejšie. Rovnako ako skúškové, ale ono sa to potom nakopí :-)
27.07.2014
Víla Lila
Takže k poviedke: prvé dve slová a myslela som, že začína fajnovosť. Mám rada, ak je text priamočiari a ak niekto vie používať vulgarizmy. Škoda, že text bol taký krátky, nápad bol celkom milý aj keď len jednohubka (zhutniť text do pár odsekov je tiež podľa mňa niečo ako mikropoviedka takže podľa teba vlastne bez deja). Škoda toho, že si išiel viac do opisov a nie do dialógov. Keby si pokračoval v tých chlapských hláškach, bolo by to aj vtipné, odľahčené aj zaujímavejšie. Dala som 3. A ešte niečo, to vlastne Žuffa bol bágrista? Lebo z textu mi to vyplynulo až na konci, čo je podľa mňa mierna chyba, lebo ani som si tým nie istá. To si mal viac zdôrazniť.
31.07.2014
jurinko
Bager bol diabol predsa :-) (aj sadrokartonisti, aj vsetci, co ich Zuffa zabezpecil ;-) )
01.08.2014
Víla Lila
Aha! Vidíš, tak to som vôbec nepochopila. Teda najskôr som čakala, že keď sa objavil báger na scéne, že je to nejaká habaďúra. Teraz som v obraze, ale to malo byť vysvetlené na konci, aj pre menej chápavých ;)
01.08.2014
andrej android praznovsky
Ja dávam 5 ako Dobre, skor ako kritizovat by om chcel pochvalit:) Uplne mi do hlavnej postavy sadol clovek ktoreho poznam a robi v tejto brandzi:) Lahucko a prijemne sa to citalo, hlavna postava bola komickái az mi jej bolo luto. SKvele boli aj vulgarizmy.Pobavil som sa, teraz nejake navrhy: NAjviac ma rozosmiala posledna veta, to bolo ako "a tu mate keby niekto pindal ze to nieje scifi" :)) Noc plna bolesti kludne mohla znamenat nocne tryznenie a malo by to prvky hororu, co sem tiez patri a predpokladam ze ruka sa menila iba zvnutra a nebola viditelna navonok vsak?
CHces poviedky_? napisem nieco? Drzim ich v hlave roky, mozno by som mohol skusit:)
06.08.2014
jurinko
Urcite chceme poviedky! Cakacka je zas prazdna, najblizsiu sobotu bude jedna poviedka, a potom zas suchoty. Pis, posli, preraz! ;-)
07.08.2014
jurinko
A dakujem, aj tu je vidiet, ake dolezite je slovne hodnotenie. 5/10 moze znamenat, ze poviedka nezaujala, ale aj to, ze v sukromnom hodnotiacom systeme hodnotitela zaujala presne tym, cim mala, a kedze ju porovnava s celym vesmirom literatury, tak na viac urcite aspirovat nemoze, hoci svoj ucel splnila :-) Slovne hodnotenia rule! ;-)
07.08.2014
Slavomír Majcher
Ak by sa dalo tak by som tejto Tvojej poviedke dal - 100 za vulgarizmus. Spamätaj sa a prestaň používať vulgárne slová.
10.08.2015
mayo
ale ved to nie autor, ale Žuffa tak rozpráva! :D
10.08.2015
jurinko
Ale hovno, aj autor tak rozprava! :-D (a vobec to nepovazuje za problem, kedze tak nerozprava v spolocnosti, v ktorej sa to nehodi, napr. na pohrebe ;-) ) Inak, citlivym povaham (ne)odporucam moju poviedku Beni Hoeger, bacha na nu, Slavo :-)
10.08.2015
Brani(slav) Uher
Lol, Slavo, netvrdim, ze literatura bez vulgarizmov alebo sexu alebo brutality alebo ja neviem akych este "zbytocnychpredejnepodstatnych veci" nedokaze zaujat, ved hlavny je aj tak pribeh a vyvolane emocie a stuff... Ale ked to k danej teme patri, preco s tym mat nejaky problem? Asi si nevidel (a nepocul) stavbarov v akcii.. Proste sem tie vulgarizmy patria a dotvaraju atmošku. K hodnoteniu: 7/10 ked hodnotim vzhladom na danu kategoriu aka neambiciozne jednohubky. Predsalen aj take mozu zaujat viac. Ale ucel splnila dokonale :) gj
10.08.2015
Brani(slav) Uher
Lol, Slavo, netvrdim, ze literatura bez vulgarizmov alebo sexu alebo brutality alebo ja neviem akych este "zbytocnychpredejnepodstatnych veci" nedokaze zaujat, ved hlavny je aj tak pribeh a vyvolane emocie a stuff... Ale ked to k danej teme patri, preco s tym mat nejaky problem? Asi si nevidel (a nepocul) stavbarov v akcii.. Proste sem tie vulgarizmy patria a dotvaraju atmošku. K hodnoteniu: 7/10 ked hodnotim vzhladom na danu kategoriu aka neambiciozne jednohubky. Predsalen aj take mozu zaujat viac. Ale ucel splnila dokonale :) gj
10.08.2015
Brani(slav) Uher
Vlastne sa musim opravit, niekedy aj to dlhe slovo v uvodzovkach tvori pribeh... Tu nie, recht, ape aj tak. Pouzivat kde treba. A tu to nie je nijako silene napchane ( ako napr nasilie v Cervenakovich knihach) takze je to tu.len plus :)
10.08.2015
jurinko
Dik ;-)
12.08.2015
mayo
že stavbárov... pche, to ste ešte nepočuli poľských programátorov, keď im marketing v polovici projektu zmení dizajn :D
13.08.2015
Aleš Horváth
v podstate dobre(chyby nezvyknem hladat). zaujalo pobavilo, ale inac nie moc vyrazne. vulgarizmy pasovali- stavbari nie su tutuli-mutuli. chybal mi sice scifi prvok, ta ruka na konci to bola skor zachrana. niektore veci mi boli jasne az po diskusii. nehodnotil som. nepochopil som preco potrevoval vodku- vari diabol je ozran? myslim si ze ten fantasy prvok(to spomenutie diabla pri druhom termine) bol zbytocny. to pracovanie bez prestavky imho staci ako naznak.
21.08.2016
jurinko
mayo, to znie dobre, to si urcite zasluzi poviedku! :-D
24.08.2016
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.